Kehitysavun leikkaus on hyvä juttu

Olen lukenut Sipilän hallitusohjelman kehitysapua koskevia linjauksia hyvillä mielin. Viimeinkin meillä on hallitus, joka uskaltaa puuttua vihervasemmiston pyhistä lehmistä pyhimpään: kehitysapuun.

Muutin sodan jaloista Somaliasta Suomeen vuonna 1992 ja olen elänyt täällä jo kaksi vuosikymmentä. Muistan silti elävästi miten vahingollista ja haitallista kehitysapu on Somalialle. Kehitysapu nykyisessä muodossaan estää tehokkaasti paikallisen teollisuuden ja kaupankäynnin kehittymisen. Miksi minun kannattaisi perustaa T-paitoja tuottava tehdas, kun voin pukeutua lahjoituksina saamiin vaatteisiin?

Kehitysapuun liittyy monia epäterveitä ilmiöitä. Hyvänä esimerkkinä meillä Somaliassa paikallinen kalastuselinkeino ei ole pystynyt kehittymään pitkään aikaan. Tämä ajaa omalta osaltaan paikallisia kalastajia tarjoamaan aluksiaan paremmin maksaville asiakkaille. Atlanta-operaatiossa korjaillaan tämän tuloksia sitten jälkeenpäin.

Jos kalastajat pystyisivät kehittämään omaa toimintaansa, erinäköisille vierasvenereissuille ei olisi aikaa tai tilaa.

Kehitysyhteistyö palvelukeskus Kepa on julkaissut kannanoton, jossa kritisoi hallitusohjelman linjauksia. Samalla Kepa tulee paljastaneeksi avoimesti miten se on harhautunut omasta agendastaan. Kehitysyhteistyön sijasta Kepa käyttää rahaa muun muassa ja ilmastonmuutoksen torjuntaan.  Tämän ei pitäisi kuulua Kepan toimintaan lainkaan.

Kepan toimintamenot ovat käsittämättömän suuria: jopa 6 miljoonaa euroa vuosittain. Ja mihin tätä rahaa käytetään? No esimerkiksi biodynaamisten rotanloukkujen kehittämiseen.

Minulle on täysin selvää, että kehitysapu ei nykyisellään toimi. Se pitäisi uudistaa kokonaan.

Jatkossa Suomen kehitysapu tulee olemaan alle 500 miljoonaa euroa vuodessa. Tästä valtaosa tulisi muuttaa investoinneiksi.

Suomi voisi hyvin päättää investoivansa kehitysmaissa sijaitseviin uusiin ja kasvaviin yrityksiin vuosittain 300 miljoonaa euroa. Investoinnin ehtona olisi se, että hankkeeseen investoidaan saman verran paikallista rahaa: suomalaisen kehitysapurahan osuus olisi korkeintaan 50 %. Lisäksi suomalaisten tulisi osallistua aktiivisesti yritysten hallintoon, korruptionvastaisten toimien valvontaan ja auttaa yhteistyöyrityksiä pääsemään uusille markkinoille.

Somaliasta on aivan vast’ikään löydetty öljyä. Tässä jos missä olisi valtavat mahdollisuudet suomalaiselle investoivalle kehitysavulle

caalim68
Kokoomus Espoo

Nur Mohamed, maahanmuuttajakonsultti
Espoon kokoomus
Somalian rauhan ja konfliktien asiantuntija
Kansalliset Maahanmuuttajat ry

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu