*

caalim68

Kaikki blogit puheenaiheesta Koulutusvienti

ISIS-hallinnon viimeiset bunkkerit nurin - Lähi-itää ei jätetä

Kv. ihmisoikeustyössä saavutetaan aika ajoin pikku voittojakin. Tällä kertaa toiveuutinen tuli sopivasti kuin ihmisoikeuspäivän 10.12.2017 kunniaksi: Irak on paikallisten ja länsimaisten lähteiden mukaan kokonaan vapautettu Islamilaisen valtion terrorihallinnosta, ja sitä jonkin verran inhimillisisempää al-Assadin hallintoa tukeva Venäjä kertoo myös Syyrian olevan nyt vapaampi. Yess! 

Opettaja on maailman tärkein yrittäjä

"Yrittäjämäisen asenteen luomisessa opettajalla on elintärkeä rooli. Koulutuskentän myllerryksessä koulutuksen laadun ylläpitäminen, sekä tämän päivän nuorten asennekasvatus on paljolti kiinni opettajien osaamisesta. Myös opetustyö edellyttää yrittäjämäistä asennetta: vastuun kantoa omasta jaksamisesta, työhyvinvoinnista, oman osaamisen päivittämisestä sekä kyvystä kasvattaa nuorten suhtautumiskykyä alati muuttuvaan työelämään."

Tarvitaan sotasuunnitelma

Kun sodanjälkeinen sukupolvi on lukenut Tuntemattoman sotilaansa, katsonut sitä elokuvana aina itsenäisyyspäivänä, se herättää esityksen jälkeen kysymyksen mikä on meidän sotamme. Onko Vanhan ylioppilastalon valtaus marraskuun 25 päivänä 1968 Suomen sodanjälkeisen sukupolven suurin sotilaallinen saavutus?  Missä on Iwo Jimamme tai Kollaamme?

Tehottomuuden siunauksellisuudesta

En liene ainoa, joka ihmettelee Pariisin terroristien tehottomuutta. Ainakin neljä heistä onnistui räjäyttämään itsensä, mutta lehtitietojen mukaan näissä iskuissa kuoli vain yksi ulkopuolinen. Konserttisalin 1500 hengen yleisöstä terroristit, joita oli ainakin kolme, saivat hengiltä vain 80.  Tiedämme, että tuohon pystyy norjalainen yksinään.

Lukukausimaksut eivät ole uusi Nokia

Seurasin surullisena eduskunnan keskustelua lukukausimaksuista EU/ETA-alueen ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.  Hallituksen koulutus- ja siten myös tulevaisuusviha on niin ilmiselvää, että sen pukeminen sanoiksi lienee turhaa. Jotta kenellekään ei kuitenkaan jäisi epäselväksi hallituksen kestämätön linja, ajattelin purkaa turhautumistani, ja osoittaa hallituksen epäjohdonmukaisuuden ja päättömyyden.  

Koulutusviennistä uutta virtaa Suomelle

Vihdoin viimein korkeakoulut pääsevät myymään tutkintoja EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille maille ja opiskelijoille.  Tätä on odotettu, ja pitkään.  Nyt annamme laadukasta tutkintoon johtavaa koulutusta ilmaiseksi.  Selvää on, että suomalaisen veronmaksajan tehtävä ei ole maksaa venäläisen tai intialaisen nuoren opintoja.  Siksi on perusteltua, että tutkintojen myynti on taloudellisesti kannattavaa.  Tappiolla ei kannata myydä.
 

Perustuslaki estää rahastamasta tutkintokoulutuksilla mielivaltaisesti

"Koulutusvienti" on sitkeässä istuva muotisana, jota käytetään jatkuvasti perusteena säätää EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille lukukausimaksut, tämä tavoite on myös Sipilän hallituksenkin ohjelmassa. Jos kuitenkin tarkemmin ajatellaan, niin sellainen, että suomalaiset yliopistot rahastaisivat Suomen alueella suoritettavista tutkinnoista, ei määritelmällisestikään ole mitään vientiä, vaan sisämarkkinatoimintaa, eli koko "koulutusvienti" on tässä mielessä terminä harhaanjohtava.

Kehitysapu muutettava kehitysinvestoinneiksi

Suomi maksaa kehitysapua noin miljardi euroa vuodessa. Uutisissa moneen kertaan paljastettu kehitysavun perille menemättömyys on saanut veronmaksajat vihaisiksi. Enemmistön moraalikäsityksen perusteella meillä on tarpeeksi omia ongelmia ja köyhiä, joista pitäisi ensin huolehtia. Suvaitsevaisto paheksuu vihaisia veronmaksajia, jotka eivät halua verorahojensa menevän banaanivaltioiden rikollisille.

Miksi meidän ei kannattaisi maksaa kehitysapua?

Koulutusviennin vastustaminen vaaliteemana

Vihreät julkistivat vaaliteemansa ja ilolla huomasin heidän tavoitteenaan olevan kahdensadantuhannen uuden työpaikan luominen. Valitettavasti seuraava tavoite olikin edellisen kanssa jo pahasti ristiriidassa. Teemana oli ehdoton ei lukukausimaksuille. Tulkitsin tämän tarkoittavan myös vihreiden viimesyksyistä kantaa, jonka mukaan suomalaista korkeakoulutusta ei saa viedä maksua vastaan ulkomaille.

Lukukausimaksuvatulointi ei edistä suomalaista koulutusvientiä

Kommentoin kolmen kirjoituksen sarjassa tutkimus- ja innovaationeuvoston listaa korkeakoululaitoksen uudistamiseksi. Listalla on ihan perusteltujakin esityksiä, mutta osa vaikuttaa hätiköidyiltä. Ensimmäisessä osassa oli aiheena duaalimallin purkaminen. Tässä toisessa osassa pohdin ehdotusta lukukausimaksuista koulutusviennin edistäjinä.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä