caalim68

Kävin pakolaisten vastaanottokeskuksessa

Maahanmuuttokonsulttina työni on ollut loppukesän jälkipuolen viikkoina hyvin kiireistä. Suomeen on tullut tuhansia nuoria miehiä pakolaisina ja heitä on sijoitettu ympäri maata erilaisiin vastaanottokeskuksiin. Jatkossa ehkä myös pääministeri Juha Sipilän Oulun-kotiin.

Toimin itse pääkaupunkiseudulla ja olen vieraillut muutamassa Espoon lähellä sijaitsevassa vastaanottokeskuksessa keskustelemassa maahantulijoiden kanssa.

Suurin osa vastaanottokeskuksiin majoittuneista on nuoria miehiä. Iältään he ovat 20–35 -vuotiaita. Syyrian lisäksi he ovat kotoisin muun muassa Irakista. Suurin osa on muslimeita ja varsin sekulaareja sellaisia. Kiihkoilijoita en tavannut yhtäkään.

Nuorten miesten motivaatio Eurooppaan muuttamiseen on kohtuullisen yksinkertainen: heillä ei ole tulevaisuutta kotimaassaan.

Tapaamani nuoret miehet ovat lähteneet ennen kaikkea pakoon sotaa ja ISIS-terroristijärjestöä.  Sota ja ISIS ovat aikaansaaneet sen, että nämä nuoret miehet eivät löydä itselleen töitä. Eivät, vaikka heistä suurin osa on suhteellisen hyvin koulutettuja. He puhuvat erinomaista englantia, pohjakoulutuksena useimmilla on lukio ja heillä on myös ammatillinen koulutus. He ovat autonkuljettajia, metallityöläisiä, maanviljelijöitä ja erilaisten palvelualojen ammattilaisia.

Minun tapaamani henkilöt eivät ole surkeimmista surkeimpia. He ovat oman maansa keskiluokkaa, jolta sota on vienyt säällisen elämisen mahdollisuudet ja – mikä tärkeintä – tulevaisuuden. Suomeen he ovat tulleet, koska täällä on paljon tilaa ja tyhjiä kuntia. Maahantulijat ovat siinä käsityksessä, että Suomessa tarvitaan paljon nuoria työntekijöitä, koska suomalainen väestö ikääntyy.

Vastaanottokeskuksiin majoittuneet nuoret miehet ovat hämmentyneitä; he haluaisivat tehdä töitä, mutta Suomi ei anna heidän tehdä töitä. Töiden tekemisen sijasta heidän pitää odottaa viranomaisten päätöksiä ja täyttää erilaisia Kelan lomakkeita.

* * *

Hallituksen talousarvion mukaan Suomi tulee käyttämään Välimeren alueen pakolaiskriisin hoitamiseen tänä vuonna yli sata miljoonaa euroa. Jos antaisimme näiden työhaluisten nuorten miesten itse hankkia itselleen elannon työtä tekemällä, ei rahaa tarvittaisi läheskään näin paljoa. Päinvastoin toimimalla me tienaisimme tällä.

Miksi Suomi ei anna lupaa töiden tekemiseen?

Ps. eräs Europarlamentin jäsen ehätti jo kutsua maahanmuuttajia ”iPhone-miehiksi”. Lähempi tarkastelu pakolaiskeskuksissa asuvien viestintälaitteisiin osoitti hyvin nopeasti, että kyse ei ole iPhoneista. Miesten käsissä on kiinalaisia halpakopioita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

Kyllä turvapaikkaa hakevalla väliaikaisen oleskeluluvan saaneella on lupa tehdä toitä Suomessa. Ulkomaille hän ei saa matkustaa. Ongelma on pikemmin käytännössä ja tilanteissa. He eivät osaa suomea, tuskin yksikään heistä. Ja täällä tehdään töitä suomeksi (paitsi Nokialla). Ensin kieli haltuun ja päätös turvapaikasta (tai käännytys). Sitten opiskelujen kautta töihin.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Turvapaikanhakijalla ei ole oleskelulupaa, koska sitähän hän juuri hakee. Ilman oleskelulupaa turvapaikanhakija saa tehdä ansiotyötä sitten, kun hakemuksen jättämisestä on kulunut kolme kuukautta ( jos on passi) tai kuusi kuukautta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Nykyisestä työlupakäytännöstä pitää luopua. Se ei ole ainoastaan tarpeeton vaan erittäin haitallinen, kun se estää pakolaisten sopeutumista. Minusta pakolaisten lajittelu oletetun suojelutarpeen mukaan on mahdotontakin kuin aivan selvissä tapauksissa. Silloinkin näistä ihmisistä voisi olla Suomelle hyötyä enemmän tulevina kansalaisina. Jokainen palautettu on samalla hukattu mahdollisuus.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #31

Just. Kuhan AY-liike sitten vain valvoo, että tulojoihin sovelletaan samaa TESa kuin muihinkin. Viljon oma ammatti voidaan asettaa ensimmäiseksi niiden joukossa, joista luvat postetaan. Potkut, ja tilalle halvempi mamu.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #31

Viljo, olen samaa mieltä tästä työluvasta. Pakolaisille pitäisi tosiaan antaa vapautus suomalaisesta byrokratiasta ja verotuksesta määräajaksi. Se olisi parasta kotiutusta. Voisivat työllistää itsensä ja jopa palkata suomalaisia työttömiä. Jos maahanmuuttaja tekee työtä eikä tarvitse sosiaaliavustusta, se kait olisi tavoite, sosiaaliavusta vähennettäisiin saatu ansio, mutta mutta..... eihän se käy kun AY-liike, Tessit sun muut vaativat....

