caalim68

Maahanmuuttajapyramidi on vinoutunut

Eilen julkaistun ennusteen mukaan väestömäärä Helsingin seudulla kasvaisi vuoteen 2030 mennessä 18 % nykyisestä 9,3 prosentista. Minä olen huolissani maahanmuuttaja- ja monikulttuurisista lapsista, jotka ovat syntyneet Suomessa 1990-luvun jälkeen. Heillä on vaikeuksia työn ja jopa jatko-opiskelun sekä työharjoittelupaikan saamisessa.

Suomessa on paljon entisiä nokialaisia ja muita IT-asiantuntijoita. Vähän outoa on, jos maahan todellakin tarvitaan runsain mitoin kiinalaisia ja intialaisia asiantuntijoita alalle työperäisiksi maahanmuuttajiksi. Ehkä maahanmuuton taustalla monista maista on paljon myös rikollista toimintaa ja siitä kärsivät niin suomalaiset kuin maahan jo kotiutuneet tai täällä syntyneet maahanmuuttajaperheen jäsenet. Hallitsemattoman kasvun seuraukset voivat olla katastrofaaliset ja kustannukset myös ennalta arvaamattomat. Onko Suomi oppinut jotain naapurimaiden kokemuksista? Jos Suomessa syntyneille maahanmuuttajataustaisille ei voi järjestää riittäviä resursseja heidän kykyjensä ja työpanoksensa hyödyntämiseksi, niin miten niitä pitäisi käyttää yhä uusien maahanmuuttajien massojen kotiuttamiseen. Päähuomio tulisi olla oman nuorisomme tulevaisuus.

Monikulttuurisuus-sanaa käytetään myös usein oudosti. Täällä Suomen yhteiskunnassa on oma kulttuuri, erityisesti työkulttuuri ja kieli. Emme ole luomassa tänne Chinatownia tai vesittämässä korkeaa työmoraalia ja sivistysyhteiskuntaa. Ihmiset eivät halua puhua syrjäytymisestä ja slummiutumisesta, vaikka niin on jo Itä-Helsingissä nykyään tapahtumassa.

Syrjäytymistä vastaan pitää heti toimia kaupunkien toimesta ja ennaltaehkäistä ongelmia, kun ne eivät vielä ole liian kärjistyneitä. Kaupungeilla on lupa olla myös aloitteellisuutta eikä vain odottaa valtion määräyksiä. Täytyy realistisesti arvioida kehityssuuntien vaikutukset ja järkevät mittasuhteet. Kaupunginvaltuutetuilla on erityisesti vastuu kaupungin asukkaiden elinympäristön laadun takaamisesta.

Onko sinun mielestäsi näissä ajatuksissa järkeä vai onko sinulla joitain muita näkökulmia tästä asiasta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Börje Siikala

Olisi kiva tietää, olisiko tämä ollut Ns rasismia, jos tuon olisi kertonut perussuomalainen valkoihoinen?

Kari Kuuva

Oletettavasti olisi käynyt todella näin kuten Börje mainitset "stasi" olisi ehkä jo perässä.

Toisaalta tästä Nurin jutusta saa selvän mielikuvan siitä että Arabi & Afrikkalaistaustaiset mamut olisivat tänään "kauhuisssaan" koska näille nykyisille maahanmuuttajille varatuille asunto ja sosiaalikakkumiljoona markkinoille on tunkeutumassa uusi ryhmä hyödyntämään tätä kakkua ja uudet tulokkaat olisivatkin lähtöisin Kauko-Idästä eikä Afrikasta tai Arabimaista.

Luonnollisesti tällainen "muukalaistunkeutuminen" toisten nykyisille asuinsijoille ja jo saavutetuille etuuksille voi aiheuttaa arvaamattomia reaktioita ja luonnollisesti ehkä myös pelkoa siitä että uudet muuttajat olisivat todellinen uhka jotka aiheuttaisivat jonkinlaisen inflaation tai pysyvän muutoksen tähän nykyiseen varmalta ja pysyvältä tuntuvaan sosiaaliseen ja ilmaiseen tulonjakoon.

Jari Reinikka

Puhut täyttä asiaa. Voisitko käydä selittämässä tämän saman vihreille ja vasureille? Voisit kertoa myös maahanmuuttajille(anteeksi yleistys), että maahanmuuttokritiikki ei ole sama asia kuin rasismi.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Ei ole, mutta maahanmuuttokriittiset ovat aina rasisteja.

Nur voisi omasta puolueestaan kaivaa syitä siihen, että tänne tulee koodaajia laitosapulaisen palkalla.

90-luvulla syntyneet valkoiset kärsivät aivan samalla tavalla huonosta politiikasta, jota on jatkunut jo vuosikymmeniä.

Lauri Härkä

"Ei ole, mutta maahanmuuttokriittiset ovat aina rasisteja."

Ja tollasten mielipiteiden esittäjät vähälahjaisia.

"..koodaajia laitosapulaisen palkalla."

Kyllä ainakin mun asiakkaina olleet noksukoodarit on olleet ihan hyvissä hankkeissa, ainakin teettämiensä urakoiden loppusummista päätellen. Tuskin niitä tonnilla/kuussa on orjuutettu.

Jani Heinonen

En sanoisi nyt noinkaan. Vain n. 99,9% "maahanmuuttokritiikistä" on enemmän tai vähemmän verhottua vähemmistöihin kohdistettua vihanlietsontaa.

Jani Heinonen Vastaus kommenttiin #81

...ja pilaa sen kunnollisen promillen maineen...

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Minä olen tehnyt töitä nepalilaisten ja afrikkalaisten kanssa. Hyviä ihmisiä, ei siinä mitään.
En vain hyväksi Suomen eliitin politiikkaa, että haalitaan tänne paljon maahanmuuttajia, jotta palkat ja työehdot saadaan ajettua alas kantaväestön keskuudessa.
Tavalliset maahanmuuttajat ovat yhtälailla uhreja kuin kantasuomalaisetkin.

Tuula Saskia

Hyvä Nur Mohamed, ajatuksissasi on erityisen paljon järkeä. Viisasta puhetta kaiken kaikkiaan.

Käyttäjän selavii kuva
Seppo Lavikainen

Paljon oli asiaa, mutta jäi käsitys, että muualta kuin Afrikasta tai pakolais statuksella saapuvat olisi rasite.

Olet huolissasi maahanmuuttaja- ja monikulttuurisista lapsista, jotka ovat syntyneet Suomessa 1990-luvun jälkeen. Heillä on vaikeuksia työn ja jopa jatko-opiskelun sekä työharjoittelupaikan saamisessa. Tämä on varmasti totta ja tässä voidaankin sitten ihmetellä miksi näin on haluttu tapahtuvan, vaikka esimerkkimaita on ihan naapurissakin. Tehtiin virhe, kun Suomi alkoi ottamaan holtittomasti porukkaa josta johtuen ongelma on nyt edessä, kuten mainitsit.

