caalim68

Presidentti Putin ei ikinä ole rikollinen ja somalit eivät ole pakolaisia!

Ministerit Erkki Tuomioja ja Heidi Hautala vierailivat äskettäin Afrikan sarven alueella, Etiopiassa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Djiboutissa. Suomalaiset ministerit halusivat omin silmin nähdä sen, mitä jo tiedettiinkin olojen vakautumisesta ja tehdä kohteliaisuusvierailun, vaikka lyhyen, alueen keskeisiin maihin.  Olemme somaliyhteisössä ottaneet vastaan ilolla maastamme kantautuneet uutiset, jotka antavat meille uskoa tulevaisuuden mahdollisuuksiin kotimaassamme. Aikaisemmin sama tapahtui jo Vietnamin osalta.

Strategisena linjauksena Somalian hallitus pyysi siellä käyneiltä ministereiltä, kaikkia Pohjoismaita, Suomi mukaan lukien, lopettamaan pakolaisten hyväksyminen maasta. Sen sijaan voimme alkaa tukemaan uudelleen terveysalan kehitysyhteistyötä, jota jo 1980-luvulla arvostettiin ja muuta infrastruktuurin rakentamista. Suomi voisi myös auttaa liittovaltion poliisin ja vanginvartioiden kouluttamisen järjestämisessä. Somaliassa olevia runsaiden resurssien, kuten kalatalouden, öljylähteiden, mineraalien, hyödyntämiseen tarvittaisiin myös suomalaista osaamista ja yhteistyötä.

Meidän somaliyhteisömme on saanut paljon huonoa kohtelua ja monet ovat uskoneet, että Somalian tilanne ei koskaan muutu, ja jotkut perussuomalaiset ovat leimanneet somalipakolaisten tukemisen olevan verovarojen haaskausta kalastellessaan itselleen lisää ääniä. Nyt kuitenkin tänä vuonna suuri muutos on toteutumassa. Me olemme oppineet paljon täällä ja tosi kiitollisia saamastamme tuesta. Se voi nyt auttaa Somalian rakentamisessa. 14000 somaliperheiden lapsesta 60 % on syntynyt Suomessa ja heistä ensimmäiset ovat astuneet työelämään sekä suorittaneet asevelvollisuutensa.

Mikä on sinun mielipiteesi tilanteesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän JouniM kuva
Jouni Minkkinen

On kerrassaan erinomainen asia että Somaliassa päästään rakentamaan yhteiskuntaa uudelleen. Merkittävä kysymys kuuluu, haluavatko ihmiset palata takaisin? Moni somali on saanut valmiuksia kehittää maataan suuntaan jossa ihmisiä kohdellaan tasavertasina, nyt näiden pitäisi olla ensimmäisenä lähdössä rakentamaan kotimaataan uudelleen.

En suinkaan tarkoita sitä että olisin ketään ajamassa pois, vaan aidosti toivon että he joilla on valmiuksia kehittää maata ryhtyvät siihen.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Eipä enempää voisi olla samaa mieltä. Minustakin ne somalit ketkä ovat täällä ollessaan oppineet kuinka yhteiskuntaa tulisi rakentaa, voisivat nyt viedä sen tieto-taidon sinne somaliaan. Se olisi monin verroin arvokkaampaa auttamaan siellä, kuin täältä lähetettävät ruoka- tai muut apupaketit. Nur Mohamedin paikkakin olisi mielummin somaliassa ohjaamassa itsensä kaltaisia halukkaita vaikkapa tänne suomeen oppiman samat jutut, kuin mitä Nur on oppinut.

Nur Mohamed. Sinä olet tuollainen fiksu jätkä, niin muuta sinne somaliaan ja perusta oppilaitos, jossa koulutat itsesí kaltaisia fiksuja ihmisiä lisää 1000 kertaa halvemmalla, kuin täällä suomessa. Käynnistä projekti tai ihan mitä tahansa, joka kustannetaan näillä kehitysavuilla, joista nykyisin iso osa menee teille tietymättömille. Sulla ois mahdollisuus. Onko haluja?

Laura Huhtasaari

"Minustakin ne somalit ketkä ovat täällä ollessaan oppineet kuinka yhteiskuntaa tulisi rakentaa, voisivat nyt viedä sen tieto-taidon sinne somaliaan."