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #31
Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Antti Alfthan, Ainakin KONE Oy käyttää yrityskielenään englantia, kuten moni muu kansainvälistynyt yritys.
Onko (ammattiyhdistys) politiikka niin vahvaa, ettei hieman edullisempaa työvoimaa saa käyttää.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

"Onko (ammattiyhdistys) politiikka niin vahvaa, ettei hieman edullisempaa työvoimaa saa käytt"

Onneksi on.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari Vastaus kommenttiin #70

Sitten kai mamujen kannattaa perustaa oma ay-liike.

Teemu Koponen Vastaus kommenttiin #70

Näin työttömän näkökulmasta tämä on valitettavaa. Mieluusti menisin töihin jopa alle tes, jos työpanokseni ei riitä tes palkkaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Turvapaikanhakijoinahan heitä käsitellään oleskeluluvan myöntämiseen saakka.

Pekka Pylkkönen

Suomelle parhaita pakolaisia lienevät juuri ne nuoret joilla on koulutusta, englannin taidot sekä älypuhelin. Voisimme saada myös pelkästään jotain eksoottista kieltä puhuvia jotka eivät koskaan ole kuulleetkaan "internetistä".

Ne joilla on älypuhelin tänne tullessa, työllistyvät varmasti tuhat kertaa tehokkaammin kuin ne joilla sitä ei ole koskaan ollutkaan.

Äkkiä vaan hommia äijille ennenkuin tylsistyvät häkissä.

Käyttäjän KalleParonen kuva
Kalle Paronen

Kuinka ihmeessä älypuhelin vaikuttaa mihinkään?! Että voi sitten räplätä sitä vai? Mielestäni aikuiset ihmiset räpläämässä idioottimasiinoitaan on lähinnä surullista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suomi on pohjimmiltaan hyvin sosialistinen maa mitä tulee valtion kaitsemiseen ja byrokratiaan. Lisäksi kuvailemiesi tapausten kohdalla Suomen lisäongelma on kaikkien pykälien orjallinen noudattaminen ilman, että koskaan ajateltaisiin tai toimittaisiin pragmaattisesti. USA:ssa kyseiset nuoret miehet todennäköisesti jo rehkisivät töissä otsa hiessä "laittoman siirtolaisen statuksella". Esitys laittomien työntekijöiden karkottamisesta ei siellä mennyt läpi, joten tilanne jatkuu ennallaan lokoisasti.

Noista vastaanottokeskuksista tulee mieleen, että millaistahan meininkiä niissä olisi, jos niihin olisi majoitettu suomalaisia vastaavan ikäluokan miehiä kauaksi kotoaan. Veikkaan, että syyrialaisten ja irakilaisten kyseessä ollessa siellä ei viina virtaa eikä puukko heilu, kuten aikoinaan oli asian laita Ruotsin työmaaparakeissa, joihin suomalaiset siirtotyöläiset majoitettiin 60-luvun lopulla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuiran kirvesmieskin oli poikkeustapaus.
Eikös Syyriassakin ole menneillään kansalaissota, joka loppui meilläkin sotimalla.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

N.M.>....he haluaisivat tehdä töitä...

ooo

Kiitos hyvästä blogista.
Minkälaiset ovat heidän vaatimuksensa työn suhteen?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aika monessa yhteydessä on tullut esille kolmen sanan "koulutusta vastaava työ". Mutta se vaatii kielitaitoa ja vähän kulttuurisestikin "Suomeen sukeltamista", sillä kilpailevina ovat koulutetut paikalliset, joilla jo on laaja kielitaito.
Vaikea yhtälö - ei helppo täyttää kaikkien toiveita.

Toni Seppänen

Ja mikä oli tämän blogin anti, omalle lehmälle kauroja.

Nur, mitkä ovat mahdollisuutemme onnistua siinä missä kukaan muu ei ole.

Kun lasket levolle voitko vakain ja vilpittömin mielin sanoa itsellesi, tämä tulee päättymään hyvin?

Erkko Korppaanmäki

Hyvältähän tilanne varmaan "maahanmuuttajakonsultin" näkökulmasta näyttää. 'Töitä' riittää ja konsultti voi tuntea itsensä tarpeelliseksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kyllä tulee ainakin maahantulo ja oleskelu turvatuksi, kun vastuu on sisäministeri Orpolla (Kansallinen Kokoomus).
Hänen vastuulleen kuuluu Maahanmuttoviraston ja Rajavartiolaitoksen toiminta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Suomessa on joka päivä työttömänä yli 850 000 työikäistä suomalaista.

Mitä töitä nämä ihmiset tekisivät, kun töitä ei ole? Tehdä toki saa, ei sitä kukaan estä. Palkkaa on turhaa odottaa.

Kerrot aivan oikein, että tulijat ovat tulleet, koska he ovat antaneet hihhuleiden tuhota tulevaisuuden kotimaissaan. Miksi he ovatt moiseen tyytyneet? Miksi he eivät hankkiudu eroon noista hihhuleista ja luo tulevaisuuttaan kotimaassan? Heidän kotimaansa ovat lähes systemaattisesti selvästi Suomea rikkaampia. Mikä siis on esteenä?