Jos kantasuomalaisille, puhumattakaan maahanmuuttajataustaisille ei voi järjestää riittäviä resursseja heidän kykyjensä ja työpanoksensa hyödyntämiseksi, niin miten niitä pitäisi käyttää yhä uusien maahanmuuttajien massojen kotiuttamiseen. Päähuomio tulisi olla oman nuorisomme tulevaisuus.

Eniten kuitenkin huolestuttaa se, ettei nämä "puusilmät" voi vieläkään tunnustaa tuota tosiasiaa, vaan jatkavat yhä kiihtyvällä vauhdilla tuon epäonnistuneen maahanmuuttopolitiikan osan jatkamista.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Lähtökohtaisesti kyse on tosiaan kaikista Suomessa 1990 -luvun jälkeen syntyneistä, ei vain maahanmuuttajien lapsista.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Suomessa on paljon entisiä nokialaisia ja muita IT-asiantuntijoita. Vähän outoa on, jos maahan todellakin tarvitaan runsain mitoin kiinalaisia ja intialaisia asiantuntijoita alalle työperäisiksi maahanmuuttajiksi."

Jos joku suomalainen sanoisi noin, se olisi heti äärioikeistolainen ja rasisti. Entinen kansanedustaja Kimmo Kiljunen totesi aikanaan, että rajat pitää olla auki ja ihmisten pitää saada liikkua vapaasti rajojen yli kuten linnut. :-D

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Työvoimapula on todellinen, mutta koskee lähinnä matalapalkkaisia palvelualoja sekä joitain aivan tiettyjä erityisosaamista vaativia aloja. Koko työvoimasektorin käsittävässä mittakaavassa suurempi ongelma on kuitenkin työttömyys. Olisikin siksi viisasta lähteä siitä, että maahan tulevilla olisi jo työpaikka tiedossa, eikä puhuttaisi jostain väestömäärän kasvattamisesta aivan kuin se olisi tarkoitus itsessään tai ratkaisisi tiettyjen alojen työvoimapulan itsestään.

Börje Siikala

Atte ei meillä voi olla työvoimapula ja työttömyyttä.
Meillä voi olla Atte, työttömiä mitkä eivät tee töitä.
Se ei ole kumminkaan työttömyyttä, vaan _Työttömyyttä_
Eikä meillä Atte ole työvoimapulaa, meillä on pulaa työntekijöistä. Voimaa kyllä on, mutta kun he eivät tee niitä töitä, mitä jo itsekkin kerroit olevan olemassa.

Terveisin
Börje

Lasse Askolin

Työvoimapula voi olla yhdellä alalla ja työttömyys toisella. Siinä olet oikeassa, että työttömät eivät tee töitä. Se kuuluu työttömyyden määritelmään.

Börje Siikala Vastaus kommenttiin #11

Lasse, jos ja kun meillä on pula työvoimasta esim juuri asiakaspalveluhommissa ja hoitoalalla, niin ei meillä voi olla työttömiä. Meillä on sen sijaan Lasse, ihmisiä jotka ovat työttömiä eivätkä he suostu menemään kyseisille aloille. Meillä on Lasse sitten työttömyys, kun ei ole töitä, nyt töitä on mutta ei tekijöitä, tai siis halukkaita tekijöitä. Get it?

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #18

Asiakaspalvelu- tai hoitohommat eivät nekään sovi ihan kaikille, vaikkeivät tietysti vaativimmasta päästä noin osaamisen suhteen olekaan. Vaikkapa minusta ei olisi kenenkään hoitsuksi tai minkään sortin asiakaspalvelijaksi, kun olen melko syrjäänvetäytyvä ja vittumainen tyyppi noin yleensä ottaen.

Börje Siikala Vastaus kommenttiin #19

Olet siis työkyvytön, et työtön.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #22

Höpsis. Olen erittäin työkykyinen, kunhan saan tehdä työtä, jossa pääsen käyttämään omia vahvuuksiani.

Börje Siikala Vastaus kommenttiin #24

Jos et voi tehdä asiakaspalvelutyötä olet hyvin paljon työkyvytön.
Niitä voi tehdä olit sitten sokea, kädetön, jalaton tai jopa kuuromykkä, kädetön sekä jalaton.

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #30

Mutta ei voi, jos on tietynlaisia rajoitteita tai ominaisuuksia, jotka vaikuttavat sosiaaliseen kanssakäymiseen siinä määrin, että työn tavoitteet eivät täyty. Kaikissa töissä ei onneksi tarvitse hymyillä väkinäisesti tai kysellä kuulumisia.

Börje Siikala Vastaus kommenttiin #33

Olet siis työkyvytön.

Terveisin
Börje

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #40

Työkyvyttömyys on lakisääteinen termi, joka aina vaatii muun muassa lääkärinlausunnon ja läjän viranomaispäätöksiä. On toinen asia, jos joillekin aloille ei vaan sovellu henkilökohtaisten ominaisuuksiensa vuoksi. Ei esimerkiksi ylipainoinen keski-ikäinen mieskään sovellu Anttilan alusvaatemalliksi, muttei silti ole välttämättä täysin työkyvytön.

Työnantajat luonnollisesti valitsevat työntekijänsä sen mukaan, että kuka tehtävään soveltuu. Kaikki eivät sovellu asiakaspalvelutehtäviin.

Börje Siikala Vastaus kommenttiin #43

Jos ja kun sanoit, että et pysyt esim hymyilemään, voimme toki kaikki todeta sinun olevan kovin paljon työkyvytön.

Ps varmasti löytyy hyvinpaljon semmoisia asiakaspalveluammatteja missä ei tarvitse hymyillä

Terveisin
Börje

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #45

Alkaa olla toivotonta, mutta väännetään nyt vielä.

Olen ollut yhtäjaksoisesti päivätöissä siitä lähtien kun olen täysi-ikäiseksi tullut, ja se on käsittääkseni minun ikäluokassani melko poikkeuksellista. Vähintään se osoittaa minun olevan työkykyinen. Saan töissäni nörtteillä tekniikan kanssa, eikä minun tarvitse juuri koskaan päätteeni äärestä liikahtaa. Kehtaan jopa sanoa olevani tosi hyvä siinä mitä teen.

Mutta palvelutiskille en sovellu, esimieheksi en sovellu, ja kaikkein vähiten sovellun mihinkään myyntihenkiseen toimintaan. Jos tästä ollaan oltu jopa kaikkien eri työnantajieni kanssa täydellisessä yhteisymmärryksessä, niin tuskin minun tarvitsee enää enempää vakuutella.

Börje Siikala Vastaus kommenttiin #47

Et siis ole ikinä kokeillut, etkä siis tiedä yhtään mistä puhut. Et vain itse halua sitä tehdä ja hyväksyt oman pummeilusi sillä, että "en kykene, en pysty" joka on vain tekosyy, vailla perusteita.

