Hallituksen aikana Suomeen on saatu lähes 80 000 työllistä lisää ja 72 prosentin työllisyystavoite on täyttymässä. Hallitus kokoontuu ensi viikolla hallituskauden viimeiseen kehysriiheen. Riihessä tehdään tämän hallituksen viimeiset merkittävät budjettipäätökset.
Olen valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa eri mieltä talouden jakovarasta. Talous kasvaa yli odotusten, joten jakovaraa on kohtuullisesti.
Suomalainen yhteiskunta on murroksessa. Kehittyvä teknologia ja uudenlainen työelämä ympärillämme edellyttää meiltä päättäjiltä suuria toimenpiteitä, joilla taataan suomalaisille turvaa ja vakautta elämäänsä myös mullistusten keskellä. Vanha ajatusmalli neljänkymmenen tunnin työviikosta ja samankaltaisena vuosikymmenet jatkuvasta työstä ei välttämättä päde enää useissakaan tulevaisuuden ammateissa – eikä sen tarvitsekaan. Menneisyyteen ei kuulu palata, mutta tulevaisuus täytyy turvata.
Sininen tulevaisuus tukee pohjoismaista sukupuolten välistä tasa-arvoa. Tasa-arvon päivä on hyvä aika aloittaa keskustelu yleisen asevelvollisuuden uudistamisesta. Esitän Suomeen yleiseen asevelvollisuuteen pohjautuvaa kansalaispalvelusta kaikille miehille ja naisille.
Kansalaispalveluksessa jokainen ikäluokka suorittaa aseellisen tai aseettoman palveluksen. Jokaiselle miehelle ja naiselle tarjotaan mielekäs ja yhteiskuntaa hyödyttävä palvelustehtävä, jossa koulutetaan kriisitilanteisiin.
EU parlamentissa on käsitelty ja hyväksytty Brexitin johdosta Britannialta poistuvien meppien määrästä jaettavaksi 27 meppipaikkaa neljälletoista jäsenmaalle, josta Suomelle yksi lisäpaikka. Ranska ja Espanja saisivat kumpikin viisi meppiä lisää. Tässä alustava esitys meppipaikkojen jaosta jäsenmaittain.
Ilmeisesti hallituksessa oli sovittu, että Brexitin seurauksena Suomi ei kannata Britannian paikkojen jakamista muiden jäsenmaiden kesken.
Päätös kuitenkin poikkesi sovitusta, eikä Sipilä viitsinyt tuon kokoista asiaa kaataa, ja hän vertasikin sitä koiraveroon, eli pikkuasiasta hänen mielestään kyse.
Kun suomalainen jää työttömäksi, riippuu hänen työttömyysturvansa taso merkittävästi siitä, onko hän töissä ollessaan kuulunut johonkin työttömyyskassaan. Ilman työttömyyskassan jäsenyyttä työttömyysturva voi keskituloisella olla jopa tuhansia euroja pienempi kuukaudessa, sillä hän ei ole oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan - ei, vaikka on tunnollisesti maksanut veronsa ja niiden päälle lakisääteiset työttömyysvakuutusmaksut.
Suomen sisäpolitiikka on äkkiä ja yllättäen ajautunut tilanteeseen, jonka seuraukset pahimmillaan uhkaavat kansakunnan yhtenäisyyttä.
Kokoomuksen puheenjohtajan Petterin Orpon polvet notkautti trauman asteelle yksittäisen kansanedustajan Elina Lepomäen ulostulo SOTE-hankkeen kyseenalaistuksella.
Lepomäki oli ulostulolleen selkänojan varmistanut ja se selkänoja on tehnyt kokoomukselle todella kipeää. Mitä sitten, jos tämä myöhäinen, valmisteluvaiheen loppumetreillä tapahtunut polvitaipeeseen potkaisu johtaa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin?
Sininen tulevaisuus, tuo hallituksen hampaaton ja selkärangaton kumileimasin on hävinnyt HS:n gallupissa virhemarginaalin varjoon ja kuulemma neuvottelee vaaliliitosta aivan kenen kanssa tahansa. Muista puoleista kuin omastani en osaa sanoa, mutta Li Anderssonin mukaan emme ole neuvottelemassa soininkaisten kanssa emmekä tule neuvottelemaan ja hyvä niin.
Keskustan varapuheenjohtaja Katri Kulmuninmukaan työnantajien Eteläranta on kokoomuksen miehittämä ja ammattiyhdistysliikkeen Hakaniemi on puolestaan SDP:n hallinnassa.
Kulmuni käyttää taitavasti valikoivaa totuutta. Kaikki kolme vanhaa puoluetta ovat kolmen K:n koplan talutusnuorassa: Keskusta MTK:n, kokoomus EK:n ja demarit SAK:n.