Saamattomuus?

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Totta. Suomessa on valmiiksi ½-miljoonan työttömän työvoimareservi, ja nämä kielitaidottamat täysin erikulttuuriset ovat kaikki suorastaan singahtelemassa Suomen työmarkkinoille.
Noh ei ole ensimmäinen kerta kun Nurin tekstien kosketuspinta on kaukana arkitodellisuudesta, omissa pilvilinnoissa.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#12
Taidat jo laskea meidät eläkeläisetkin mukaan työttömiin.

Aletaan jakaa töitä. Esim. kolme lyhentää työaikaansa ja yksi saa töitä. Luulisi ainakin aluksi valtion hommissa käyvän monissa tapauksissa. Lisäksi muutetaan vähän lakeja.
Tai alennetaan palkkoja, niin kun täällä Virossa. Samalla aletaan suitsia kerskakulutusta.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

En laske.

Odottelen blogistin vastausta selkeisiin kysymyksiini.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Täällä Suomessa ei Jorma Moll kukaan halua suitsia kulutustaan, oli se kerska-sellaista, tai jonkin muun laista rahankäyttöä. Oma elintaso täytyy saada säilymään. Vaikka valtion velkarahalla!? Sehän nähtiin yhteiskuntasopimuksesta neuvoteltaessa.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Hyviä ajatuksia Jouko Heyno! Mutta kannan ottosi lähenee, ellei jo olekin, rasismia. Kaikki vähäinenkin, ja sinällään järkevä ja asiallinen kritiikkihän, jossa koitetaan tuoda esiin maahanmuuton vaihtoehtoja tai sen varjopuolia on tuomittavaa ja r-alkuista; oli maahanmuuton status mikä hyvänsä. Maahanmuuttoa ei kerta kaikkiaan ole lupa arvostella. Keskustelua sen kannattajat vaativat, mutta omilla ehdoillaan ja valmiilla lopputulemilla.

Tämä ajatuksesi pakolaisten auttamiseen omissa maissaan ei näytä saavan laajaa kannatusta. Tosin sehän on nähty kuinka kehitysyhteistyövarat häviävät sen sileän tien. On todettu, että niillä ei kohdemaassa juurikaan ole saatu aikaan mitään pysyvää parannusta kuin silmänlumeeksi.

Asiallinen on kysymyksesi "miksi eivät hankkiudu eroon heitä terrorisoivista hihhuleista?". Niinpä! Saamattomuutta?
Tai leveämmän (sosiaalisen)leivän ääreen hakeutumista?
Tämän viimeksi mainitsemani statuksen omaavat maahanmuuttajat ovat heitä, ketkä eniten aiheuttavat maahanmuuton vastustusta. Ja siihen esität Jouko Heyno erään syyn heti ensimmäisessä lauseessasi.

Varuskuntia ja sairaaloita lakkautetaan kun ei ole valtiolla varoja niiden ylläpitoon, mutta kun kyseiset laitokset täytetään vierasmaalaisilla pakolaisilla, niin sehän on kunnille jopa kannattavaa, SPR:hän hoitaa ja maksaa toiminnan. Mistä saa varat SPR? Veronmaksajilta.

Ja on turha väittää etteivät suomalaiset osaa erottaa eri maahanmuuton "kategorioita" toisistaan. Todellista apua tarvitsevia eittämättä on. Ja heitä on autettava.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen Vastaus kommenttiin #61

Linkkisi takaa löytyy paljon asiallista asiaa Toni, mutta sitä ei voi ottaa todesta koska olet perussuomalainen. Näinhän näilläkin palstoilla paljolti ajatellaan. Miksi!?

Toni Seppänen Vastaus kommenttiin #67

Kiitos, ja kyllä miksi?

Miksi tietty ryhmä on leimattu ja lähtökohtaisesti suljettu ulos keskustelusta sekä tärkeimpänä ratkaisuista.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Sammattomuus, pelkuruus? vai parempi elämä?

"Suurin osa vastaanottokeskuksiin majoittuneista on nuoria miehiä. Iältään he ovat 20–35 -vuotiaita.´........ .......miesten motivaatio Eurooppaan muuttamiseen on kohtuullisen yksinkertainen: heillä ei ole tulevaisuutta kotimaassaan"

Jos nuoret miehet muuttavat pois Syyriasta ja Irakista, niin miten käy sinne sodan keskelle jääneiden naisten, vanhusten ja lasten? Onko näillä nuorilla miehillä mitään vastuuta perheistään?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Kutsuvat heidät tietenkin kylään, kun on perheen yhdistämis oikeus. Soitto vain kotimaahan perheelle "tulkaa sain kodin ja töitä".

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

"Heillä ei ole tulevaisuutta kotimaassaan."

Eikö ole? Miksi ei ole? Miksi eivät yhteisvoimin rakenna paremmaksi omaa kotimaataan? Miksi antavat epämääräisten joukkioiden terrorisoida itseään ja varsinkin naisia ja lapsia? Miksi ja miksi? Järkeviä kysymyksiä Matti.