Asiasta toiseen. Kirjoitin Amerikassa ylioppilaaksi ja harkitsin, että olisin opiskellut siellä opettajaksi. International student counselor (yliopiston opo) sanoi minulle hakemusta tehtäessäni, että älä laita siihen haluavasi muuttaa Amerikkaan. Laita siihen, että viet sitten tietosi ja taitosi täältä omaan maahasi, kun olet valmistunut. Muuten kuulemma minulle ei välttämättä myönnetä opiskeluoikeutta.

Yliopistot ovat Amerikassa vaan todella kalliita ja harkinnan jälkeen päätin opiskella Suomessa.

Cenita Sajaniemi

Suomessa asuvat somalipakolaiset ovat jo vuosia voineet lomailla entisessä kotimaassaan, joten on ymmärrettävää että pyydetään, ettei "heille" enää anneta pakolaisstatusta.

Minun tai kansan mielipidettä ei ole koskaan aikaisemmin kysytty, mutta meille kerrottiin 90-luvun alussa pakolaisten tulevan "rasittamaan" suomalaisia vain siksi aikaa kunnes tilanne lähtömaassa rauhoittuu.

Lauri Korhonen

http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/tuomioja-somali...

Mitä olet mieltä Tuomiojan toiveesta onko sille olemassa perusteita?

Joachim Seetaucher

Ei hän esittänyt toivetta, vaan olettamuksen.

Lauri Korhonen

Ai. No onko olettamukselle perusteita?

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #9

En tiedä, mutta voi hyvin olla. Hän oli Somaliassa ja näki omin silmin, että maa on pitkälti rauhoittunut. Siksi on selvää, että voidaan olettaa, että osa somalipakolaisista haluaa palata takaisin. Heidän keskuudessaan tietoisuus Somalian olosuhteista ja kehityksestä on kaikkein syvällisin.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #10

Pitkälti rauhoittunut tarkoittaa ainakin ettei ole perusteita ottaa uusia pakolaisia maasta eikä myöskään perusteita perheiden yhdistämiselle ymmärränkö oikein?

Joachim Seetaucher Vastaus kommenttiin #11

Todennäköisesti uusia pakolaisstatuksen omaavia ei pian enää otetakaan eikä sieltä enää ole paljon tunkua ollutkaan. Perheen yhdistämiset ovat eri asia.

Lauri Korhonen Vastaus kommenttiin #18

Onko ylipäätään pakolaisstatukselle perusteita nyt kun kuten Tuomioja kertoo tilanne maassa on hyvä. Mitä olet asiasta mieltä? Myös muut demarit voivat vastata kysymykseen.

Millä tavalla perheen yhdistämiset ovat eri asia?

Tulkitsen Tuomiojan lausunnon siten että pikemminkin perheet pitäisi jatkossa yhdistää Somalian suuntaan. Inhimillisesti katsottuna on aivan kestämätöntä pitää toista oleskeluluvalla Suomessa kun kumpikin osapuoli kaipaa kovasti läheisiään? Ja nimen omaa Somalian suuntaan koska a) ei enää perusteita muuttaa Suomeen ja b) näin päästäisiin rakentamaan maata uudelleen. Jokainen maa tarvitsee kansalaisiaan.

Rahaa on kai lähetettykin jo.

http://yle.fi/uutiset/rahaa_kotiin_somaliaan_-_muu...

Se mitä puuttuu on ammattitaitoiset tekijät - tai paremminkin priimusmoottorit. Nyt sitä olisi tarjolla hyvin koulutettua ammattitaitoista työvoimaa - tulevaisuuden menestyjiä. Kuulostaa sangen houkuttelevalta ainakin minusta.

Voitaisiin siirtyä järjestelmään jossa jatkossa kehitysmäärärahoja käytettäisiin tähän toimintaan ainakin alkuun. Malli olisi kaikin puolin toimiva: ei rahoitusongelmaa ja lisäksi viranomais-yhteydet ovat nyt olemassa ja käytännön toiminnassa tarvittavat suhteet luotu. Suomesta löytyy päteviä konsultteja joilla on vaadittava kielitaito sekä mahdollisuus toimia asiassa priimusmoottorina.

Selvä diilin paikka eikö vain?

Arre Kougappi

,,Meidän somaliyhteisömme on saanut paljon huonoa kohtelua,,

Onko peiliin katsomisen paikka...

Susanna Kinnunen

Puolin ja toisin.