Terveisin
Börje

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #49

Saan minä töistä ihan palkkaakin, josta maksan myös verot. Ei tarvitse pummeilla.

Ja kyllä näissäkin hommissa on sellaisiin tilanteisiin törmännyt, joiden perusteella soveltumattomuuteni asiakaspalveluun on todettu.

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #49

Lopeta nyt tuo lapsellinen saivartelu

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #62

Sinä olet Haapa siitä hieno mies, että vaikka olemme monista asioista eri mieltä, niin silti puolustat typeryyttä vastaan.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen Vastaus kommenttiin #18

Itse en sovellu moneenkaan asiakaspalvelutehtävään, siis sellaisiin jossa hymysuin vastaillaan asiakkaiden ääliömäisiin kysymyksiin tai kärsivällisyyden äärirajoilla hammasta purren väännetään joku asia rautalangasta:

- pitäis kai ostaa lankapuhelinliittymä kun meille tulee semmonen veelani ?
- laskelmissasi oli virhe: kolmion pinta-alahan on kanta kertaa korkeus !
- miksei tuohon valkolipeäsäiliöön voi muka laittaa alumiinista tarkastusluukkua ? Ja miksi tonkin paineastian miesluukuissa on noin monta pulttia, miksei niiden määrää voi vähentää kolmanneksella ?
- miksei noita hammasrattaita ja muita vähemmän kriiddisiä osia voi valmistaa Kiinassa ?
- mitä vikaa muka on kiinalaisissa raaka-aineissa ? ( rautametallit ) Tämän sertifikaatin mukaan kaikki on kunnossa ( näyttää samalla jotain feikin näköistä paprua, joita vissiin myydään jossai nettikaupassa. Samalta kauppiaalta saanee myös filosofian tohtorin tai MBA:n paperit Nauru-saaren yliopiston sinetein )
- vesi kiehuu yhleksässäkymmenessä asteessa ( ...tovin kuluttua ...) juu ei ei, sori sori - se oli suorakulma se yhleksänkymmentä astetta

Itse asiassa pidän asiakkaita lähtökohtaisesti kädettöminä lusereina ja halvaantuneina kuivankusijoina, jotka kelpaisivat pääsääntöisesti yksinkertaisiin miehistötehtäviin tarkan valvonnan alaisina. Monen asiantuntija-asiakkaan olen hiljaa mielessäni passittanut ihmiskilveksi Irakiin.

Kuvaankim em. tyyppejä lyhyesti vain "asiakkaiksi", ilman muita kuvauksia.

Riemusta mylvien ottaisin vastaan työtarjouksen jostain mukavasta asiakaspalvelutehtävästä, tarjouksen antaja saa syyttää sitten vain itseään.

kati sinenmaa Vastaus kommenttiin #11

Työttömyys on toisille ammatti, toisille se on häpeä

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt

Kyllä tietyillä erityisaloilla on aivan oikeasti pulaa osaavista työntekijöistä. Viittaan nyt esimerkiksi oman alani tehtäviin. Esimerkiksi pätevä Symbian-koodaaja ei ainakaan ilman lisäopetusta ole pätevä peliohjelmoija tai päinvastoin, eikä kumpaankaan hommaan voi tuosta vaan kouluttaa ketä hyvänsä reservissä odottelevaa työtöntä.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Niin, Suomessa on matalapalkkapula.
Jos Helsingissä 6:ta metronkuljettajan paikkaa hakee noin 300 ihmistä, niin missä h¤¤¤¤tissä se työvoimapula on?

kati sinenmaa

Niin. Ja kun otetaan huomioon, että Helsinki syrjii kantasuomalaisia ja suosii maahanmuuttajaperustaisia, niin eikös olekin kivaa, että tänne pitäisi vielä vain lisätä maahanmuuttoa tietyiltä alueilta.

Ilmeisesti bloginkin kirjoittaja on saanut työpaikan positiivisen diskriminaation mukaan. Maahanmuutto työllistää kymmenin tuhansin.. Jokainen, joka on valmis kovalla äänellä laulamaan suvaitsevaisten seireenien kutsuhuutoa, saa ilman muuta työtä...

Käyttäjän yorka kuva
Atte Rätt Vastaus kommenttiin #66

Metrokuskit kaiketi tienaavat ihan hyvin. Ratikkakuskitkin tekevät ihan keskituloisen tienestiä. Onko se ihme, että hakijoita löytyy? Mutta se on väärin, että ihan Helsingin palkkauskriteereihin on sisällytetty pykälä, jonka mukaan vähemmistöjä tulee suosia. Työnantajan tulisi itse saada valita aina pätevin.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Itse en ole maahanmuuttovastainen enkä rasisti, ihmettelen vain liberaalia "kaikkitännevaan!" ajatusmaailmaa, maahanmuuttaja kyllä voi olla työtön ja nälkäinen omassa kotimaassaankin ilman että häntä tarvitsee puolta maailmaa raahata lisää samaa kokemaan hänelle vieraassa ympäristössä.

"Suomeen tarvitaan kaikki maahanmuuttajat tänne nyt ja heti koska mahdollisesti vuonna 2030 tulee olemaan työvoimapula" ...on toinen jatus mitä en ymmärrä. eikö heidän tarvitse syödä tai tulla toimeen ennen sitä?

Harri Lahtinen

"Maahanmuuttajataustaisilla lapsilla on vaikeuksia työn ja jopa jatko-opiskelun sekä työharjottelupaikan saamisessa" Voisiko olla mahdollista että joskus olisi myös heissä itsessään hiukan vikaa? "Emme ole luomassa tänne Chinatownia" Se muuten kannattaisi, koska Euroopa on täynnä Kiinasta tulleita ihmisiä ja suurimassa osassa maista heillä on pienempi työttömyysprosentti kuin valtaväestöllä.

Jari Reinikka

Missä ovat kaikki avoimen ja runsaan maahanmuuton puolesta puhujat? Yleensä he ovat suuna päänä kaikkialla, nyt on kummallisen hiljaista.

Petri Haapa

He eivät ole tulleet vielä töistä.

Jari Reinikka

Jaa. No onneksi itselläni on sellainen työ, että välistä jää aikaa hieman muuhunkin.

Jani Heinonen Vastaus kommenttiin #71

Sen tosiaan huomaa että aikaa jää "hieman muuhunkin". Mukavaa ettei duunissa ole tappotahti!

Ukko Makkonen

Tyhmä kysymys mutta mitä pahaa Chinatowneissa? Sekä New Yorkissa että San Franciscossa nuo ovat varsinaisia toimeliaisuuden keskuksia.

