caalim68

Kehitysavun leikkaus on hyvä juttu

  • Suomen uusi kehitysapukohde?
    Suomen uusi kehitysapukohde?
  • Kehitysavun leikkaus on hyvä juttu

Olen lukenut Sipilän hallitusohjelman kehitysapua koskevia linjauksia hyvillä mielin. Viimeinkin meillä on hallitus, joka uskaltaa puuttua vihervasemmiston pyhistä lehmistä pyhimpään: kehitysapuun.

Muutin sodan jaloista Somaliasta Suomeen vuonna 1992 ja olen elänyt täällä jo kaksi vuosikymmentä. Muistan silti elävästi miten vahingollista ja haitallista kehitysapu on Somalialle. Kehitysapu nykyisessä muodossaan estää tehokkaasti paikallisen teollisuuden ja kaupankäynnin kehittymisen. Miksi minun kannattaisi perustaa T-paitoja tuottava tehdas, kun voin pukeutua lahjoituksina saamiin vaatteisiin?

Kehitysapuun liittyy monia epäterveitä ilmiöitä. Hyvänä esimerkkinä meillä Somaliassa paikallinen kalastuselinkeino ei ole pystynyt kehittymään pitkään aikaan. Tämä ajaa omalta osaltaan paikallisia kalastajia tarjoamaan aluksiaan paremmin maksaville asiakkaille. Atlanta-operaatiossa korjaillaan tämän tuloksia sitten jälkeenpäin.

Jos kalastajat pystyisivät kehittämään omaa toimintaansa, erinäköisille vierasvenereissuille ei olisi aikaa tai tilaa.

Kehitysyhteistyö palvelukeskus Kepa on julkaissut kannanoton, jossa kritisoi hallitusohjelman linjauksia. Samalla Kepa tulee paljastaneeksi avoimesti miten se on harhautunut omasta agendastaan. Kehitysyhteistyön sijasta Kepa käyttää rahaa muun muassa ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.  Tämän ei pitäisi kuulua Kepan toimintaan lainkaan.

Kepan toimintamenot ovat käsittämättömän suuria: jopa 6 miljoonaa euroa vuosittain. Ja mihin tätä rahaa käytetään? No esimerkiksi biodynaamisten rotanloukkujen kehittämiseen.

Minulle on täysin selvää, että kehitysapu ei nykyisellään toimi. Se pitäisi uudistaa kokonaan.

Jatkossa Suomen kehitysapu tulee olemaan alle 500 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä valtaosa tulisi muuttaa investoinneiksi.

Suomi voisi hyvin päättää investoivansa kehitysmaissa sijaitseviin uusiin ja kasvaviin yrityksiin vuosittain 300 miljoonaa euroa. Investoinnin ehtona olisi se, että hankkeeseen investoidaan saman verran paikallista rahaa: suomalaisen kehitysapurahan osuus olisi korkeintaan 50 %. Lisäksi suomalaisten tulisi osallistua aktiivisesti yritysten hallintoon, korruptionvastaisten toimien valvontaan ja auttaa yhteistyöyrityksiä pääsemään uusille markkinoille.

Somaliasta on aivan vast’ikään löydetty öljyä. Tässä jos missä olisi valtavat mahdollisuudet suomalaiselle investoivalle kehitysavulle

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

38Suosittele

38 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (59 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Todella asiaa sisältää tämä maahanmuuttokonsultin kirjoitus!

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Vihervasemmistolaisethan tässä maassa ovatkin vallassa olleet. Typerä heitto. On se kumma, kun kirjoittaja itse ei lähde toteuttamaan suuria suunnitelmiaan omaan maahansa, kun tuntuu kaiken niin hyvin tietävän.

Käyttäjän TimoLustig kuva
Timo Lustig

Vihervasemmistolaisten on todella syytä katsoa peiliin tässäkin kohtaa.

Jokainen, joka on kyseenalastanut kehitysavun, tai edes nykymuotoisen kehitysavun järkevyyden, on leimattu rasistiksi ja fasistiksi, aivan vanhaan tuttuun taistolaistyyliin. Kuka haluaa rasistin leiman otsaansa? Siksi koko kehitysapu on ollut tabu tässä maassa vuosikymmenet.

Vaan nytpä taisikin mennä jauhot suuhun, kun kyseenalaistaja tuleekin kehitysapua vastaanottaneesta maasta.

Teemu Pitkänen

Nyt puhutaan asiaa! mites nyt suu pannaan kehitysavun leikkauksen vastustajat?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Keskustan vaalivoitolla oli todella suuret vaikutukset ainakin puolueen kannattajiin.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mistä olet saanut päähäsi, että ilmaiset t-paidat on kehitysapua?