Tulee mieleen Seppo Lehto ja tämä Abdikadir Osman Hussein rauhan ja yhteisymmärryksen airuina. Onko Nur vain eri mieltä?

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Olisikohan Somalia-Suomi yhteistyössä kysymys myös tästä, että Somalian maaperässä ja rannikolla on öljyä ja kenties kaasuesiintymiäkin.

Joachim Seetaucher

Somalian tilanne on jatkunut huonona niin pitkään, että sieltä lähteneet pakolaiset ovat pääosin jo kotiutuneet uusiin kotimaihinsa. Varsinkin tietysti uusissa kotimaissa syntyneet tai lapsena muuttaneet.

Jos tilanne on pysyvästi rauhoittunut ja jonkinlainen jälleenrakennuksen aika koittamassa, niin varmaan osa somaleista haluaakin palata kotimaahansa. Sana "kotimaa" ei kuitenkaan merkitse paljoa niille, jotka eivät siitä mitään muista.

Somalit eivät muodosta poikkeusta maailman pakolaisten piirissä tässä mielessä. Kun jo mainitsitkin vietnamilaiset, niin he olisivat olosuhteiden puolesta voineet palata takaisin jo parisenkymmentä vuotta sitten, mutta Suomi on heille uusi kotimaa. Omalta puoleltani olen vakuuttunut siitä, että Suomen saama somaliyhteisö ja sen tänne jäävä osa tulee sopeutumaan loistavasti Suomeen ja rikastuttamaan kulttuuria ilman sarkastista alavirettä.

Lauri Korhonen

Päinvastaisesta väitteestä huolimatta olin havaitsevinani hienoisen sarkastisen sävyn.

Jari-Petri Heino

Vuonna 2010 Somaleilla oli 571 turvapaikkahakemusta. Vuonna 2011 356kpl ja vuonna 2012 203kpl. Tämän vuoden alkupuolella maaliskuun loppuun hakemuksia on jätetty 41kpl.

http://www.migri.fi/tietoa_virastosta/tilastot/tur...

Trendi on selvästi laskeva, mutta tosiaan, haluavatko jo täällä ja muualla Euroopassa olevat ottaa riskin ja lähteä?

Olisi kyllä erinomaista jos tätä tilannetta lähdettäisiin tukemaan viemällä osaamista ja koulutusta paikan päälle.

Lauri Korhonen

Muistetaan että jokainen tsäänssi on mahdollisuus!

Tero Virtanen

"Suomen somaliyhteisö on kuin huuliherpes keskellä valkoista spermanaamaa.
Ei siitä enää eroon pääse, on vain opittava elämään asian kanssa ja käytettävä oikeita lääkkeitä ettei ongelma räjähdä keskelle naamaa."

Aloin nauramaan ääneen. :D Eipä nyt kuitenkaan liioitella, kyse ei ole herpeksestä vaan hyvästä lisästä suomalaisuuteen. Antaa kaikkien kukkien kukkia.

Lauri Korhonen

Asiasta toiseen tiesitkö muuten että kansanviisaudet perustuvat usein perimätietoon?

Cenita Sajaniemi

Kuunnelkaa mitä virolainen sanoo somaleista ohjelmassa Ali ja Husu. http://areena.yle.fi/radio/1797422

Koulutettujen pitäisi ehdottomasti lähteä, mutta ei tyhjän päälle. Phjoismaat ja Somalit ja Somalimaan naapurit voisit yhdessä miettiä (miksei tätä ole jo tehty?) kuinka kotiinlähtö sujuisi, millä aikavälillä.. kuinka ruveta rakentamaan maata kouluineen... koulutetaanko osa somaleista edelleen pohjoismaissa, vaikka sellaisetkin, jotka nyt vielä asuvat kotimaassaan - - - olisi jonkunlaisesta kiertokoulusta... tai oerustettaisiinko esim. suomalaisten toimesta sinne kouluja, kuten joihinkin muihinkin maihin.

-----
Lyhensin kirjoitusta, koska tuossa yllä samat asiat on sanottu - viisaammin.

Joachim Seetaucher

Suomalaisten keskuudessa on usein sellainen täysin virheellinen käsitys, että nimenomaan Suomi olisi ottanut Somaliasta porukkaa, joka varta vasten on pyrkinyt "elintasopakolaisiksi". Suomeen on kuitenkin suuntautunut vain pienen pieni virta kaikista maailman somalipakolaisista. Suurin osa pakolaisista on Keniassa, Etiopiassa ja muilla lähialueilla eikä mitenkään ole oletettavissa, että heidän motiivinsa olisi ollut elintasopakolaisuus.