Jos tarvitsevat maansa rauhoittamiseen ja järjestäytyneeseen yhteiskuntaan paluuseen, tai sellaisen luomiseen, ulkopuolista apua, on sitä syytä antaa tällaista toimintaa varten sinne, mutta hyvin kontrolloidusti. Ennemmin kuin lähdetään vaeltamaan sankoin joukoin täysin vieraisiin oloihin ja ilmastoon.

Pakolaisasia ei ole lähtökohdiltaan helppo ratkaista, mutta ei se järkevästi ratkea nyt yritetyllä tavalla. Eikä varsinkaan vastaanottajamaissa yksimielisesti hyväksyttävällä tavalla.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtisen mukaan (lainaus)
"nuorilla miehillä on konfliktialueilla erilaisia riskejä kuin muilla väestönosilla. Heidät saatetaan esimerkiksi helpommin mieltää jonkin sotajoukon osaksi tai heitä saatetaan painostaa liittymään johonkin aseelliseen ryhmittymään. Kun tarkastellaan Eurooppaan saapuvia turvapaikanhakijoita ikäryhmittäin, havaitaan, että 18–34-vuotiaista eli tavanomaisessa sotimisiässä olevista ihmisistä lähes 80 prosenttia on miehiä".

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #108

Luotan blogistin haastatteluun suuresti enemmän kuin Pakolaisavun toiminnanjohtajan oletuksiin.

Käyttäjän ToniSaari kuva
Toni Saari

"Vastaanottokeskuksiin majoittuneet nuoret miehet ovat hämmentyneitä; he haluaisivat tehdä töitä, mutta Suomi ei anna heidän tehdä töitä. Töiden tekemisen sijasta heidän pitää odottaa viranomaisten päätöksiä ja täyttää erilaisia Kelan lomakkeita."

Kantaväestökään ei ole hirveästi erilaisessa asemassa, ainakaan jos katsotaan opiskelun kannalta.

Nykyinen pakolaiskriisi on sellainen, vain koska Eurooppa on ollut jo tätä ennen kuristumassa omaan byrokratiaansa.

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Putosin kärryiltä tuon suhteen, että eikö sen sijaan, että lähtee hakemaan turvapaikkaa kymppitonnin kumiveneellä, voisi hankkia lentolipun tänne ja sijoittaa osan rahoista toimeentuloon siksi aikaa, että saa työpaikan tai toimeentulotuen juoksemaan?
Vai onkos noilla pojilla passit takavarikoitu tms?
Ei kai ns. normaali maahanmuutto ainakaan Suomen laissa ole kielletty noista maista?
Lähdettiin täältäkin 70-luvulla Ruotsiin töihin, vaikkei sotaa tai terroristejä ollut. Yhteistä oli kuitenkin heikot tulevaisuuden näkymät.

Käyttäjän BodilRosengren kuva
Bodil Rosengren

Kerro vielä miten pääsee lentokoneeseen ilman viisumia?

Käyttäjän MarkusLehtonen kuva
Markus Lehtonen

Vois kai sitä (viisumia) hakea, en tiedä myönnetäänkö.. esim. http://www.finland.org.tr/public/default.aspx?node...

"Citizens of Syria and Iraq, and persons with a permanent residence in these countries, who need a visa or a residence permit to Finland, are advised to contact the Embassy of Finland in Ankara, Turkey."

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #40

80-luvullaoli Suomen ja Syyrian välillä oli viisumivapaus, maihinnousukorttiin Syyriassa täytyi kirjoittaa myös isän ja äidin nimet.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Tilanne johtuu osaltaan juuri siitä, että EU määräsi lentoyhtiöillle velvollisuuden kuljettaa omalla kustannuksellaan pois alueelta ne maahantulijat, jotka ne ovat tuoneet alueelle ilman riittäviä matkustusasiakirjoja.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Jep. Ja näin pitääkin olla. Sama säädös pitäisi välittömästi ulottaa myös meri- ja maaliikenteeseen. Samalla pitäisi ottaa käytäntöön EU-laajuisesti rikoksentekovvälineen takavarikointikäytäntö, kuten Suomessa on ollut jo kieltolain ajoista.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Mitähän töitä ne tekisivät, kun alkuasukkaillakaan ei ole kohta töitä, kun lama vain syvenee Yt siivittämänä.
Ek tämä tilanne saattaa olla ihanne, kun saadaan hoidettua sisäinen devalvaatio pakolaisvirran kautta kivuttomasti. Palkat alkavat joustaa alaspäin työvoiman tarjonnan lisääntyessä.

Pekka Pylkkönen

Jos pakolaiset ovat ainoa keino saada palkkoja joustamaan alaspäin, eikö niitä sitten kannata ruveta ottamaan tänne ja kiireellä?

Johan tässä on ihmetelty paskajäykkänä riittävän kauan että kuinka se onnistuisi.

Toni Seppänen

Valtion menot kasvavat, ansiotaso pienenee ja hyödykkeet kallistuvat.

Mitä hyvää siinä on Pekka, kuka hyötyy?

Taloudellisesti, ei ne suuret tulot vaan pienet menot.

Hyvinvointi 1 talous 2 ja auttamattomasti symbioosissa, tasapainoa.

Emme voi kilpailla bulkilla, häviämme.

Laadulla voitamme.

Emme kai halua Suomesta luokkayhteiskuntaa, segregaation sekä ongelmien käsiin räjähtämistä?

Oman kansallisen hyvinvoinnin paskomista.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #27

Jos tuotannontekijöiden kulut laskevat, miksi ihmeessä hinnat kasvaisivat?

