caalim68

Kokoomusnuorten Suomi olisi Somalia

  • Kokoomusnuorten Suomalia?
    Kokoomusnuorten Suomalia?

Olen katsellut järkytyksen vallassa Kokoomuksen nuorten liiton julkaisemaa tavoiteohjelmaa. Kokoomusnuorten linjaukset ovat niin pöyristyttäviä, että niitä on vaikea uskoa.

Kun aikanaan itse liityin Kokoomukseen, minulle tärkein syy puolueen valintaan oli kokoomuslainen vastuunkanto. Kokoomus on ollut aina Suomessa juuri se puolue, joka on pitänyt huolta koko valtakunnasta eikä vain tietyistä eturyhmistä. Minun kokoomuslaisuuteni on ollut aina me-henkisyyttä: porukalla tekemistä, heikommista huolenpitämistä ja yhteisestä menestymisestä iloitsemista.

Kokoomusnuorten ohjelma on kaikkea muuta paitsi yhteistä asiaa. Linjausten ohjaavana voimana tuntuu olevan minä, minä ja vain minä.

Älkää käsittäkö väärin – kokoomuslaisuuteen kuuluu oleellisena osana yksilönvapaus ja yksikön kunnioittaminen. Mutta tätä ei koskaan ole tehty Kokoomuksessa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien kustannuksella.

Kun itse tulin yli 22 vuotta sitten Suomeen sodan runtelemasta Somaliasta, minuun teki suuren vaikutuksen suomalaisten kyky puhaltaa yhteen hiileen ja toimia kimpassa. Meillä Somaliassa ei tätä ikävä kyllä ole osattu riittävän hyvin – voittaja on saanut Somaliassa viedä kaiken.

KNL:n linja on yltiöpäinen ja vain yksilön oikeuksia korostava. Linjat unohtavat kokonaan yksilön vastuun yhteisestä hyvästä.

Kokoomusnuorten politiikkaa seuraamalla Suomesta tulisi uusi Somalia – sisällissodan runtelema maa, jossa ihmiset vihaisivat toisiaan. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän ossimantylahti kuva
Ossi Mantylahti

Lopun kuitti on harvinaisen osuva.

Käyttäjän caalim68 kuva
Danjire Caalim

Harkitsin hetken, että olisin käyttänyt Suomalia-termiä, mutta tämä oli osuvampi.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Mitä isot edellä, sitä nuoret perässä. Ei varmaan ihan tyhjästä ole ideat lähteneet.

Nuoret eivät osaa niin hyvin teeskennellä, vaan kertovat ilmapiiriin liittyvät tulemat selkeämmin.

Minusta nuorten linjausten olemassaolo on hyvä merkki. Olkoon ulostulot sitten millaisia sammakoita sattuvat olemaan.

Myös puolueen sisäinen aidompi oppositio-asetelma voi olla hyvä. Nyt se on syntynyt sukupolvien välisistä tekijöistä. Liekkö osoitus luonnollisesta tarpeesta?

Niko Hakuninen

Eiköhän tämäkin (KNL) linjaukset ollut enemmän huomion hakemista kannan ottojen muodossa. No näkyvyyttä ainakin ovat saaneet ulostulolla, mutta kyllä ne muidenkin puolueiden nuorisojärjestöt ovat sammakoita päästelleet. Ja jos oiken ymmärsin tämä ei ole kaikkien Kokoomus nuorten mielipide. Eikä varmasti koskaan tule olemaan.

Tottakai yksilönvapautta ja oikeuksia tulee puolustaa, etenkin hallintoa vastaan. Toisaalta tämä tarkoittaa että yksilölle ei voida antaa vastuuta jos ei ole mahdollisuutta vaikuttaa asiaan.

Heikoimpia tulee autta, juuri esimerkiksi maahanmuuttajia koska muuten eivät ikinä pääsisi mukaan Suomalaiseen yhteiskuntaa koulutus ja kielitaito (kulttuurin tuntemus). Ja sairaat, vanhukset sekä lapset ovat sellaisia jotka vaativat yhteiskunnalta tukea koska kaikilla ei ole niitä läheisiä jotka auttavat.