Blogistin tavoin myös minä kannan huolta monikulttuurisen tai maahanmuuttajataustan omaavien nuorten mahdollisuuksista mutta meillä kantakirjasuomalaisilla on tässä itsellämme onnen avaimet. Kun näille nuorille annetaan ja miksei annettaisi samat mahdollisuudet kuin muille ei meillä ole hätäpäivää. Erilaiset suomalaiset ovat rikkaudeksi.

Börje Siikala

Siis meinaatko Ukko, että erillaisuus on rikkaus, eli siis meinaat Ukko, että tavallinen eli normaalius on vähempiarvoinen, kuin erillaisuus ja erikoisuus ja vähemmistö siis?

Oletko sinä Ukko Makkonen siis Rasisti enemmistö, normaaliutta, itseäsi kohtaan? Jos olet niin olet vähän hassu :)

Ukko Makkonen

Ei kun kaikilla ihmisillä on yhtäläinen ihmisarvo. Tämä tuntuu muuten olevan täällä US:N PUheenvuorossa aivan järisyttävä ajatus, btw.

Börje Siikala Vastaus kommenttiin #28

Oke Ukko, miksi erillaisuus on siis rikkaus?
Onko esim pedofiliakin rikkautta? vai mitä ihmettä sinä Ukko sielä selität?

Petri Haapa Vastaus kommenttiin #41

En viitsisi ilkkua noin selvästä argumentointivirheestä, joten en sitten ilku, mutta pliis älä enää jatka tuolla myötähäpeää tuottavalla linjalla, jooko

Lauri Härkä

"Erilaiset suomalaiset ovat rikkaudeksi."

Toiset erilaiset on rikkaudeksi ja toiset ei. Toisista on jopa vaaraa ja harmia muille, tätä ei tunnuta käsittävän.

Ei se "rikastuttava" vaikutus mikään itsestään selvyys ole. Miten 1:10 huoltosuhde rikastuttaa meitä? Rikostilastoihin en edes jaksa enää mennä...

Santeri Halmetoja

Hyvä pointti. Hollannissa useat maahanmuuttajat kannattavat hieman tiukempaa maahanmuuttolinjaa, sillä hekin tiedostavat liian suurien määrien mahdolliset ongelmat ja haluavat että heillä on työllisyysmahdollisuuksia.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Maahanmuttajat siis ymmärtävät realiteetit toisin kuin meidän muka-suvaitsevaiset päättäjämme. Olen jo aikaisemminkin kysellyt, mutta otetaan nyt uusiksi:onko jotain käytännön kannalta oleelista eroa menneisyyden orjienpitokulttuurin ja nykyisen hallitsemattoman maahanmuuttopolitiikan välillä? Tuomitsisin molemmat moraalisesti yhtä vastenmielisinä ja kummankin motiivit kestävät yhtä huonosti kriittistä tarkastelua.

kati sinenmaa

Hollannissa lähes puolet on jo maahanmuuttajataustaisia, joten he eivät tietystikään kannata tiukempaa mm-politiikkaa, eli jos laskettaisiin vain kantahollantilaisten äänet, niin tulos olisi murskaava...

Marko Kervinen

Maahanmuutto ERITYISESTI AFRIKASTA täytyy lopettaa.

Eniten haittaa sieltä tulleista. Ryöstöt. Raiskaukset. Vaativat eniten. Enemmän kuluja.

Aiheuttavat turvattomuutta jengiytymällä. Ahdistelevat joukolla.

Kysyn mitä ennenkin. Mitä hyvää on maahanmuutosta ja mitä ovat Suomessa tehneet hyvää?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Tämä on niin souraa textiä, ettei se menisi Hesarin palstapoliisin läpi. Olen samaa mieltä.

Juhani Piironen

Tämä oli ihan hyvä blogi -kirjoitus. Jos nyt ensiksi pistettäisiin jo täällä olevat töihin, tai saataisiin edes kaikille ammattikoulutus ja suomenkielen taito.

Chinatown sinänsä voisi olla hyvä asia. Kiinalaiset ovat hurjia tekemäään töitä.

Jokainen IT -koulutuksen oikeassa yliopistossa (ei kirjekurssilaiset) saanut sensijaan on aito rikkaus, jos suostuu tänne tulemaan.

Jokainen lääketieteen tohtori on myös rikkaus, jos hänen koulutuksensa on länsimaista tasoa.

Perus-duunareita ei sen sijaan tarvitse tuoda, vaan saada omat duunarit töihin.

Lauri Härkä

Jännää vastakkainasettelua havaittavissa muuten eri maahanmuuttaja ryhmien välillä.

Blogisti nihkeilee aasialaisten suhteen ja yks intialainen noksumies oli sitä mieltä et somaleita ei kannattais ottaa yhtään enempää. Et meidän maahanmuuttopolitiikka on aivan älytöntä.

Samainen kaveri muuten valitteli sitä et mamuille tarjottavat kielikurssit ajoittuvat pääosin päiväsaikaan ja "kunnon" ihmiset ei voi niihin osallistua kun ovat töissä..

Jari Reinikka

Sossut olettavatkin, että he eivät ole.

Late Virta

Hyvä Nur. Näyttää siltä, että maahanmuuttajataustaiset suomalaiset ovat realistisempia kuin monet kantasuomalaiset esim. vihervasemmistolaiset. (Yleistys). Pitäisi saada kirjoittajan kaltaisia henkilöitä enemmän edustamaan Suomea kansanedustuslaitokseen, vaikkapa vihreitten tilalle.

Raimo Haapasalo

Ihmeellinen kirjoitus. Annetaan ymmärtää etta Kiinasta tai Intiasta tulevat ovat ongelma, vaikka he ovat tyollistyneet sataprosenttiseti ja elättäneet itsensä. Voiko samma sanoa esimerkiksi monista Afrikasta tulleista/tuotetuista?

Juhani Piironen

Niin Raimo, mutta pääsi karuselliin. Asia ei ratkaise, vaan se kuka sanoo.

Mutta osa kirjoituksesta oli ihan hyvääkin. Meinaan se osa, jossa puhuttiin siitä että tulisi ensiksi työllistää jo maassa olevat.

Sensijaan IT -osio oli huonoa. Jokainen Suomeen tuleva IT -työläinen luo lisää työpaikkoja Suomeen.

Jani Heinonen

"Jokainen Suomeen tuleva IT -työläinen luo lisää työpaikkoja Suomeen."

Millä perusteella?

Juhani Piironen Vastaus kommenttiin #76

Ensinnäkin jokainen työpaikka sinänsä luo uutta työtä kysynnän kertautumisen vuoksi, koska esim. kulutus lisääntyy. Kerroinvaikutus vaihtelee 0.4-0.8 välillä noin suurinppiirtein.

Koskee siis kaikkea työtä.

IT -alalla on esim. peliteollisuudessa, normaalissa IT tuotannossa (mm. asiakasprojektit, ym.) ym. jatkuva pula koodareista. Graafikkoja, koordinaattoreita, testaajia, ym. saattaa olla monesti tarpeeksi, mutta kovaa koodia vääntävistä on aina pulaa.