Kilpailemme sillä mitä osaamme tehdä. Ihan turha jauhaa että pitää tehdä laatua ja keksiä uusia tuotteita jos ei sitten itse kuitenkaan keksi niitä. Ei ketään voi pakottaa keksimään. Ja kun kukaan ei keksi niin sitten kilpaillaan hinnalla. Vai lyödäänkö hanskat naulaan ja kuollaan nälkään?

Jos työn hinta ei jousta missään muissa olosuhteissa kuin siinä että pakolaisia otetaan sisään niin sitten se on työntekijän vika että niitä on pakko ottaa. Jos työn hinta joustaisi ylös ja alas tuottavuuden mukaan, tilanne olisi toinen.

Toni Seppänen Vastaus kommenttiin #43

Bulkkimarkkinoista emme voi elää ellemme halua Suomesta kehitysmaata.

Hinnalla kilpailu on huonoa bisnestä ja bisnestaitoa.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #50

On parempi olla vaikka kehitysmaa kuin lyödä hanskat tiskiin ja kuolla nälkään.

Ei Suomessa sellaista ongelmaa vielä ole että palkat pitäisi vetää lähelle nollaa. Nollan ja nykytilan välissä on paljon tilaa. Tällä hetkellä kustannustaso on liian korkea ja se näkyy työttömyysluvuissa. Porukka ei pysty tuottamaan sitä mitä palkkavaatimus edellyttäisi.

Toki monessa lafkassa he tuottavat enemmänkin, mutta kaikkien palkat eivät voi olla samat kuin parhaiten menestyvän.

Toni Seppänen Vastaus kommenttiin #52

Ilman ylimääräistä painolastia kokonaisverotus olisi pienempi ja kilpailukyky sekä sisämarkkinoiden volyymit aivan eri luokkaa.

Kurjistamisen ja itseensä uskomattomuuden tie on tuhon tie.

Omat rahat omaan pottiin.

Sieltä löytyy kilpailukyky.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #57

Suomessa noin 60% väestöstä on työikäisiä (15-64) ja näistä pian kymmenen prosenttia on työkyvyttömiä. Demografian perusteella tämä maa panee pian lapun luukulle ellei se työväestö rupea tavalla tai toisella kasvamaan.

Vähintään lukion käynyt parikymppinen, englanninkielentaitoinen kaveri tuskin on täällä ylimääräistä painolastia. Eläkeikää lähestyvä vuohipaimen toki luultavasti on. Nyt siellä olisi ehkä tarjolla sitä porukkaa jota tänne tarvittaisiin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #65

Tuolla logiikalla elintaso Suomessa oli selvästi korkeampi 60-luvulla. Ajan kokeneena voi vakuuttaa, että ei ollut.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #69

Osa tuotannosta skaalautuu suurimmalta osin osaavien tekijöiden kautta. Myös viennissä palvelut, siis aivot ja kädet, ovat yhä tärkeämmässä osassa. Hyvä jos robotit korvaavat tympeän vaihetyön.

Käyttäjän vesaluoma70 kuva
Vesa Luoma

Ek varmaan ottaisi enemmänkin, mutta muut voimat vielä jarruttaa.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

En todellakaan ymmärrä, miksi Suomeen tarvitaan pakolaisia, jotta suostuisit leikkaamaan omaa palkkaasi/tulojasi.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #34

Työni hinta on aina kiinni siitä kuinka hyvin tuotteet käyvät kaupaksi. Se joustaa aina, ylös ja alas. Pakolaisilla tai ilman.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #44

Pekka on nyt ymmärretty väärin. Ei hän Suomesta puhunut vaan talous"tieteestä". Eräitä 2000-luvun nobelisteja lukuun ottamatta talous"tieteilijät" ovat perinteisesti aloittaneet pohdiskelunsa: olettaen, että työmarkkinajärjestöjä, lainsäädäntöä ja muita häiritseviä tekijöitä ei ole...

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #34

Ay-liike on opettanut Suomi-duunarit ja poliitikot idiooteiksi. Pidetään eduista kiinni loppuun asti ja kun lopulta kun ylihintaiset tuotteet eivät käy kaupaksi jäädään työttömiksi. Ehkä pakolaiset opettavat meille markkinataloutta, kuten turkkilaiset maahanmuuttajat joiden ansiosta Suomesta saa hyvää ja halpaa pizzaa ja kebabbia.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Meillä on tyhjeneviä kuntia maa täynnä, mutta päättäjät eivät halua asuttaa (sijoittaa) turvapaikan saaneita noihin kuntiin. Seli-seli-perusteita kuulee miksi ei käy ja voi onnistua.

Kotouttamisen ja kielen opiskelun voisi aivan hyvin hoitaa verkon yli verkkokursseina, mutta ei uskalleta vaatia näiltä tulijoilta itseltään mitään oma-aloitteisuutta ja vastuun kantamista kotoutumisen suhteen. Turvapaikkakeskukset pitäisi saada tyhjiksi eikä täysiksi niinkuin nyt.