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Kehitysapuinvestoinnit ovat puhtaasti riiston väline. Koko Suomen kehitysapu pitäisi muuttaa koulutukseksi, joka hoidetaan Suomessa, maamme virallisella kielellä: opiskelijajako sukupuolen mukaan 50 - 50 %, opintoihin pakollisena osana suomalaisen oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen tasa-arvo ja kansanvaltarakenteen opetus ja koulutuksen päätteeksi 5 vuoden sitoumus kotimaassaan toimimiseen. Opetus avoimeksi kaikissa ammateissa. Suomesta tai ruotsista kehitysavun pääkieli, jos apu annetaan Suomessa.

Jos ei kelpaa, ei ole mikään pakko.

Kehitysmaiden pääongelma ei ole talous, vaan perinteinen sosiaalinen rakenne ja kulttuuri - heimo, klaani ja sukujärjestelmiin rakentuva hierarkia, joka on periaatteessa väkivaltaan perustuva feodaalijärjestelmä. Suurin osa kehitysmaista on selvästi Suomea rikkaampia. Myös öljyvaltio Somalia.

PS: En löytänyt antamastasi linkistä mainintaa rotanloukuista, biodynaamisista tai muista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Biodynaaminen rotanloukku kuulostaa hienolta innovaatiolta, sen toiminta perustunee vaihtoehtoisesti joko tuulivoimaan tai aurinkoenergiaan.

Ja kaiken perustana on rotan vapaa tahto.

Käyttäjän amgs kuva

"Minulle on täysin selvää, että kehitysapu ei nykyisellään toimi. Se pitäisi uudistaa kokonaan." Samaa mieltä, mutta ei se välttämättä rahaa vähentämällä onnistu vaan kehistysavun toiminnan remontoimalla. Voisi täällä luetella lukuisia kielteisiä kokemuksia kehistyavusta vaikkapa Nicaraguan vuosista, mutta toisaalta pitää tunnustaa, että hyvääkin on saattu aikaan, kuten suuria lapsimääriä kouluhin ja naiset koulutuksen kautta töihin.

Itse olen erinomainen esimerkki Kuuban kehitysavusta. Kiitos kuubalaisille sain käydä koulua!

Jani Miettinen

Suurin ongelma taitaa olla hallitsematon väestön kasvu, Intian väkiluku on 1960-luvulta kasvanut 450 miljoonasta 1,2 miljardiin ja väkiluku jatkaa kasvamista eikä esimerkiksi Intian vesi-infrastruktuuri pysy perässä, vaan rappeutuu silmissä. Samoin Kiinan väestö on kasvanut 1960-luvulta 650 miljoonasta 1,4 miljardiin. Nigerien väestö on samalla aikakaudella kasvanut 50 miljoonasta jopa 177 miljoonaan.

Afrikan väkiluku on taas 1950-luvulta kasvanut 250 miljoonasta yli 1 miljardiin.

Vastaavasti Euroopan väkiluku on kasvanut 1960-luvulta 600 miljoonasta vain 730 miljoonaan.

Maailman juomakelpoisen vesivarastot eivät pysy perässä, varsinkaan kun katsotaan miten ihmiset tuhoavat elinympäristöön. Viimeiset 50 vuotta on puhuttu öljykriisistä ja ruokakriisistä, mutta todellinen kriisi tulee olemaan juomakelpoisesta vedestä.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Nyt täytyy sitten vin pähkäillä, mistä tämä väestöräjähys johtuu. Jos syytä ei halua tunnustaa, on asialle mahdotonta mitään tehdä.

Pekka Pylkkönen

Juuri samaa viestiä olen kuullut omilla reissuilla köyhissä maissa.

Hieno kirjoitus.

Reino Jalas

“Somaliasta on aivan vast’ikään löydetty öljyä. Tässä jos
missä olisi valtavat mahdollisuudet suomalaiselle investoivalle
kehitysavulle”

Kun olet Somaliassa paikanpäällä useasti käynyt, niin kerros asiasta vähän konkreettisemmin. Millaisesta kehitysavusta tällä kertaa olisi kyse?

Meillähän ei ole Suomessa öljynetsintäfirmoja. Eikä ole öljytuotantoteknologian tai teollisen tuotannon osaamista myöskään.

Joku ajatuksenpoikanen kai kuitenkin mielessäsi konsulttina oli? Kun ehdotit että täältä pitäisi lähteä Somaliaan öljyä etsimään ja tuottamaan.