(SOMALI refugees are scattered all over the world right from New Zealand, Australia, Indonesia, Philippines, Malaysia, Thailand, South Korea, China, Nepal, India, Pakistan, Sri Lanka, Arab Gulf States, Syria, Lebanon, Jerusalem, Egypt, Israel, Turkey, Libya, Tunisia, Algeria, Sudan, Kenya, Ethiopia, Tanzania, Zambia, South Africa, Mozambique, Madagascar, Comoros Islands, Congo, Rwanda, Burundi, Senegal, Western Europe, particularly Italy, Germany, Holland, Denmark, Switzerland, Sweden, Finland, Norway, Canada, USA, Yemen, and the Djibouti.

Presently, the major countries that host Somali refugees are Kenya, Yemen, Ethiopia, Djibouti, Eritrea, Arabian Gulf States (not signatory of the UN Refugee Geneva Convention of July 1951), Sudan, Libya, Ethiopia, and Egypt (where they were mistreated on their way to Israel.)

Other major countries that host the refugees are Syria, Turkey, Lebanon, Jordan, Tanzania, Zambia, Botswana, Holland, Denmark, Sweden, Norway, UK, Ireland, France, India, Pakistan, Iraq, Malta, Cyprus, Russia, China and etcetera.)
http://www.americanchronicle.com/articles/view/109155

USA:n somalipakolaismäärä lienee tätä nykyän noin 60.000.

Lauri Korhonen

Niin se tuokin virheellinen käsitys on pian korjaantumassa muuttoliikkeen kääntyessä toiseen suuntaan. Luotan Tuomioja visioon tässä asiassa sekä siihen että Suomen poliitikot tekevät kaikkensa Tuomiojan vision toteuttamiseksi.

Jääkäämme seuraamaan ovatko poliitikot luottamuksemme arvoisia.

Mauri Hyhkö

Eli paskapuhetta, että somalit eivät pärjää ilman "taikaseinää" jos heitä on jenkkilässäkin noin paljon, sieltähän "taikis" puuttuu.

Matti Heikkinen

Tässäpä tosiaan Suomen somaleilla tuhannen taalan paikka osoittaa, että he tulivat tänne oikeina pakolaisina eivätkä elintasosellaisina. Totuushan on, että vain muutama harva on viime vuosina saanut oikean pakolaisstatuksen ollen siten virallisestikin pakolaisia. Loput ovat maassa toissijaisen suojelutarpeen ja humanitaarisen suojelun perusteella. Noitahan on perinteisesti pidetty yhtenä elintasopakolaisuuden väylänä.

Joachim Seetaucher

Kuten ylempänä kirjoitin, Somaliasta on lähtenyt kymmeniin maihin yhteensä miltei satakertainen määrä porukkaa kuin on tullut Suomeen. Ei ole mitään syytä epäillä etteikö juuri Somalian kohdalla olisi sodasta johtuen ollut heille syy moiseen eksodukseen. Eikä se Suomen tarjoama elintaso kylmässä ja synkässä maailman periferiassa edes liene kovin auvoinen toisenlaisiin olosuhteisiin tottuneille. Heille on ollut tärkeintä se, että pääsee jonnekin, jossa on turvassa.

Somalian tilanne lienee tällä hetkellä kiikun kaakun siinä voidaanko sitä pitää pitemmän päälle turvallisena ja rauhoittuneena. Kovin heppoisin perustein ei sieltä karkuun lähtenyt palaa ennen kuin on tilanteesta varma. Ja kun osa pakolaisista on jo niin pitkään muualla asunut, että he ainakin omasta mielestään ovat kotoutuneet ja asettuneet, osa jopa täällä syntyneitä aikuisia ihmisiä, niin ei sitä ihan noin vain lähdetä kotoaan muuttamaan toiselle puolelle maailmaa. Toki osa varmaan haluaakin palata.

Käyttäjän MarttiPaavola kuva
Martti Paavola

"USA:n somalipakolaismäärä lienee tätä nykyän noin 60.000."

Niin, ja heistä asuu ilmaisessa elin-ikäisessä täyshoidossa, merenranta tms. asunnossa (Vuosaari ym) kuinka monta? 600?, 60?, 0?.