Esim. Intiasta saapuu yleensä juuri koodin vääntäjiä, jolloin graafikot, koordinaattorit, testaajat saavat töitä, jos joku tekee koodia.

Käytännössä koodari -pula on pullonkaulana alan kasvulle.

Käyttäjän TeroPetteriLaine kuva
Tero Laine

Jännä että kirjoittaja hyökkäää Kiinalaisia ja Intialaisia vastaan, vaikka ennusteen mukaan ihmisiä joilla on juuria Afrikassa ja Lähi-idässä odotetaan muuttavan paljon.

Timo Bergman

Monilla on saattanut mennä hieman yli ja ohi ymmärryksen se uutinen vieraskielisen väestön määrän lisääntymisestä.

Helsingin kaupunki kirjoittaa: "Helsingissä vuonna 2030 suurimman ryhmän ennustetaan olevan venäjänkieliset, Espoossa ja Kauniaisissa taas ns. Kauko-Aasian kieli-ryhmä ja kehysalueella Baltian kieliryhmä. Vantaalla Baltian ja venäjän kieliryhmien koko ja kasvuvauhti ovat lähes samansuuruiset. Lähi-idän ja Afrikan kieliryhmien osuus kaikista vieraskielisistä kasvaa eniten Helsingissä."
http://www.hel.fi/hki/tieke/fi/uutiset/nostettu_uu...

Nykyisen kaltaisen maahanmuuton jatkuessa tulijoista vain pieni osa tulee Afrikasta ja Lähi-idästä.

ahti mäkinen

Varmaa on ainakin se,että vinoutunut on maahanmuutto !
Myös se, että sitä on paljon liikaa.Mihin Suomi tarvisee ihmisiä,
jotka on luku ja kirjoitustaidottomia omallakin kielellään,mitä työtä niille meinaatte teettää,sopii kysyä?
Vai onko tuo monikulttuuri niin suuri arvo,että muusta ei tarvitse välittää?

Samuli Mikkola

Ketjussa on jälleen havaittavissa omituista näkemystä jostain "maahanmuuttajia haalivasta vihervasemmistosta".

Maahanmuuttajiahan ei siis kukaan HAALI tahi RAHTAA yhtään mistään vaan he saapuvat Suomeen itsenäisesti ilman, että yksikään suomalainen laittaa tikkua ristiin asian eteen. Ainoastaan pienehköä kiintiöpakolaisten ryhmää voidaan jossakin määrin sanoa haalituksi.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Samuli Mikkola lienee oikeassa. Rahtaamista varten on ihan omat ammattimiehet ja he haalivat pikemminkin rahaa (itselleen) kuin maahanmuutajia Suomeen...
Ilmeisen kannattavaa liiketoimintaa.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

#51. Kai ymmärrät että maahanmuuttopolitiikka vaikuttaa maan vetovoimaan (tulijoiden määrään) sekä nyt, että tulevaisuudessa kumuloituvasti (esim. valmiiden yhteisöjen ja perheenyhdistämisten kautta).

(Kölhi on ilmeisesti eri mieltä suosituksen perusteella?)

Tuula Saskia

Heitä ei siis kukaan " rahtaa".

Mielenkiintoista. Nämä afrikkalaiset henkilöt siis sujahtavat maahamme jonkin järjestelmän kautta, josta suomalaisilla ei ole tietoa.

Jani Heinonen

Persuille tämä tekninen ihme saattaa olla uusi ja hämmästyttävä, mutta useimmille muille suomalaisille tuttu.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Lentokone

Lauri Härkä Vastaus kommenttiin #93

Oletpas nokkela. Ihailtavan teräväkynäinen ajattelija.

Markku Nieminen

Me emme missään tapauksessa tarvitse kiinalaisia ja intialaisia asiantuntijoita koska meillä ei ole heille mitään tarjottavaa emmekä me tarvitse työläisiä koska ei ole niitä töitäkään vaan me tarvitsemme ehdottomasti lisää lukutaidottomia taikamieheen uskovia vuohipaimenia ja heidän "yksinhuoltaja" kaapumammoja kymmenpäisine lapsilaumoineen. Tästä joukosta on todella helppo nousta vähän heikommillakin eväillä paitsi huuskon karuselliin niin myös kokoomuksen kautta vaikka minne asti!!11

Kokoomus, musta tulevaisuus.

Matti Palviainen

"Täytyy realistisesti arvioida kehityssuuntien vaikutukset ja järkevät mittasuhteet. Kaupunginvaltuutetuilla on erityisesti vastuu kaupungin asukkaiden elinympäristön laadun takaamisesta."

Juuri näin.

Ja tässä vähän aineisto siihen tarkoitukseen:

"Tutkimuksen pääviesti on tässä: "Etnisen diversiteetin vaikutuspiirissä ihmiset alkavat kyyristellä, kyhjöttää". Käyttäydymme kilpikonnien tavoin. Diversiteetin vaikutus on pahempi kuin olemme ajatelleet. Emme pelkästään tunne epäluottamusta niitä kohtaan, jotka näyttävät erilaiselta. Diversoituneissa yhteisöissä ihmiset eivät luota myöskään niihin, jotka näyttävät kanssamme samanlaiselta."

Professori Putnamin tutkimustulosten mukaan luottamus oli heikointa Los Angelesissa -ihmisen historian diversoituneimmassa paikassa."

http://laivaontaynna.blogspot.fi/2006/10/tutkimus-...

Pertti Kostiainen

miksi ei oteta vain tarve harkinnan mukaan, eli sen joka tulee hänellä pitää olla työpaikka valmiina. tämä on käytössä monissa maissa.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Nur, olet itse somalitaustainen. Edustamallasi ryhmällä on ollut paljon sopeutumisvaikeuksia, enemmän kuin "kiinalaisilla ja intialaisilla asiantuntijoilla".

Millä keinoin edistäisit somalien ja muiden humanitaaristen maahanmuuttajien kotoutumista? Pitäisikö heidänkin maahanmuuttoaan rajoittaa?

Työperäiset maahanmuuttajat ovat harvoin ongelma, he kotoutuvat usein ikään kuin itsestään, työnsä kautta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tervetuloa maahamme tekijät, ei kantaväestön siivellä eläjät. Kun muualta tullut saa saman taikka paremman sosiaalisen kohtelun verovaroinemme kuin pudonnut alkuasukas, on luotu hyvä pohja kansalliselle sosialismille.
Kaiken lisäksi. Suomessa alkuasukasta syytetään liiallisesta energian käytöstä (mökkinsä lämmittämisestä) ja samaan aikaan rahdataan uudisasukkaita kääntöpiirien väliltä eskimoalueillemme.