Tai ehkä jollekin sikäläiselle heimoklaanille tai öljyfirmalle Suomesta kehitysrahoja lähettämään.

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Tuo "vast'ikään" on sieltä poskettomimmasta päästä.

Jani Miettinen

Ainakin ennen Suomessa valmistettiin öljynporauslauttoja ja vieläkin valmistetaan Offshore aluksia ja laitteistoa, vienti kohteina yleensä Norja, Latinalainen Amerikka ja Venäjä. Offshore-toimialalla toimivia yrityksiä Suomessa on ainakin Wärtsilä, Rolls-Royce, ABB, ja Steerprop. Rahallinen arvo oli vuonna 2013 1,6 miljardia euroa.

Reino Jalas

Nyt öljynporauslauttojen hitsaamiset Suomessa eivät enää onnistu. Ison Beltin sillan 65 m alituskorkeus v. 1998 sulki korkeilta lautoilta meritien Suomesta maailmalle.

Nuo mainitustWärtsilä, Rolls-Royce, ABB, ja Steerprop ovat tyypillisiä alihankintafirmoja mm. öljyntuotantoa tekeville firmoille.

Jos Shellit ja Exxonit lähtevät Somaliaan poraamaan, niin sinne meneviin aluksiin tietenkin tarjotaan kääntöpotkurien ym. osien ja lisenssien toimituksia ihan vakiona muutenkin.

Jani Miettinen Vastaus kommenttiin #16

Eikö koko Suomen koneteollisuus ole pelkkä alihankintafirmaa nykyään?
En kuitenkaan kieltäytyisi 1,6 miljardista varsinkaan tässä taloudellisessa tilanteessa.

Suomessa taidettiin viimeksi Neuvostoliiton idänkaupan aikana toimittaa kokonaisia öljynporauslaitteita tukialuksineen. Tämän päivän kovassa hintakilpailussa suomalaisen teollisuuden on ollut pakko erikoistua ja se on tarkoittanut sopeutumista alihankkijaksi, kun omat sisämarkkinat ovat niin pienet ylläpitämään kulutusta.

Kyllä Wärtsilä ja ABB on ainakin ennen valmistanut myös ihan öljynporaus kalustoa siitä porauskalustosta kenttävoimaloihin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onhan Neste käyttänyt BB-petkon asiantuntijoita aikaisemminkin,mm. Syyriasssa
oli tarkoitus alkaa tekemään seismisiä tutkimuksia.
Tutkimukset taisivat rajoittua Sheratonin baaritiskille, kun ainakin kolme kuukautta siellä herkistelivät.

Käyttäjän AnttiEskelinen kuva
Antti Eskelinen

"Meillähän ei ole Suomessa öljynetsintäfirmoja. Eikä ole öljytuotantoteknologian tai teollisen tuotannon osaamista myöskään."

Oketko ikinä kuullut sellaisesta firmasta kuin Neste Oil? Käyppäs huvikses vierailemassa Nesteen jalostamolla Kilpilahdessa.

Reino Jalas

Tällä hetkellä Sköldvikiin ei taida päästä vierailemaan, kun on isohko 5-vuotusremontti päällä.

Mutta aivan totta on tuo. Tässä on kyllä iso öljyntuotannon toimija omasta takaa meillä.

Vielä kun keksitään kuinka liitetään yhteen Kehitysapu + Nesteen tuotanto-osaaminen, niin tässä meillä on valttikorttia Somaliaan lähetettäväksi.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Neste taitaaetsiäöljyään maailmanmarkkinoilta, mutta ainakin 80-luvun alussa oli seismiset tutkimukset ostanut BB-petkolta.

Onko tietoa missäpäin Neste on porailemassa tällähetkellä?

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

anna köyhälle kala ja ruokit hänet päiväksi, opeta hänet kalastamaan ja ruokit hänet iäksi.

Pekka Pylkkönen

Yksi vaihtoehto on myös perustaa kalajonoja. Niissä voi sitten surkutella porukassa kuinka aina joutuu kaloja jonottamaan.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kunpa asia olisi noin yksinkertaista.. Mitä teet taidoilla kalastaa,kun joku omistaa vedet mistä pitäisi kalastaa ja kuoleman uhalla kieltää kalastamasta?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kiinalaiset eivät Afrikassa jaa t-paitoja. Kiinalaiset jakavat työkaluja. Kutokaa omat paitanne.

Käyttäjän EijaNiskanen kuva
Eija Niskanen

Kun Kepan hallituksessa on Saido Mohamed Suomen Somalia-verkosto ry:stä, pitäisikö kuulla hänenkin mielipiteensä aiheesta?