En tiedä, mutta vedän hihasta että 0. Tässä ero, joka on ratkaiseva, kun asiasta puhutaan. Asian esille ottava on sitten nopeasti suvaitsematon ainakin, ellei peräti rasisti. Tai, aivan kamalaa, persu.

Käyttäjän KariMustonen kuva
Kari Mustonen

Mitä nyt eikö suomea uhkaakkaan hirveä työvoimapula. Kyllä minä pitäisin kiinni näistä 14000 ahkerasta somalista enkä päästäisi heitä muuttamaan takaisin somaliaan.

anita frisk

Hyvä Joachim Seetaucher, on aika naiivia väittää että heille on tärkeintä ollut se, että pääsevät vain jonnekin, jossa ovat turvassa. Tämän mainitsemasi kylmän ja synkän periferian ja Somalian välissä on lukuisia turvallisia maita, itse asiassa koko Eurooppa. Italiassa ja Kreikassa heitä ei juuri ole, molemmissa maissa sos.turva 0. On aika hölmöä vertailla USAn 60.000 ja Suomen n. 14.000 somalia, toisessa maassa on yli 200 milj. asukasta ja toisessa yli 5 milj. Suhdeluku on aika hulppea. Viidakkorumpu - enkä nyt tässä viittaa afrikkalaisuuteen - on ollut tehokas, minne kannattaa mennä ja minne ei. Kun Tanska kiristi sosiaaliturvaansa, hakijoiden määrä siellä tipahti huomattavasti, Ruotsin helpottaessa omaansa taas lisääntyy odotettavalla 55.000:lla. Melkein samalla kuin suuressa USAssa jo on.

Miksi ihmeessä somalit palaisivat Suomesta kotimaahansa? Siellähän pitäisi tehdä työtä ja yrittää. Montako somalialaista yritystä/yrittäjää koko Suomessa on? Maissa joissa ei ole pohjoismaiden kaltaista sosiaaliturvaa humanitäärisille maahanmuttajille, heidän on pakko yrittää.

Somalit eivät yleisesti ottaen ole henkisesti integroituneet Suomeen, mutta eivät he poiskaan halua. Vanhimmat varmasti lähtevät mielellään, mutta en usko että perheitä pystytään yhdistämään päinvastaisesti. Vai kuka edes kuvittelee, että kännykkä korvalla ostarissa chillaileva juniori haluaisi muuttaa vanhempiensa kotiseudulle, mahdollisesti alkeellisiin olosuhteisiin. No way.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Tuomiojan povaukset jäävät hurskaaksi haaveeksi ja päiväuneksi.

Somalit ovat yhtälailla pragmaatikkoja, kuin ketkä muut hyvänsä, ja paluumahdollisuutta puntaroidaan ensisijassa toimeentulon kannalta.
Pääkaupunkiseudun somaleilla noin 40 %:lla on omistusasunto, ja se myymällä osa voisi palata Somaliaan sikäläisen mittapuun mukaan "miljonääreinä," mutta kun toimeentulotuki, asumistuki, ja lapsilisät lakkaisivat - se ratkaisee asian.

Somaliperheet ovat pääsääntöisesti varsin suuria, ja lapsilisien progressio on suuri, jolloin pelkän lapsipääluvun perusteella voidaan saada 3000-4000 euron tulot kuukaudessa muiden sosiaalietuuksien lisäksi kuin lestadiolaisilla konsanaan, niin sellaisesta tulosta ei suinkaan luovuta.
Pysytään Suomessa, ja mieluummin matkaillaan Somaliassa kuten ennenkin.
He ovat talouden realiteetit ymmärtäviä ihmisiä, ja eivät ole tärvänneet tukirahojaan viinaan tms. mutta mitään merkittävää paluumuuttoa ei tulla näkemään.
Raha ratkaisee somaleillakin, ja se ohittaa tunnepohjaiset isänmaa-käsitteet.
Mitä mieltä itse Nur Mohamed on asiasta?

Mauri Hyhkö

"Jotkut perussuomalaiset"? Kyllä moni muukin kokoomuksesta kommunisteihin ajattelee asiaa "verovarojen haaskaamisen" kannalta, on epä-älyllistä väittää vain perussuomalaisten ajattelevan verovaroja.

Esko Kotilainen

Nur Mohammed,nyt voisit muuttaa toiminimesi ,maastamuuttajakonsultiksi.Suurin osa suomalaisista ilahtuisi suuresti.

Toimituksen poiminnat