Lauri Niemi

Oikeuksia tai vapauksia on kahdenlaisia:

Negatiivinen vapaus on oikeutta vapauteen jostakin. Minua ei esimerkiksi pakoteta ostamaan suklaabanaanijäätelöä tai juoksemaan lenkkiä jos en niin tahdo. Sen sijaan, jos joku haluaa jäätelöä minulle myydä, ei kellään myöskään ole lupaa sitä estää.
Negatiivinen vapaus ei vaadi muilta mitään, mahdollisimman suuri sellainen toteutuu kun vain antaa toisten tehdä kuten parhaaksi katsovat, kunhan eivät pakota toisia tekemään mitään vasten tahtoaan.

Positiivinen vapaus on oikeutta johonkin. Jos jollakulla todetaan olevan oikeus esimerkiksi terveydenhuoltoon, seuraa tästä konkreettisesti että jonkun on tarjottava ko. terveydenhuolto. Jos kukaan ei halua, joku tulee pakottaa tarjoamaan se jotta ensimmäisen henkilön oikeus terveydenhuoltoon toteutuisi. Koska suurin osa ihmisistä pitää suoraa orjatyötä barbaarisena, yleinen ratkaisu on kantaa veroja kunnes niillä kyetään maksamaan tarpeeksi jollekulle että hän tekisi työn. Tässäkin tapauksessa positiivisen oikeuden taustalla on toisiin kohdistuvat pakkokeinot.

Klassisen liberalismin perusajatus on että toisen pakottaminen johonkin on väärin, ja näinollen sitä ei tule tehdä. Siksi esim. Kokoomusnuoret korostavat yksilönvapauksia ja sallivaa lainsäädäntöä, koska se minimoi väkipakon ja antaa ihmisille mahdollisuuden toimia kuten parhaaksi katsovat.

On hyvä huomioida, että kyseessä on ajatus siitä mikä on Hyvä Laki. Ei siitä, mitä yksilöiden tulee ajatella. En esimerkiksi kannata sen banaanisuklaajäätelön valmistamisen, myynnin, ostamisen tai syömisen kieltämistä vaikka inhoankin ko. tuotetta syvästi.
Kehotan toki ihmisiä olemaan ostamatta moista myrkkyä tai huomautan että he ovat mahdollisesti järjiltään tai vailla makuaistia.
Yhden onni on toisen horna, joten miksi yrittäisimme pakottaa omaa onnen reseptiämme muille?

Myös, se että korostaa yksilön oikeutta tehdä kuten parhaaksi katsoo ei tarkoita etteikö arvostaisi yhteisöllisyyttä. Päinvastoin, aito yhteisöllisyys on nimenomaan vapaaehtoista, tekemisen ilosta, toveruudesta tai mahdollisesti ihan yhteisestä hyödystä kumpuavaa toimintaa.
Pakon uhalla tehty yhteistoiminta ei ole kovin kaunista, ja tämä kannattaa muistaa. Vastuuasiat tehdään hyvin kun joku, itse, vapaaehtoisesti katsoo että hänellä on vastuu jostain. Jos taas joku pakolla sanelee sen hänelle, tuskin.

Henriikka Hannula

Tämäntyyppisen esseen kirjoitin minäkin lukiossa filosofiankokeeseen. Politiikkaa kannattaisi kuitenkin tehdä todellisuuden, ei teorioiden pohjalta.

Martti Laines

Jos luit sen filosofian kurssisi, saatoit nähdä, että 'todellisuus' on subjektiivinen ja jokaisella omanlaisensa.

Henriikka Hannula Vastaus kommenttiin #13

Luin sen filosofiankurssini ja muutaman muunkin sen jälkeen, mutta todellisuus ei silti ole yhtään sen subjektiivisempi. Ainakin minä huomaan päivittäin elämän kovia tosiasioita, jotka koko ajan todistavan maailman armottomasta objektiivisuudesta. Vai solipsistiko olet?

Arvoja ja elämäntapoja on toki monenlaisia ja sitä tulee kunnioittaa. Kuitenkin niistä arvoista ja "erilaisista todellisuuksista" huolimatta yhteiskunnassa on elettävä tiettyjen yhteisten sääntöjen ja jaettujen arvojen mukaan. Mielestäni ainakin mahdollisuuksien tasa-arvo ja positiiviset vapaudet ovat aika mielekkäitä ja perusteltavissa olevia yhteisiä arvoja.