Kepa Globbaritiimi

Hei,

linkin takana Saido Mohamedin kirjoitus aiheesta: http://kepa.fi/jasensivut/jasenblogi/16440

ystävällisin terveisin

Anna-Stiina Lundqvist/Kepa

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Nur Mohammed kirjoittelee:

"Miksi minun kannattaisi perustaa T-paitoja tuottava tehdas, kun voin pukeutua lahjoituksina saamiin vaatteisiin?"

Ei kukaan perusta vaatetehdasta tai ompelimoa omiin tarpeisiinsa. Yleensä niitä tehtaita perustetaan, koska ne tuotteet halutaan myydä muualle ja tienata siten rahaa.

"Kepan toimintamenot ovat käsittämättömän suuria: jopa 40 miljoonaa euroa vuosittain. Ja mihin tätä rahaa käytetään? No esimerkiksi biodynaamisten rotanloukkujen kehittämiseen."

Linkkaamassasi jutussa ei mainittu mitään tuon suuntaista. Riisinkuorimakoneet ja padonrakennushanke siellä tosin mainittiin.

Toni Hiltunen

Miksi kukaan ostaisi t-paitoja sinun tehtaaltasi, kun ne saa ilmaiseksi kehitysapuna? Miksi kannattaa ylipäätään kenenkään nähdä vaivaa minkään takia, kun kaikki elämisen perusedellytykset ovat muutenkin ilmaista? Ja sitä autuutta halutaan länsimaiden suunnalta vain lisätä. Viheliäinen oravanpyörä.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Miksi kuvittelet, että ne t-paidat myytäisiin kehitysapua saaviin maihin? Nehän myytäisiin tietysti halpatuotantona länsimaihin. Tällä tavalla itäisen Aasian maat toimivat.

Mikäli Mohamed nyt ihan vakavissaan väittä, että ilkeät länsimaat ovat kehitysavullaan estäneet somalialaisia perustamasta tekstiilitehtaita, niin sitten hänen pitää kyllä selittää, miten ihmeessä kehitysapua aikoinaan yhtä lailla saaneet Sri Lanka tai Malesia ovat hukuttaneet länsimaat halpoihin rätteihin.

Malesia muuten on saanut vielä viime vuosien aikana kehitysapua, vaikkei edes olisi tarvinnut. Paremminkin ne leikkaukset kannattaa aloittaa vaurastuneista Aasian maista.

Kepa Globbaritiimi

Hei,

muutama korjaus kirjoituksen sisältämään virheelliseen informaatioon: Kepan toimintamenot olivat vuonna 2014 noin kuusi miljoonaa euroa. Mainittu ympäristöjärjestö Dodon hanke, jossa on käytetty ekologista jyrsijäntorjuntamenetelmää ei ole Kepan rahoittama.

Ekologista jyrsijäntorjunta -menetelmää ei ole Dodon hankkeen puolesta enää pitkään aikaan aktiivisesti toteutettu, vaikka menetelmä itsessään on erittäin toimiva. Menetelmää käytetään maailmalla edelleen paljon, erityisesti Kaakkois-Aasiassa ja Indonesiassa. Paitsi suora yhteys ruokaturvaan, rottien hävittämisen tärkeys on yhteyksissä ruton leviämisen ehkäisyyn, sillä rottien kirput levittävät ruttoa.

ystävällisin terveisin

Anna-Stiina Lundqvist/Kepa

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Öljyblokkien pitkäjänteisen taustatyön tulokset alkavat näkyä. Kohta ollaan maalissa. Öljynporauslauttojen ja -tornien osia kootaan jo telakoilla ja silmänlumeeksi on muutamat nukkehallitsijat valmiiksi allekirjoitetuin paperein odottamassa.
Somalia on maantieteellisesti otollisella alueella. Sillä on Afrikan pisin, yhtenäinen rantaviiva jonka hiekalle on hyvä rakentaa öljysatamia ja tasaista maata löytyy lentokenttien rakentamiseen mistä vain. Eikä routa ole kiusana missään. Muutamat surkeat merirosvot, jotka nyt ajelehtivat Somalian rannikolla, on äkkiä ajettu pois. Pari Naton hävittäjää vain ilmaan ja täsmäpum! Sen jälkeen voi ryöstökalastuksen laillistaa jatkumaan kalarikkaalla rannikolla herkkujen virratessa nälkää näkevien suiden edestä meriä pitkin toisiin satamiin öljy-yhtiöiden alkaessa imeä maanuumenista toisenlaista kuljetettavaa tankkereihinsa.