Jokainen maahanmuuttaja pitäisi ohjata toimimaan yrittäjänä. Y-tunnus kouraan ja toiminimi pystyyn. Helppo homma. Kyse on maahanmuuttajien aivokapasiteetin valjastamisesta miettimään miten voisivat itsensä työllistää. Meillä olisi paskahommia vaikka kuinka paljon ympäri maata tarjolla. Hommista vain maksetaan niin vähän ettei kukaan suomalainen viitsi niitä alkaa tekemään duunarina. Jotain pientä kotoutumisrahaa voisi maahanmuuttajille maksaa x-vuotta sen päälle mitä työstä toiminimelle ansaitsisi.

Suomen sos.turvasysteemi ei kestä nykyistä työttömyyttä eli +30 000 uutta työtöntä vuodessa. Miten sama määrä turvapaikanhakijoita vuodessa helpottaa Suomen tilannetta, ellei kotouttamis- ja sijoittamisajattelua uudisteta.

Toni Seppänen

Aivan sama vaikka näkkäläjärvelle, seuraavalla viikolla valuneet jo pk-seudulle.

Niin tai näin, ei onnistu se ei ole mahdollista.

Kurjistuminen on väistämätöntä jos hylkäämme kansallisen hyvinvoinnin.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Siis minkä kansallisen hyvinvoinnin? Mehän elämme pahoinvointiyhteiskunnassa missä oikeus tehdä työtä ja yrittää vapaasti, opiskella ja olla yhteiskunnalle hyödyksi on lähes täysin onnistuttu kieltämään. Ihmiset voivat Suomessa melko pahoin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #39

Millä mekanismilla nuo on kielletty? Rikonko lakeja, kun opiskelen ja teen töitä silloin kun sattuu huvittamaan?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #41

Sillä ettei opiskelu ja hantti hommat ole sama asia kuin kunniallinen täyspäiväinen vakityö. Työttömät pitää näin ollen saada tekemään joko töitä nälkäpalkalla tai sitten heidät pakotetaan määrättyyn työhön nälkäpalkalla. Ihme on vielä että näille pakolaisille jaksetaan hehkuttaa suomen "työvoimapulasta". Oletko sinä J Heyno sellaista pulaa viimeaikoina nähnyt?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #58

Eikö opiskelu ole kunniallista? Hantihommia ei nykyisessä yhteiskunnassamme yksinkertaisesti enää ole.

Kiitos AY-liikkeen, nälkäpalkalla Suomessa ei töitä tarvitse tehdä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #71

Asenne ilmapiiri on jostain syystä muuttunut siihen suuntaan että ei. Syyllistetään että kun opiskelee ei ole töissä ja kun ei ole töissä on huono kansalainen. Hallituskin kohdistaa opiskeluun suuria leikkauksia joista valtaosa median mukaan painottuu ammatilliseen- ja aikuisopetukseen.

Ja onneksi ay liike on vaikkei työpaikkoja kaikille olisikaan. Ties vaikka suomen työlaisäädäntö eläisi teollistumisen alkukautta jos ay liikettä ei olisi tai saati olisiko edes työlainsäädäntöä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #73

UKK totesi aikoinaan viisaasti: Jos provosoidaan, ei pidä provositua.

Sama koskee tuota syyllistämistä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #75

Helppoahan se olisi jos painostamista voisi vastustaa itseopiskelemalla, mutta koska siitä ei jää paperia todisteeksi ei katso tämä yhteiskunta ihmisen opiskelleen. Toisaalta ei tarvitsisi itseopiskella jos uuden alan voosi päästä opiskelemaan helpommin, jos paikkoja ei vähennettäisi "radikaalisti" ja jos leikkaukset eivät kohdistuisi niin suurina. Itse koen jo syylistämisen kulttuurin saavan pakottamisen, kiusaamisen ja rääkkäämisen piirteitä kun ihmiset eivät halua alistua. Eli vastapuoli tiukentaa otteitaan sekä lyökovemmin kun ei haluta syyllistyä ja pannaan hanttiin

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno Vastaus kommenttiin #76

Jos siltä tuntuu, niin pitää saada nukkuvat äänestäjät vaihtamaan eduskunnan henkilöt - puolueista ei ole niin väliksi.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #75
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Suomi seuraa samaa polkua kuin Uruguai 50-luvulla.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

-Miksei anneta lupaa työntekoon?-

Jos tulijalla ei ole tietoa tai kokemusta länsimaisen yhteiskunnan toiminnasta, niin täällä ikäni asuneena voin kertoa, että täällä on monta asiaa, jotka "hämmästyttävät ja kummastuttavat pientä itämaista kulkijaa".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Yllättävän tietorikkaiksi Suomen suhteen nämä kaukaisista maista kotoisin olevat turvapaikanhakijat paljastuvat. Tietysti "kiinalaisten halpakopioidenkin" kautta monenlaista hyödyllistä tietoa siirtyy maasta maahan.

"Suomeen he ovat tulleet, koska täällä on paljon tilaa ja tyhjiä kuntia."

"Suomessa tarvitaan paljon nuoria työntekijöitä, koska suomalainen väestö ikääntyy."

Valheellakin on rajansa, sanotaan. Blogikirjoitus meni överiksi, yli uskottavuuden kynnyksen.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Eli emme suinkaan auta kaikkein hädänalaisimpia, joilla ei ole edes mahdollisuutta paeta.