Lauri Niemi Vastaus kommenttiin #19

Mielekkäitä, mutta tarpeeksi ihmisten uhkailemiseen asein jos ei muuten kelpaa? Jotenkin kummallisia nämä hyvät ideat joita täytyy levittää väkipakolla.

Henriikka Hannula Vastaus kommenttiin #22

Nyt en kyllä näe mitään järkevää yhteyttä aikaisempaan keskusteluun. Mitä ihmeen aseita?

Kun näytät olevan niin innostunut teorisoimaan yhteiskuntaa ja sen hyvää lakia, suosittelen lukemaan vaikka Rawlsia. Klassisella liberalismilla oli ehkä aikanaan tilauksensa, mutta siitä on parisataa vuotta.

Lauri Niemi Vastaus kommenttiin #48

Positiivisten vapauksien takaaminen on viime kädessä aina jonkun uhkaamista väkivallalla. Uhka vain systematisoidaan niin ihmisten ei tarvitse ajatella sitä - virkapukuinen rosvo kovistelemassa jotakuta saadakseen tältä rahat on kovin ikävä peili muista välittämisen retoriikalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Menin sanattomaksi ehkä ensimmäistä kertaa näillä palstoilla.. Mikä tunne tuleekaan,kun vedetään matto alta yli 20 vuoden jälkeen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kun itse tulin yli 22 vuotta sitten Suomeen sodan runtelemasta Somaliasta, minuun teki suuren vaikutuksen suomalaisten kyky puhaltaa yhteen hiileen ja toimia kimpassa.

Se on mennyttä se. Yhteiskulttuurin illuusio alkoi kuolla siinä lamassa ja kohta se on lopullisesti mennyttä. Kunhan saadaan suuret ikäluokat kuopattua, sitä ei muista enää kukaan. Mikä on ihan hyväkin, ansaitsemme sen. Ja saatiinhan vastalahjaksi rahaa, hyvinvointia ja rikkautta. Ainakin yhden tai kahden sukupolven kulutettavaksi.

Mutta kohta 100 vuotta sitten Suomi oli Somalia, silloin vaan ei ollut Län$imaisia suurvaltoja käärimässä sillä sodalla fyffeä, muuten täällä ammuttaisiin naapureita vieläkin. Tai no Suomi on köyhää joutomaata verrattuna melkein mihin tahansa Afrikan maata. Luonnonvaroja ei juuri ole.

edit. Tai no, kyllähän se tuo naapurin suurvalta sen masinoi. Mutta jostain syystä se loppui kun puolessa vuodessa oli 1% väestöstä tapettu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Maahanmuuttokonsultti Nur Mohamedin blogin otsikko vain pahentaa ja kärjistää tilannetta.

Olen ollut havaitsevinani, että yhteiseen hiileen puhaltaminen ei ole näkynyt johtavien poliitikkojemme päätöksissä ja niiden seurausten jakautumisessa koko maan ja kansan hyväksi.

Blogisti iloitsi: "...porukalla tekemistä, heikommista huolenpitämistä ja yhteisestä menestymisestä iloitsemista." Kukapa ei. Mutta se yhdessä tekevä porukka on nyt piiriltään liian pieni (kokoomus?, six-pack?), se pitää huolta lähinnä omista eduistaan ja keskinäisestä menestymisestään.

Sieltä kumpuaa eripura, jonka toisaalta pitäisi olla aivan normaali ilmiö demokratiassa: kun tehdään ihmisten mielestä huonoja ratkaisuja, niitä on syytäkin arvostella ankarasti. Jos omaa kansaa ei aidosti kuunnella (niin on ilmeisesti Somaliassakin on tapahtunut), ilmapiiri ei silloin lämpene.