Mutta ensin oli saatava nämä kiusalliset kahdeksan miljoonaa sunnimuslimia pois tieltä!
Miljoona somalialaista on jo ravisteltu terrorin avulla pakolaisiksi maailmojen ääriin. Satojatuhansia on kuollut luoteihin, machetien viiltoihin, miinoihin, pommituksiin, nälkään ja tauteihin. Muutama miljoona somalia töytäilee milloin tykinpiippujen, milloin kalashnikovien ja lentopommitusten tieltä maansisäisinä pakolaisina. Siinä sivussa heitä murhataan ja rääkätään moni tavoin kuoliaaksi sadointuhansin ja loppuja uhkaa nälkäkuolema. Pari miljoonaa sodasta säikyksi hermoraunioksi selvinnyttä suljetaan sitten aikanaan jonnekin. Tai sysitään hiekkakuoppiin viidakon reunoilla.

Somalian järjestäytynyt yhteiskunta on lyöty suunnitelmien mukaisesti selkeästi hajalle. Klaanien rajat ovat tuhoutuneet, moskeijoja häpäisty ja poltettu. Pääkaupunki Mogadishun insfraktruktuurista ei ole jäljellä kuin talojen kuoria, katottomia asumuksia ja poltettuja virastoja, kirjastoja, yliopistoja.

Älyköt on nitistetty olemattomiin heti konfliktien alussa. Ken-Saro Wiwan tapaiset, jotka jotain osaisivat kirjoittaa maansa nykytilanteesta paikanpäältä. Vaikkakaan ei muslimien tyyliin ole kuulunut maailmalle tiedottakaan sisäisistä asioistaan.

Antaa terrorin jatkua vielä hetkosen aikaa, hykertelevät öljy-yhtiöiden pilvenpiirtäjäkonttoreissa johtajat. Sielläpähän murskatkoon toistensa luita, hähähää! Ruokitaan eri klaanikuntia aseilla, ennakkoluuloilla ja huhuilla niin eiköhän Somalia ole kohta polvillaan, ellei jopa ihan nahkaansa myöten moskeijoineen kuivumassa päiväntasaajan kuumuudessa, heh heh. Pannaanpas tuosta Etiopian tileille hieman dollareita lisää ja lähetetään niille muutamia satoja tankkeja ja hävittäjiä joululahjaksi.. nooh, ja ripotellaanpa ääriaineksille jokunen lasti rynnäreitä, kranaatteja ja miinoja, että voivat lisätä sekassortoa maanrajonen sisäpuolella...

Kypsymätön mietteeni nyt: Luen paljon länsimaalaisten artikkeleita Islam-uskon tulkinnoista valtioissa, joissa Koraani on lakikirjana kuin ikään Suomessa Valtiosääntö. Jälkimmäinen on ihmisten luoma perustuslakikokoelma jota voidaan muokata aikaansa sopivaksi toisin kuin Koraani, jonka uskotaan olevan korkeamman voiman sanelema ja siksi missään olosuhteissa muunneltavaksi mahdoton.

Koraanista löytyy laidasta laitaan, hyvässä ja pahassa, ohjeet siitä, kuinka elää ja olla ja jos et, niin sitten... Kuten myös vaikkapa luterilaisten yhteiskuntien lakikirjoista.

Mutta: Jos Somalian olisi annettu olla, tuettu taloudellisesti ja pitkäjänteisesti muulla tavalla kuin aseistamalla ja provosoimalla ihmisiä toisiaan vastaan, unohtamalla öljy ja timantit, olisiko maan sisäiset, Koraaninmukaisesti annetut kuolemantuomiot yltäneet koskaan sellaisiin mittasuhteisiin kauheuksien osalla kuin mihin ne nyt ovat johtaneet kahdessakymmenessä vuodessa?

Näitä ja paljon muuta asiaan liittyvää olen miettinyt sen jälkeen, kun olen saanut ystävikseni ihmisiä, jotka ovat Somalian sodan jaloista tänne kylmään maahamme joutuneet lähtemään. Ihmisiin, joidenka koko ikä on ollut sotaa. Ihmisiin, jotka eivät oikeastaan tiedä, mitä rauha on. Voivatko he edes täällä huokaista koskaan, että nyt olen turvassa, täällä minua eikä perhettäni kukaan vainoa, kiduta, raiskaa.

Lainattu:http://kivaniemi07.blogspot.fi/2008/10/helmikuussa-2001-ranskalainen-ljy-yhti.html

Niinpä niin.Muutakin kuin tyhjän jänkytystä.