Copy/paste
koko Euroopan turvapaikkajärjestelmä pettää nyt siksi, että annetaan röyhkeimmille jonon ohi rahalla kiilaajille, salakuljettajille huikeita kyytimaksuja maksaville elintasopakolaisille etuoikeus ja YK:n ylläpitämillä UNHCR:n pakolaisleireillä vuosia odottaneet, aidoiksi pakolaisiksi varmistuneet naiset ja lapset taas joutuvat yhä pahemmin sivuraiteelle.

EU:n tulisi ratkaista ongelma passittamalla nykyisen kansainvaelluksen alustavasti suojelun tarpeessa olevilta vaikuttavat UNHCR:n pakolaisleireille odottamaan vuoroaan turvallisissa oloissa, lisäten kiintiöpakolaisten ottamista leireiltä vastaanottajamaihin aiempaa suuremmassa laajuudessa. Tämä käytäntö luultavasti karsisi joukosta turhimmat ilmaisen elintason ja asumisperäisen sosiaaliturvan tavoittelijat.
---,lähde http://henrylaasanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2017...

Jaakko Häkkinen

"Miksi Suomi ei anna lupaa töiden tekemiseen?"
-- Suomeen saa muuttaa laillisesti, jos on työ- tai opiskelupaikka tiedossa; muuten tänne päästetään nihkeästi. Siksi nämä turvapaikanhakijat tulevat maahan laittomasti. Ymmärrän kyllä sen, että ajattelee olevan helpompaa hakea työtä paikan päältä kuin netin kautta.

Ongelmana on, että työpaikkojen määrä vähenee jatkuvasti, ja työttömien määrä lisääntyy. Tulijoillekaan siksi tuskin riittää töitä. Ellei voida osoittaa, että Suomen työttömyys on sellaista, että töitä olisi, mutta työ ei kelpaa suomalaisille.

Kannustinloukkuja purkamalla ihmisten kannattaisi ottaa vastaan töitä vähän pienemmälläkin palkalla; perustulo olisi yksi ratkaisu tähän ongelmaan. Moni puolue suhtautuukin siihen jo positiivisesti:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Perustulo

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ilmeisesti it-ala, yrittäjyys, asiakaspalvelu ja urheilu ovat sellaisia aloja mitkä eivät kelpaa kanta suomalaisille. Sen sijaan suomalaisia näkee (jyväskylässä) paljon siivoojina, taksikuskeina ja mainostenjakajina.

Jani Virtanen

Että nämä erinomaista englantia puhuvat työmyyrät olivat valinneet suomen tarkasteltuaan suomen väestörakennetta... Hey c´mon!

Propagandassa on keskeistä, että ei päästele ihan ilmiselvää soopaa. Mikseivät heidän väestöpoliittiset tilastolähteensä osoittaneet sitä, että työttömyys kasvaa suomessa voimakkaasti ja talous supistuu. On todella vaikea uskoa henkilöä, joka päästelee aivan potaskaa.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Kyllä oli kirjoittajalta niin kummallista tekstiä, ettei voi kun ihmetellä. Mistä ihmeestä pakolainen voi tietää tyhjät kunnat ja Suomen väestörakenteen? Suomessa on muuten n. 400 000 työtöntä, laskutavasta riippuen.
Taitaa Kokoomuksen Vartiainen taputtaa käsiään, nyt on työn tarjontaa pian lisätty :)

Esa Niemi

Nur:
"Nuorten miesten motivaatio Eurooppaan muuttamiseen on kohtuullisen yksinkertainen: heillä ei ole tulevaisuutta kotimaassaan.

Tapaamani nuoret miehet ovat lähteneet ennen kaikkea pakoon sotaa ja ISIS-terroristijärjestöä. Sota ja ISIS ovat aikaansaaneet sen, että nämä nuoret miehet eivät löydä itselleen töitä. Eivät, vaikka heistä suurin osa on suhteellisen hyvin koulutettuja."

Kerrot juuri näiden turvapaikanhakijoiden olevan elintason perässä eikä pakolaisuuden. Turvapaikanhakija hakee juuri pakolaisasemaa ja tämä pitäisi olla maahanmuuttokonsultillekin selvä asia. Pakolaisia nämä eivät siis ole.

Ei ihme, että he ovat kieltäytyneet tarjotusta turvapaikasta YK:n leireillä ja matkan motiivi on muu kuin suojelu.

Töihin voi tulla työluvalla, mutta kansainvälisen hätämekanismin hyväksikäyttö työhön pääsyyn on törkeää.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Aika monella eurooppalaisella on sama ongelma, pitäisi lähteä muualle "elintasopakolaiseksi".

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Harva kuitenkaan suunnistaa kohti Suomessa sijaitsevaa "tyhjää kuntaa".

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu Vastaus kommenttiin #68

Tyhjissä kunnissa on paljon hyvää viljelysmaata, josta on periaatteessa mahdollista saada elanto, mutta valitettavasti nykysystemi ei suosi pienviljelyä. Ehkä tilanne muuttuu.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ongelmahan on nimenomaan väärinkäsityksessä:

"Maahantulijat ovat siinä käsityksessä, että Suomessa tarvitaan paljon nuoria työntekijöitä, koska suomalainen väestö ikääntyy."

Eivät suomalaiset työnantajat ketään tarvitse. Sitä mukaa kuin tähänastisille päästään antamaan kenkää, voidaan kaikki työpaikat pikkuhiljaa lopettaa. Valtiollahan tämä on virallinen politiikka, mutta yksityiset ovat myös huomanneet, että menojen pienentäminen takaa voitot paremmin kuin tulojen suurentaminen.