Mutta Suomessa päättäjien ylimieli tai röyhkeys ja halu säädellä, valvoa ja rajoittaa ovat jo niin suuria haittoja, että pelkään niiden osaltaan hajottavan yksituumaisuutta tässä pienessä maassa. Jos mm. Kataisen hallitus tai blogisti eivät kykene tätä ongelmaa näkemään tai ymmärtämään, on turha ärhennellä ihmisille.
Kokoomuksen (ja Kataisen) kannattaisi syventyä KNL:n kokonaissanomaan - ei vain poimia siitä paloja - ja miettiä vakavasti, miksi Kok-nuoret ilmaisevat viestinsä tässä muodossa.

"Jos potkaiset palloa, se lentää paraabelin muotoista rataa - jos potkaiset ihmistä, hän potkaisee takaisin."

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei asia suinkaan jää pelkästään poliitikkoihin..ne ovat vain yksi tekijä.

vaikuttiko yrittäjien puheenjohtajan viimeinen ulostulo sinusta kovinkin siltä,että taustalla olisi tällaisia asioita: "porukalla tekemistä, heikommista huolenpitämistä ja yhteisestä menestymisestä iloitsemista" ?

Mikäli ei..niin käsissä on paljon syvemmälle ulottuva ongelma kaikessa dualistisuudessaan.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #20

"Impivaarassa" piti toimia yhdessä kun oli susia, pakkasta ja ruokaakaan ei saanut supermarketista. Yhteinen etu oli aitoa, ei tarvittu mitään yhteisöllisiä välineitä, vaan yhteisöllisyys oli elintärkeää.

Siitä sitten eteenpäin se on vähentynyt ja kulttuuri on muuttunut sen mukana. Lapsista aikuisiin ja vanhuksiin kaikki lykätään laitoksiin. Yhteisöllisyyttä ei ole edes perheiden sisällä, vaan sukulaisetkin ovat etäällä toisistaan. Tämä on kulutusyhteiskunta ja me olemme sen polttoainetta.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #24

Turha surkutella. Ei auta kuin sopeutua nykyisiin oloihin, mitä se sopeutuminen sitten tarkoittaakin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #25

Se on mitä se on, pääasia on lopulta, että on ruokaa pöydässä. Omassa pöydässä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #25

Päinvastoin Juha.. Ei ole terveen merkki olla sopeutunut sairaaseen yhteiskuntaan.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #38

Voi olla kuten sanot, mutta yhteiskunta muuttuu myös niiltä osilta, joiden päälle voi sopeutumista rakentaa.

Mitkä ovat ne piirteet, joiden varaan voi sitten rakentaa ja mitkä kannattaa hyväksyä parempana?

Ei selkeää tietoa tästä, valitettavasti. Siis ratkaisevalla tavalla. Jotain uutta ja ratkaisevaa kuitenkin tarvittaisi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #24
Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #20

Kommentissani (joka oli jo turhan pitkä) käsittelin lähinnä vaaleilla valittuja poliittisia edustajiamme, joilla voisi olettaa olevan (parlamentaarinen) vastuu äänestäjille.
Keneen "yrittäjien puheenjohtajaan" viittaatte? Heitähän piisaa vähän joka alalle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino Vastaus kommenttiin #26

Nimi taisi olla Harri Jyrkiäinen..muistaakseni.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Niinpä, tuo mielipiteiden kärjistyminen jopa yhden puolueen sisällä on itse asiassa aika huolestuttavaa.

Antti Jokinen

En nyt ollenkaan ymmärrä mitä kauheeta ja mullistavaa kokoomusnuoret on esittänyt? Voisiko joku valaista asiaa myös minulle?

Antti Jokinen

Paljon hyviä ehdotuksia, mitä pitäisi ihan vakavasti ajatella. Natoon nyt en välittömästi menisi mutta kyllähän ihmisillä voi toisenlaisiakin mielipiteitä olla.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"En nyt ollenkaan ymmärrä mitä kauheeta ja mullistavaa kokoomusnuoret on esittänyt?"

Jos tässä on kyse talvirenkaista?

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Periaateohjelmassa talvirenkaat. Voi hyvä tavaton miten pikkutarkkoja periaatteita. Venäjällä on käytettävä sellaista nurinpäin olevaa E-kirjainta jos autossa on nastarenkaat talvella, että muut ymmärtävät pitää pidempää turvaväliä.
Liikenteeseen ei liberalismi oikein sovi, eikä joukkueurheiluun.