Mika Bergström

Joopajoo. Somalian klaanien sota onkin öljy-yhtiöiden juoni! Lähden tästä paskalle..

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Mielenkiintoinen oli myös erään akateemisesti koulutetun kehitysaputyöntekijän toteama: "Jos on ollut töissä näissä kehitysapuhommissa, niin sen jälkeen ei mikään suomalainen yritys palkkaa sinua töihin".

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Hyvä kirjoitus, mutta investointien osalta pitää huomata, että monet suomalaiset yritysjohtajat eivät ole valmiita menemään paikan päälle Somaliaan kokeilemaan vaikuttamista korruption kitkemiseksi. Maa on niin sekasortoinen, että siellä saa vähemmästäkin luotisateen niskaansa.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kehitysavun tai kehitysyhteistyömäärärahoituksen tulisi olla se vaadittu 0,7 prosenttia bruttokansantulosta eli suurin piirtein 1,6 mrd euroa - kehitysavun laatua tulee tietenkin evaluoimalla tarkentaa jatkuvasti ja käsittääkseni investointipohjaisiin yhteistyöprojekteihin, missä taloudellinen hyöty jää kohdealueen väestön käyttöön, ollaan jo siirtymässä enenevässä määrin. Kehittyvien maiden suurimpia kehittymisen jarruja ovat juurikin ylikansallisten yritysten harjoittama häikäilemätön luonnonvarojen riisto ja alueiden pääomien pakeneminen veroparatiiseihin...

Muistaakseni hallitusohjelmaan kirjattu kehitysyhteistyömäärärahojen suunniteltu nettoleikkaus neljäksi vuodeksi on 200 miljoonaa euroa, mikä kirjanpidollisesti siirtämällä käsittääkseni mahtuu jo edellisen hallituksen aikana sovittujen hankekokonaisuuksien lopettamisesta aiheutuneiden säästöjen raameihin. Edellisen vaalikauden aikana kehitysapua leikattiin jo yhteensä 670 miljoonalla eurolla ...

O

Mika Bergström

Tiesitkö, että Suomi elää velaksi? Tässä tilanteessa on pakko kysyä, onko sinulla mitään prioriteettejä mihin yhteisiä rahoja pitää käyttää? Valitsetko suomalaisen vanhuksen tarvitseman kotihoidon, suomalaiset pahoinvoivat lapset vai itse aiheutetun konfliktin tehottoman, pääasiassa korruptioon sulavan kehitysyhteistyömäärärahan?

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Kauppataseen vajetta, mikä on tällä hetkellä se noin miljardi euroa vuodessa, voi paikata ihan säätämällä tuontia alaspäin tai investoimalla vientimarkkinoille. Kehitysyhteistyön tehostaminen, sen vaikutusten arviointi ja innovatiiviset aluevaltaukset avaavat vientiyrityksille suunnattomat markkina-alueet esimerkiksi clean tech -tuotteissa ja siten kehitysyhteityörahoitus on nähtävä paitsi kehittyvien maiden apuna niin myös Suomelle tärkeänä kauppasuhdekanavana.

Valtion velan "suuruudella" pelottelu ei toimi vasemmistoliittolaisiin (blogisteihin) ja uusi hallitus on jo osoittanut omat prioriteettinsa kansankurjistajana - sen leikkauslistan kärsijöinä ovat juurikin kaikkein heikoimmassa asemassa olevat kansalaiset ja myös "hintakilpailukyvyn parantamisen" perusteella ehdollisesti työehtosopimuksellista asemaa heikentävästi palkansaajat....

Tosin hallitus tunnustaa itsekin 0.7 prosentin tavoitteen merkittävyyden hallitusohjelman periaatteissa...

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala

Kovin monet asioista perillä olevat, ovat todenneet kehitysavun nykyisellään turhaksi ja saajilleen jopa vahingollisiksi.
Mistähän johtuu, että vain myönteisesti suhtautuvien mielipiteet noteerataan?
Kriittiseset mielipiteet luetaan rasistisiksi ja ties miksi, olivat ne miten perusteltuja tahansa!

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Oletko lukenut kehitys-lehteä "asioista perillä olevien asiantuntijoiden" lisäksi:

http://kehityslehti.fi/

Käyttäjän minavaan kuva
jouko viitala Vastaus kommenttiin #56

Olenpa tuotakin selannut.
Voisi vaikkapa kysyä, että miksi henkilöt, joiden leipä on kehitysaputöistä
riippuvaista, antaisivat "omassa asiassaan" itselleen vahingollisia lausuntoja?

Petteri Hiienkoski

Kehitysyhteistyövarojen vähentäminen tuskin parantaa kehittyvien maiden ongelmia ja niistä seuraavia ongelmia, jotka kohdistuvat myös vauraisiin teollisuusmaihin. Haaste on globaali ja kaikille yhteinen.

Suomen tulee kantaa vastuuta ja torjua globaaleja uhkia osallistumalla kehitysyhteistyöhön. Määrällisenä tavoitteena pitää olla 0,7 % bruttokansantulosta, vaikka nyt tästä jouduttaisiin tinkimään. Olennaisempaa on toki se, miten varoja kohdennetaan.

Yleistäen kehittyvien maiden ongelmat liittyvät maailmantalouden rakenteelliseen epäoikeudenmukaisuuteen sekä kehittyvien maiden etnisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin ristiriitoihin. Ristiriidat liittyvät heikkoon valtiorakenteeseen (soft state), jolta puuttuu riittävä kulttuurinen ja ideologinen identiteetti ja taloudellinen pohja.

Jos ryhdytään selvittämään maailmantalouden logiikkaa, maailmankaupan rakenteita ja tuotantoketjuja ja omistajuutta, kehitysmaiden velkaantuneisuutta ja sen syitä, jäljittämään raaka-aineketjuja, Afrikan rannikon kalastajien ahdinkoa jne. tieto on hyvin epämukavaa myös suomalaisille, joilla vielä on omatunto tallella. Kärjistäen voi sanoa, että rikkaan pohjoisen hyvinvointi perustuu pitkälti köyhän etelän pahoinvointiin.

Maailmantalouden rakenteita kehitysavulla on vaikea muuttaa. Jos edes EU olisi toiminut vastuullisemmin kalastuspolitiikassaan Afrikan rannikolla, pakolaiskriisi tuskin olisi niin vaikea kuin se nyt on.

Kehitysmaiden olisi saatava oikeaus hyödyntää omia luonnonvarojaan ja saatava oikeudenmukainen osuutensa edes tavaroiden ja palveluiden tuotantoketjussa. Verojen olisi kerryttävä siihen valtioon, jossa taloudellista toimintaa kulloinkin harjoitetaan.

Oikein kohdennettuna kehitysavulla voidaan parantaa kehittyvien maiden elinoloja niin että ihmiset voivat ottaa vastuuta itsestään ja lähiyhteisöstään.

Kehitysyhteistyössä on sen takia kehitettävä kohdemaan yritystoimintaa, jotta ne voivat vapautua avun tarpeen kierteestä. Opetuksella ja koulutuksella on suuri merkitys. KD on vaatinut myös sitä, että kansalaisjärjestöjen osuutta kehitysyhteistyöstä kasvatetaan sekä tavoitteellisuutta ja tuloksellisuutta lisätätään koordinoimalla työtä muiden EU-maiden kanssa.

Pitkän aikavälin kehitysyhteistyön lisäksi varoja tulisi jatkossakin kohdentaa myös rauhanvälitykseen ja konflikteja liennyttävään toimintaan muun muassa Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kriiseissä terrorismin torjumiseksi. Lisäksi tulisi etsiä keinoja auttaa vainon kohteeksi joutuneita vähemmistöjä (esim. Nigerian kristityt).

Tukemalla köyhimpien maiden kehitystä ja ihmisarvoista elämää voidaan ennaltaestää konflikteja ja siten tukea maailman vakautta ja rauhaa. Siis lisätä Suomenkin turvallisuutta.

Neljännes kehitysavusta menee järjestöjen kautta niiden kehitysohjelmien toteutukseen. Osa jaetaan kansalaisjärjestöjen kautta, jotka työllistävät suomalaisiakin. Osan Suomi antaa kumppanimailleen budjettitukena, joka kohdistuu suoraan maan budjettiin ja mahdollistaa varojen käytön köyhyydenvähentämisohjelmaan. Yleisen budjettituen lisäksi Suomi antaa korvamerkittynä sektoribudjettitukea, joka tulee käyttää tietyn toimialan kuten opetussektorin toimintaa. Lisäksi tukea käytetään esim. pakolaisten vastaanottoon ja ilmastonsuojelun rahoituksen.

Kun väitetään, että kehitusavun leikkaus on hyvä juttu, kannattaa muistaa, että rahalla on suurempi arvo kehittyvissä maissa kuin Suomessa. Leikkauksilla voi olla suoria vaikutuksia myös ihmisten elinehtoihin.

Tommi Virtanen

Miksi tätä sompanssia ei ole kotiutettua vaikka olot kotimaassa ovat nyt kunnossa, miksi joka toisella elintasopakolaiselle on puku päällä ja kaikki elävät verovaroista?