Antti Kiljavainen

”Eilen julkaistun ennusteen mukaan väestömäärä Helsingin seudulla kasvaisi vuoteen 2030 mennessä 18 % nykyisestä 9,3 prosentista. Minä olen huolissani maahanmuuttaja- ja monikulttuurisista lapsista, jotka ovat syntyneet Suomessa 1990-luvun jälkeen. Heillä on vaikeuksia työn ja jopa jatko-opiskelun sekä työharjoittelupaikan saamisessa.”

Niin tämähän koskee laiskoja lastensynnyttäjiä.

”Suomessa on paljon entisiä nokialaisia ja muita IT-asiantuntijoita. Vähän outoa on, jos maahan todellakin tarvitaan runsain mitoin kiinalaisia ja intialaisia asiantuntijoita alalle työperäisiksi maahanmuuttajiksi.”

Ei se ole mitään outoa. Se on kansainvälistä työelämää.

” Ehkä maahanmuuton taustalla monista maista on paljon myös rikollista toimintaa ja siitä kärsivät niin suomalaiset kuin maahan jo kotiutuneet tai täällä syntyneet maahanmuuttajaperheen jäsenet. Hallitsemattoman kasvun seuraukset voivat olla katastrofaaliset ja kustannukset myös ennalta arvaamattomat. Onko Suomi oppinut jotain naapurimaiden kokemuksista? Jos Suomessa syntyneille maahanmuuttajataustaisille ei voi järjestää riittäviä resursseja heidän kykyjensä ja työpanoksensa hyödyntämiseksi, niin miten niitä pitäisi käyttää yhä uusien maahanmuuttajien massojen kotiuttamiseen. Päähuomio tulisi olla oman nuorisomme tulevaisuus.”

Niin katsoppa rikollistilastoja niin ketkä siellä lienevät kärjessä?

”Monikulttuurisuus-sanaa käytetään myös usein oudosti. Täällä Suomen yhteiskunnassa on oma kulttuuri, erityisesti työkulttuuri ja kieli. Emme ole luomassa tänne Chinatownia tai vesittämässä korkeaa työmoraalia ja sivistysyhteiskuntaa. Ihmiset eivät halua puhua syrjäytymisestä ja slummiutumisesta, vaikka niin on jo Itä-Helsingissä nykyään tapahtumassa.”

Te somalit olette luomassa tänne nimenomaan maksimaalisen sosiaalitukien käyttäjäryhmän.
Kiinalaiset tekee sentään töitä.

”Syrjäytymistä vastaan pitää heti toimia kaupunkien toimesta ja ennaltaehkäistä ongelmia, kun ne eivät vielä ole liian kärjistyneitä. Kaupungeilla on lupa olla myös aloitteellisuutta eikä vain odottaa valtion määräyksiä. Täytyy realistisesti arvioida kehityssuuntien vaikutukset ja järkevät mittasuhteet. Kaupunginvaltuutetuilla on erityisesti vastuu kaupungin asukkaiden elinympäristön laadun takaamisesta.”

Ai, että lisää rahaa 90% luku-ja kirjoitustaidottomille muslimeille, jotka tykkää leikellä tyttölapsensa kauheaan kuntoon ja jne..

”Onko sinun mielestäsi näissä ajatuksissa järkeä vai onko sinulla joitain muita näkökulmia tästä asiasta”

Ei juurikaan, siksihän oletkin jokin 3:n työsektorin asiantuntija.

Aki Mönkkönen

Maahamme on luotu taas kerran pyramidihuijaus, jossa pikku eliitti pyörittää alimman tason kantasuomalaisten rahoja, hokemalla; "monikulttuurisuus rikastaa Teidät kaikki". Ja moni tulee uskollaan autuaaksi. Taas kerran. Me tienataan tällä!

Antti Kiljavainen

Suomalaiset ei hirveästi tienaa, mutta Nur Mohamedin kaltaiset maahanmuuttajakonsultit kylläkin.
Ties mitä sitten mitä tuolla nimikkeellä tehdään oikeista töitä.
Selkeä 3 sektorin työ, kuten lähes kaikilla Somaleilla. Kalliiksi tulee, mutta onhan se hienoa, että voidaan osoittaa, että kyllä Somalillekin löytyy "töitä"+10 lasta saa hyvät tuet.
Ja mikä hemmetti on Kansalliset Maahanmuuttajat Ry?
Paljonko tulee tukia?

Heli Hämäläinen

Minun vanhempani muuttivat tänne Savosta ja synnyin tänne savolaistaustaisena. Puolisoni muutti tänne Keski-Suomesta ja lapseni on samanlainen muuttajataustainen kuin mitä itse olen. Minulle Helsinki on kotikaupunki, mutta en toisinaan tunne täällä tätä kulttuuria niin omakseni kuin tunnen reservaatissa.

Kysymys kuuluu: missä kulkee raja maahanmuuttajataustalla? Toisen polven muuttajataustaiset kun ovat käsittääkseni jo aika hyvin oppineet kielen. Itse hallitsen jotekuten savon kieltä ja tyttärenikin ymmärtää murretta. Mutta parhaiten hän osaa tätä paikallista kieltä. Näin varmaa osaavat maahanmuuttajataustaisetkin. Eikö erilainen kohtelu loppupeleissä ole rasistista? Eihän ihmisen rodun tai syntyperän vuoksi saa suosia tai syrjiä ketään. Kaikkien ihmisten tulee olla samalla viivalla.

Toki voin paluumuuttaa takaisin reservaattiin. Mutta niin voit sinäkin omaasi.

PS. esjmerkki savolaesesta mussiikista on tämän linkin takana http://www.myspace.com/verjnuarmu

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kirjoittaja kysyy aiheellisesti: onko Suomi oppinut jotain naapurimaiden kokemuksista?

Ei todellakaan! Mehän haluamme aivan välttämättä toistaa täällä kaikki ne samat virheet, jotka ovat johtaneet sisäiseen turvattomuuteen Ruotsin kaupungeissa - hälytysajoneuvojenkaan ei siellä ole turvallista mennä niihin lähiöihin, joissa järjestäytynyt yhteiskunta on jo menettänyt otteensa.

Suomesta pakeni järki näissä asioissa suunnilleen samoihin aikoihin kun pilapiirtäjä Kari Suomalainen sai potkut Helsingin Sanomista liian osuvasta piirroksestaan. Se koira älähti, johon kalikka kalahti - nyt olemme jo menettäneet sananvapautemme yhteiskunnalliseen keskusteluun, jossa valtakunnansyyttäjän johdolla toteutetaan noitavainoja poliittisesti epäkorrekteja "ajatusrikollisia" vastaan.