Jukka Romppainen

Se on tavoiteohjelma. Siinä pitääkin listata mahdollisimman yksityiskohtaisesti tavoitteita. Periaateohjelma on tässä: http://www.kokoomusnuoret.fi/wp-content/uploads/Ko...

Talvirenkaista: Meilläpäin kyllä katotaan akkunasta eikä kalenterista tai lakikirjasta mikä keli ulkona on. Turha nastarenkaiden käyttö aiheuttaa tajutonta teiden kulumista, ja liian lämpimällä kelillä ajettaessa kitkarenkaat taasen kuluvat ja ovat liukkaat – kumma kyllä.

Ilkka Huotari

Pöyrystyminen on varmasti kivaa kun sitä voi tehdä yhdessä. Ehkä seuraavassa blogissa avaat asiaa tarkemmin mistä pöyristyit?

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

"Kokoomusnuorten politiikkaa seuraamalla Suomesta tulisi uusi Somalia – sisällissodan runtelema maa, jossa ihmiset vihaisivat toisiaan."

Sekä Suomessa että Somaliassa (tai ihan missä tahansa maailman maista) asuu väistämättä joukko sellaisia ihmisiä, jotka inhoavat tai suorastaan vihaavat toisiaan. Siinä mielessä olet siis oikeassa, että mikäli Suomen lainsäädännöstä poistettaisiin ajatusrikollisuus, muistuttaisimme enemmän Somaliaa, jossa vihan tunteminen ei ole tietääkseni laissa kiellettyä.

Vihaamisen lopettaminen (tai edes vähentäminen) ei tapahdu naurettavilla lakipykälillä vaan "riitapukareiden" välisellä vuoropuhelulla sekä vaikeidenkin asioiden käsittelyllä. Vaikka "vihaaminen" laajennettaisiin tässä asianyhteydessä koskemaan myös ennakkoluuloisuutta, pätee sen vähentämiseen samat pelisäännöt.

Lauri Niemi

Siellä on kivoja vieraiden maiden tukemia sotalordeja jotka yrittävät pakolla perustaa hallitusta paikkaan jonne se istuu yhtä huonosti kuin itsenäinen ajattelu nykysuomeen.

Paavo Kymäläinen

Varmaan joku "sotaloordi" ottaisi Nurin joukkoihinsa. Voisi olla mahikset jopa korrupte....
Miksi muuten Sinä Lauri vastaat Nur'in puolesta.
Tavallista hyysärien hyväksyntää?

Lauri Niemi Vastaus kommenttiin #34

Käy läpi kommenttihistoriaa ja sano sitten olenko hyysäri.
Omasta mielestäni vain käytän järkeä. Tietääkseni Somaliassa on suht hyvin säilynyt heimolakiperinne, missä valtiota ei vain tarvita. Kuitenkin sinne yritetään sellaista pakolla perustaa, missä ei ole yhtään mitään järkeä. Vähiten vielä jos yritetään noudattaa vanhoja kolonialistirajoja.

Sama kuin yrittäisi poistaa valtiota nyky-Suomesta - kansan yleisasenne on sellainen ettei homma toimisi. Vanhaa kunnon taistelua tuuliviirejä vastaan.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Kyllähän Somalian ja Suomen vertaaminen on suunnatonta liioittelua, jota tosin poliittisessa fraseologiassa nykyään kutsutaan vastuullisuudeksi. Väittäisin, että Suomessa ei ole ainuttakaan poliittista ryhmää, joka valtaan päästessään saisi Suomen edes lähestymään Somalian tai muunkaan islamilaisen maailman kehitysnäkymiä.

Jos jokin Suomessa nykyään hiertää, se on tämä tunkkainen ilmapiiri, jossa KNL:n ja monen muun ajatukset koetetaan haudata elävinä. Reilumpaa olisi ampua ne kuoliaiksi asia-argumenteilla ennen hautausta. Lieneekö luodeista puutetta, ovatko ampujat harjoittelemattomia vai pelätäänkö muuten henkien taistelua?

Lauri Niemi

Kun täällä sanoo "älä lyö", haukutaan fasistiksi.