Kehitysapu on omalta osaltaan syy Väestöräjähdykseen ja elintaso pakolais vitsaukseen..

Tommi Virtanen

maahanmuuttajakonsultti, tämän henkilön elatuksen hoitaa Suomalaiset veronmaksajat. Näiden elatus on pois opiskelijoilta , eläkeläisiltä ja kaikilta meiltä Suomalaisilta, turhaa painolastia.

Markku Lehtinen

Kiitos, tän kirjoituksen sisältö ilahduttaa erityisesti sen takia, että kirjoittaja on tummaihoinen

Esa Niemi

Hyvä kirjoitus Nur Mohamedilta. Markkinatalous on maailman tehokkainta kehitysapua.

Tässä toinen hyvä kirjoitus Vihreä Lanka-lehdessä:

"Koposen ja Konttisen mukaan kehitysavun laatua koskevaa keskustelua ympäröi edelleen moralismin ja hyssyttelyn muuri. Kaikki asiaan perehtyneet tietävät, miten epätäydellisiä hankkeet ovat ja miten niukasti niiden tuloksista tiedetään. Ongelmia ei kuitenkaan uskalleta itse nostaa esille, jotteivät avun kyseenalaistajat saisi ammuksia ja vaarantaisi sisäpiiriläisten toimeentuloa.

Syyskuun budjettiriihen jälkeen huokailtiin taas, ettei Suomi saavuta vieläkään YK:n 0,7 prosentin suositusta kehitysapumäärärahoissa. Koposen ja Konttisen mukaan ”kuuluisa 0,7 prosentin bkt-tavoite on mantra, jota kehitysveljes- ja sisarkunta hokee peittääkseen sisällön onttouden”.

0,7 prosentin tavoitteen alkuperäisenä ideana oli rahoittaa kehitysmaiden investointeja yhdellä prosenttiyksiköllä kehittyneiden maiden bkt:stä. Julkisten varojen osuus prosentista olisi ollut 0,7 ja yksityisten 0,3.

Tuolloin elettiin rahoitusmarkkinoiden säännöstelyn aikaa ja pääomista oli pulaa. Rahoitusmarkkinoiden vapautuminen teki lopun niukkuudesta, ja yksityisten sijoitusten osuus kehitysmaihin on jo monin verroin ylittänyt koko yhden prosenttiyksikön tavoitteen.

Rahoja tarvitsee virkamiesten, konsulttien ja kansalaisjärjestöjen edustajien kehitysaputeollisuus. Heidän argumenttinsa avun puolesta on instrumentaalinen itsekkyys: kehitysavun leikkaukset vahingoittavat suomalaisten mainetta. Avun määrä on symbolisesti tärkeää, ei välttämättä sen laatu. Pyyteettömän avun on kuitenkin oltava ulkopuolisen tarkkailijan – tai veronmaksajan – silmin arvioituna tehokasta, muutoin se jää tunteelliseksi hölmöydeksi."

http://www.vihrealanka.fi/blogi/voiko-kehitysavun-...

Tapani Lahnakoski

Usein kuulee, kuinka paljon enemmän €:lla saa kehitysmaissa. Harvassa kehitysmaassa € on kuitenkaan käypä valuutta, se pitää ensin vaihtaa paikallisiin rupiin ja paiseisiin.

Mitä näillä vaihdetuilla €:illa sitten ostetaan ja ketkä? Ne jäävät valtakoneistolle ja upporikkaille, joilla on varaa ne ostaa ja sitten niillä voi hankia vaikka aseita.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Tämä herrahan voisi nyt varmaan mennä tekemään Somaliaan hyviä investointeja. Ai miksei?

Eikö hän tiedä, että kehittyneiden maiden troolarit ovat kalastaneet kohta kaikki meret tyhjiksi kaloista.

Se on tunnettu tosiasia, että Afrikka on monien ns. Avustusjärjestöjen Disneyland.

Käyttäjän IiroKoppinen kuva
Iiro Koppinen

Mistä öljyä on löytynyt? Puntinmaasta vai? Hienoa!

Kaisa Torppa

Mohamed kritisoi Tany Maitso -hankkeen vanhaa rottientorjunta-aktiviteettia perustelematta näkemystään lainkaan, minkä lisäksi teksti sisältää myös muita epäjohdonmukaisuuksia ja väärinkäsityksiä. Tany Maitson vastineen voitte lukea blogistamme alla olevasta osoitteesta.

https://tanymaitso.wordpress.com/2015/06/04/kehity...

Toimituksen poiminnat