Kyseessä on kiintoisa kulttuurinen deflaatiokierre, joka päätyy siihen, että Kelan viimeinen virkailija sammuttaa valot.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vuorela (#77): "Eivät suomalaiset työnantajat ketään tarvitse."
Uutisten mukaan tuo pitää paikkansa jopa niin hyvin, ettei edes hyvinvointi-Suomi mitään yrittäjiä tarvitse.
http://yle.fi/uutiset/yrittajia_uhkaa_juuttuminen_...
Pienet yrityksen työllistävät, mutta näyttää siltä, että tilanne on muuttunut huonompaan suuntaan: On vaikea auttaa muita, kun on itse liemessä. (Hengenpelastajan ohje)
Jokuhan näitä ns. väärinkäsityksiä kaukomaillekin tuottaa. Tuskin se taho on työtön yrittäjä. Ehkä jotkut organisaatiot ja hmiset hyötyvät tästä vähän samaan tapaan kuin eräs ahkera dosentti...?

Ruotsin tapaan, Suomenkin kannattaisi tiedottaa enemmän tosiasioista:
http://yle.fi/uutiset/pakolaisjoukko_vastustaa_syo...

Timo Tuovinen

Ei sitä moni suomalainenkaan saa tehdä työtä. Junan radalle töihin ei ole asiaa jos ei ensin hanki ratatyölupaa, käy rataturva koulutusta. Tietyöt vaatii omat lupansa, kuljetus alalla pitää hankkia monen moisia lupia jne. Ei sitä oikeastaan suomalainenkaan saa tehdä juuri mitään työtä jos ei hanki ensin jotain lupaa.

Teemu Koponen

Nämä ihmeelliset kortit ovat ilmestyneet työurani aikana ja koko ajan niitä on tullut lisää. Lupakortteja on järkyttävä määrä eikä suurimmalla osalla työttömistä ole varaa näitä kursseja maksaa. Kurssit vielä omasta kokemuksesta on todellakin aivan tyhjän päiväisiä rahastuksia.

Käyttäjän TeijoTeiskaLahtinen kuva
Teijo Teiska Lahtinen

Kerroitko heille että täällä on jo ennestään lähes puoli miljoonaa työtöntä joista melko iso osa nuoria miehiä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Syyriasta puhutaan paljon ns. lähtömaana. Voisiko lähtömaahan vaikuttaa puuttumalla sen omiin ongelmiin? Miksi tätä on mietitty ja siedetty lähes 5 vuotta?
http://suomenkuvalehti.fi/jutut/infografiikka/info...

Heli Hämäläinen

Luonnollisesti mikäli tekee töitä, pitäisi myös elättää itsensä ja ainakin osin perheensä. Eli pitää alkaa maksaa vuokraa ja veroja tai sitten ottaa opintolainaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Teen aina ensin pikasilmäyksen kirjoittajien kommentointiketjuihin ja sen mukaan sitten näkee kannattaako kommentoida. Yleensä ei kannata, jos kirjoittaja ei itse juurikaan kommentoi tai löytyy muutama kirjoittajan oma kommentti. Silloin on kyseessä lähinnä kirjoittajan omaa kampanjaa, eikä keskustelun herättämistä.

Jani Takala

Puhutaankos pakolaisista vai maahanmuuttajista? Työtön työnhakija tuskin tarvii turvapaikkaa.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Sekä että ja voihan suomalainenkin olla pakolainen, monesti joko nuori työnperässä muuttava elintasosurffari tai keski-ikäinen pienemmän äyrin perässä kirmannut veropakolainen.

Jouko Silvennoinen

Varohan ettei tuu ylityötunnit täyteen.Olet joko idiootti tai idiootti mistä luulet tuolle parvelle löytyvän työtä ja mitä luulet moniko heistä hakee työtä, ipodi näkyy riittävän avatkaa silmänne.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Turvapaikanhakijat ovat fantastista väkeä juuri sellaisia, joita Suomi kaipaa nyt:

"Eivät, vaikka heistä suurin osa on suhteellisen hyvin koulutettuja. He puhuvat erinomaista englantia, pohjakoulutuksena useimmilla on lukio ja heillä on myös ammatillinen koulutus. He ovat autonkuljettajia, metallityöläisiä, maanviljelijöitä ja erilaisten palvelualojen ammattilaisia."

Miten me tulimmekaan toimeen ennen heidän tuloa Suomeen? Erittäin huonosti. Meillä ei ollut talvea kestäviä kameleita eikä vuohia, mutta kohta on.

Pietari Vanharanta

Olisivt käynneet Mollin sivuilla katselemassa työpaikkoja. Osassa työpaikoista vaaditaan ruotsinkielen taito suomesta puhumattakaan.
Mites se allah juttu on työaikana.
onhan heil iphonet josta olisi voineet katsoa maamme tilanteen.
SELI SELI notkumaan tulivat.
Olisivat taistelleet nais-soturiensa kanssa kotimaansa takasin.
Keskenään rahanuskonto nahisteli

Kokoomus taas asiallaNur Mohamed, maahanmuuttajakonsultti
Espoon kokoomus.
Stubb on pitänny turpansa kiinni koko pakolaisajan. Nyt selvisi syy.

Toimituksen poiminnat