Valtakunnan tarkimmin vartioituja salaisuuksia on tieto kustannuksista, joita lukutaidottomat tulokkaat aiheuttavat Suomen kansantaloudelle elinaikanaan. Googlaamalla löytyy KHT-tilintarkastaja Pauli Vahteran arvio, muistaakseni se on 1,23 miljoonaa euroa henkilöltä. Parempaakaan arviota ei ole esitetty, joten tuo luku lienee lähellä oikeaa. On hälyttävää, jos sitä ei edes haluta tietää maassa, jonka valtiontalouden sanotaan olevan pahoin velkavetoinen! Maahanmuuton todellinen vaikutus huoltosuhteeseen olisi vähintä, mikä veronmaksajien on oikeus tietää, mutta sensuurista on maassamme tullut keskeinen vallankäytön väline korjausliikkeiden estämiseksi.

Olemme valitettavasti äänestäneet poliittisiksi päätöksentekijöiksemme henkilöt, jotka haluavat nähdä kehitysmaiden ongelmat livenä täällä omissa lähiöissämme. Demokratia on siitä armoton järjestelmä, että se nostaa aina valtaan sellaiset päättäjät, jotka äänestäjät ovat kulloinkin ansainneet. Kuten entinen presidenttimme Paasikivi aikoinaan totesi, suomalaiset ovat poliittisesti lahjatonta kansaa. Ongelmien ennaltaehkäisy lienee tässä vaiheessa jo myöhäistä ja nykyisessä ilmapiirissä poliittisesti mahdotonta, joten parhaimmillaan voimme vain tyytyä yrittämään jatkossa syntyvien vahinkojen rajoittamista.

Heli Hämäläinen

Dostojevski toteaa, että suomalaiset eivät ole valtiota muodostavaa kansaa, ja heihin on suhtauduttava isällisesti. Tämä on totta, vaikka sen tunnustaminen tekee kipeää.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Hiukan hämmästelen blogistin näkemystä maahanmuuttajien lasten sopeutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan. Lapsi omaksuu kielen nopeasti ja suomalainen koulujärjestelmä todella antaa tasa-arvoiset mahdollisuudet integroitua yhteiskuntaan.

Omaan perhepiiriin kuuluu nuoria, joiden kavereiden osalta ei edes muista ajatella mistä ja milloin Suomeen on tultu. Mitään eritystä syrjäytymisvaaraa heidän kohdallaan en ole havainnut. Blogisti voisi tukea väitettään jollain tilastolla tai tutkimuksella.

Antti Kiljavainen

No Vihreiden kielen Somalit ovat oppineet jo kauan sitten eli paskanpuhumisen + parhaat tuet.
Kuten Böhjekkin tietää :
Virkamiehenpalkka se ooon mukavaa, mutta odottakaa, kun maksatte mun virkamieseläkkeen.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Ei nyt löytynyt tämän tarkempaa:

"Opiskelun ulkopuolelle jäämiseen näyttää vaikuttavan henkilön syntyperä (Kuvio 4). Kaikista 16 – 24-vuotiaista, joilla oli korkeintaan ylioppilastutkinto suoritettuna, noin 75 prosenttia oli opiskelemassa perusasteen jälkeisessä oppilaitoksessa syksyllä 2010. Ensimmäisen polven maahanmuuttajista opiskelemassa olevien osuus oli hieman yli 50 prosenttia ja toisen polven maahanmuuttajista 68 prosenttia."

http://www.stat.fi/artikkelit/2012/art_2012-07-04_...

Eli 75 % ja 68 % lienee tuossa ne kiinnostavimmat luvut.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ero 68% vs. 75% ei näytä kovin suurelta ja voi osin selittyä myös maahanmuuttajien perheyrittäjyydellä. Moni mamu-taustainen nuori menee perhefirmaan töihin heti koulun jälkeen. Koko ero ei tuolla selity, muttei tilanne mitenkään erityisen huolestuttavalta näytä. Köyhissä mamu-perheissä paine kielitaitoisten nuorten työntekoon heti koulun jälkeen voi olla suurempi kuin kantaväestössä.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #101

Totta. Tosin tarkempi kuva eri ryhmien välillä voisi olla vielä tarpeen. Tuossa on ehkä niputettu kaikki samaan.

Viljanen: Syrjäytyminen on suurin haaste
http://www.kuntalehti.fi/Ajankohtaista/Kuntauutise...

Käyttäjän SamiKilpinen kuva
Sami Kilpinen

Minulla on monta maahanmuuttajakaveria / -ystävää / -sukulaista eri maista, osa ihan tummaihoisiakin.

He ovat pääsääntöisesti hyvin avoimia, positiivisia ja työhön suuntautuneita.

Mutta vain yksi vain yksi on töissä. Tietääkseni kaikki oikeasti, rehellisesti haluavat töitä mahdollisimman pian, ja olen siinä osaa auttanutkin tarvittaessa. Osa on muuttanut pois, kun töitä ei vain löydy, vaikka olisi huipputason kansainvälinen korkeakoulutus.

He eivät lähtökohtaisesti saa penniäkään Kelalta tai sossusta, ja kun ihmettelen miksi, olenhan kuullut maahanmuuttajien saavan helposti täydet tuet, saan kuulla, että "Kela ja sossu vihaavat maahanmuuttajia".

Sitten selvisi ero. Kaikki he ovat muuttaneet maahan ns. omin avuin, usein kumppanin tai puolison kanssa. He eivät ole pakolaisia tai muita humanitäärisin perustein maahan tuotuja.

Meillä on siis kahden kastin maahanmuuttajia, ja kritiikissä kummatkin heitetään samaan soppaan. Tätä virhettä ei tule tehdä. Näyttäisi siltä, että jos maahanmuuttaja ei ole "turvaa hakeva raukka" ja erityisesti jos ei ole minkään vähemmistön edustaja, yhteiskunnalta ei tipu ymmärrystä. Se niistä puheista sosiaalitukien yhdenvertaisuudesta maksuperusteena.

Eräs ystäväni, jolla on katkeamaton työhistoria useamman vuoden ajalta, on nyt vaikeuksissa avioeronsa jälkeen. Hänet halutaan ulos maasta, ja joutuu käymään "kuulusteluissa", joissa jankataan, miksi hänen pitäisi saada jäädä tänne. Se niistä huoltosuhteen parantamispuheista.

En tällä kommentilla halua olla ketään pois maasta ajamasta, itse asiassa tarkoituksenihan on juuri päinvastainen. Maahanmuuttajat kunniaan, toivotetaan heidät tervetulleiksi - vapaa maahanmuutto oikeasti olisi voimavara Suomelle. Mutta se ei tarkoita kaikille tulijoille vapautta sosiaaliturvaan, ymmärrän sen - ei tarvitse mennä kauas historiaan, niin voimme nähdä esimerkiksi Yhdysvaltojen nousun tapahtuneen juuri positiivisen maahanmuuton kautta. Tasavertaisuutta vaan peräänkuulutan maahanmuuttajillekin.