Johdonmukaisuudella ei ole tässä maassa mitään arvoa, väite on tosi jos se sointuu marxilaisuuden synnyttämään (ei siis välttämättä varsinaisesti marxilaiseen) tunnemaailmaan ja väärä jos sen sävel on eri.

On aivan sama mitkä järjestelmän reaalitulokset ovat – tärkeää on että asiasta on Virallinen Päätös joka on vahvistettu Hyväksytyllä Leimasimella. Siis ihan kansalaisellekin, vaikka hän monesta asiasta valittaa. Vaikka joku toinen systeemi todennäköisesti toimisi paremmin kuin nykymeno, ei sitä voida ottaa vakavasti koska paperilla ei ole kauniita sanoja. Tottahan vaikka enemmän nälkäisiä ja “Kaikilla on oikeus toimeentuloon” nahkakansien välissä on parempi kuin lyhyemmät jonot ja vähemmän nälkäisiä muttei nahkakantista opusta.

Paavo Kymäläinen

Otitko tosiaan oikean väriset pillerit aamulla?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Onkohan tuo yksilön vastuu tai käsitys "yhteisestä hyvästä" hämärtynyt maamme ylimmiltä päättäjiltä ja ehkä jopa viranomaisilta? Se ei voi olla vain yksilön vastuun tai käsityksen varassa, vaan kokonaisuus, jonka me yhteisesti aina vain yhä uudelleen pyrimme sitekästi löytämään ja saavuttamaan.

Suomessa on pelkästään työttömiä 300.000 ja heidän joukossaan on ihmisiä peruskoulupohjaisesta tohtoriksi asti monialaiset mukaan lukien. Blogisti voi olla iloinen konsultin työstään.

Mitä Kokoomus (tai koko six-pack) on ajatellut heidän "yhteisestä hyvästään", heidän osallistumisestaan "porukalla tekemiseen", heidän "menestymisestään iloitsemisesta" ja "heikoimmista huolen pitämisestä"? Näitä kysyvät monet tuosta 300.000 ihmisen joukosta.

Matti Linnanvuori

Kokoomusnuoret ovat liberaaleja ja siksi he kannattavat mieluummin Somalian mallia kuin sosialismia. Somaliahan on tunnettu liberalisoitumisestaan Siad Barren diktatuurin jälkeen.

Käyttäjän AkiK kuva
Aki Kivirinta

Käteni läpsähti niin lujaa otsaan että kissat säikähti.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos

Vaatisi uskomattoman perustavanlaatuisen kulttuurivallankumouksen ennen kuin monimutkaisesti ajattelevasta Suomesta saataisiin aikaan Somalia, mikä lienee globalistien tarkoitus? Suomalia olisi ehkä ollut osuvampi termi.

Lauri Niemi

Oman havainnoinnin mukaan Suomi ei ajattele, vaan ölisee kaikesta kauhiasta vailla järkiargumentin hiventä.

Tai sitten se on vaan kasa kiveä.

Juge Virtanen

Kokoomusnuoret eivät päästäisi somaleita maahan, joten tuskin Suomi Somaliaksi heidän opeillaan muuttuisi. Ja hyvä niin.

Marko Huttunen

Mitä kuuluu maahanmuuttajakonsultin toimenkuvaan? Onko Kansalliset Maahanmuuttajat ry natsijärjestö?

Jonas Hellgren

"Meillä Somaliassa ei tätä ikävä kyllä ole osattu riittävän hyvin – voittaja on saanut Somaliassa viedä kaiken."

Niin kauan kuin Nur oli vielä voittajien puolella viemässä kaikkea, ei asian tila haitannut ollenkaan. Vasta kun oma puoli osoittautuikin tappiolliseksi, ei Nurista ollutkaan vastuun ottajaksi, vaan edessä oli käpälämäki pohjoiseen.

keke keskinen

Oliko tämä kiihottamista kansaryhmää vastaan? Minusta oli.

Olavi Mansikka

jos joku haluaa somaleista eroon niin silloinhan heidän pitäs blogistin mukaan kanattaa kokoomusnuoria... silloinhan somalit pakenis täältä taas uuteen paikkaan...

Toimituksen poiminnat