Kai minä nyt tästä saan sitten rasistin ja persun leiman otsaani, ei voi mitään.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Neljäkymmentä vuotta olin merillä, enkä tavannut maailmalla samanlaista ulkomaalaiseen kohdistuvaa kunnioitusta kuin täällä Suomessa.
Minua Afrikassa kunnioitettin, niin kauan kun minulla oli rahaa.
Täällä Suomessa pärjää afrikkalainen, kun sanoo olevansa afrikkalainen prinssi, Ugandan kuninkaan Idi Aminin poika.

Käyttäjän SamiKilpinen kuva
Sami Kilpinen

Kaverini ovat kertoneet, kuinka heitä on solvattu ja syljetty päällekin esim. julkisessa liikenteessä. Käsittämätöntä touhua, ja kertoo syvästä muukalaisvihasta. Se viha pitäisi saada mieluummin kohdistumaan päättäjiin, jotka ovat vastuussa kaikin puolin (myös itse maahanmuuttajien kannalta, ainakin turvapaikkojen ulkopuolelta) epäonnistuneesta maahanmuuttopolitiikasta.

Humanitääristä apua voidaan parhaiten toteuttaa paikan päällä mikrolainoja myöntämällä suoraan ihmisille, missään vaiheessa raha ei saa kulkea kohdemaan hallituksen kautta. Humanitäärinen maahanmuutto (eli siis kaikki tuet, asunto jne.) tulisi kyseeseen vain äärimmäisissä ja vedenpitävissä tapauksissa. Sosiaalituen kautta tapahtuva elintason kohotus ei ole humanitääristä maahanmuuttoa.

Sen sijaan työtä ja uutta elämää Suomesta etsiville tukea siihen ja vapaa pääsy.

Käyttäjän ilkkah kuva
Ilkka Huotari

Minä lähetän syytökset tuosta vihasta päättäjille.

Eero Tillanen

Nur Mohamed puhuu kipeästä ja todellisesta ongelmasta, mikä on syntynyt täysin vasemmistolaisesta maahanmuuttopolitiikasta. Arvostan hänen suoraa puhettaan. Tässä ketjussa tulee myös ilmi se, miten monet ovat nielleet vasemmistoradikaalien kusetuksen: Kaikki maahanmuuton tuomista ongelmista puhuminen on aina rasismia. Tämä keskustelun vaientaminen on aivan samanlaista kuin holokaustin suhteen. Tällä en tarkoita, etteikö holokaustia olisi tapahtunut vaan sitä, että sen takana olevat poliittiset toimijat ovat sen avulla saaneet kaiken itseensä ja omiin rikollisiin toimiinsa kohdistuvan arvostelun vaiennettua. Samasta on kyse tässä maahanmuuttokeskustelun rasistileimaamisessa, vasemmistolaisten toimia ei saisi edes arvostella.

Ongelman näille rasistikortin heiluttelijoille muodostavat Nur Mohamedin kaltaiset, suoraselkäiset ja avoimet maahanmuuttajat, jotka eivät hyväksy nykyistä, kieroa politiikkaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Maahanmuuttajakonsultti? Miksi kiinalaisilla ja intialaisilla ei ole maahanmuuttokonsultteja? Johtuuko se siitä samasta syystä kuin se että kiinalaiset ja intialaiset eivät työllistä sosiaalitoimistoja älyttömine vaatimuksineen? Kuinka paljon tulkkipalveluja kiinalaiset ja intialaiset tarvitsevat/käyttävät verrattuna afrikkalsiin tai lähi-itäläisiin maahaqnmuuttajiin?

"Eilen julkaistun ennusteen mukaan väestömäärä Helsingin seudulla kasvaisi vuoteen 2030 mennessä 18 % nykyisestä 9,3 prosentista." Mitähän ihmettä tällä halutaan sanoa? Mikä väestömäärä kasvaa ja mistä mihin?

Muuten, on ihan meidän itsemme päätettävissä, kuinka paljon ihmisiä Suomeen päästetään. Ei ole olemassa mitään, toistan, mitään lakia tai kansainvälistä sopimusta, joka velvoittaisi Suomea ottamaan yhtään maahanmuuttajaa. Kaikki väitteet tällaisista velvoitteista ovat roskaa. Suomi on sitoutunut vapaaehtoisesti ottamaan tietyn määrän pakolaisia, jotka ovat aivan eri asia. Tästäkin vapaaehtoisesta sitoumuksesta voidaan luopua jos niin haltaan.

Nykyoloissa elintason perässä tulevia "humanitäärisiä" maahanmuuttajia ei tarvita yhtään kappaletta paikkaamaan minkäänlaista olematonta työvoimapulaa. Se on aivan meidän päätettävissämme, tarvitaank0o sellaisia keinotekoisia palveluita joita maahanmuuttokonsultti tarjoaa, koska tuo tarve syntyy vain ja ainoastaan turhasta maahanmuutosta ja sen kasvattamisesta.

Lauri Korhonen

Mohamed. Kirjoitit "Minä olen huolissani maahanmuuttaja- ja monikulttuurisista lapsista, jotka ovat syntyneet Suomessa 1990-luvun jälkeen. Heillä on vaikeuksia työn ja jopa jatko-opiskelun sekä työharjoittelupaikan saamisessa."

Herätti kysymyksiä joihin kaipaisin vastausta.

1 Mistä mielestäsi vaikeudet pääosin johtuvat. Mikä on yhteiskunnan osuus ja mikä mahdollisesti muiden tekijöiden?

2 Millä tavalla mielestäsi maahanmuuttaja- ja monikulttuurisia lapsia tulisi tilanteessa auttaa?

3 Liittyen edelliseen - keiden tehtävä ensisijassa olisi auttaa näitä lapsia ja nuoria?

Lisäksi esitit huolesi "Vähän outoa on, jos maahan todellakin tarvitaan runsain mitoin kiinalaisia ja intialaisia asiantuntijoita alalle työperäisiksi maahanmuuttajiksi."

Suomeen kuten muihinkin maihin käsittääkseni kaivataan asiantuntijoiksi ihmisiä joilla on edellytykset toimia asiantuntijatehtävissä. Etninen tausta ei kai perinteisesti ole ollut merkitsevä.

4 Esitätkö että etnisellä taustalla tulisi jatkossa olla enemmän merkitystä kun asiantuntijoita rekrytoidaan?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Tässä nyt sitten näkökulmia:

”Vähän outoa on, jos maahan todellakin tarvitaan runsain mitoin kiinalaisia ja intialaisia asiantuntijoita alalle työperäisiksi maahanmuuttajiksi.”

Jos asiantuntijoita tarvitaan, niin etninen tausta ei saa ratkaista vaan pätevyys. Afrikkalaisissa ja lähi-itäläisissä on usein ainoastaan maahanmuuttajakonsultin taitoja hallitsevia ei-asiantuntijoita. Kiinalaiset ja intialaiset eivät ole omaksuneet uhrin asemaa ja jääneet odottelemaan länsimaiden apua ja heistä on omalla yrittämisellä tullut melkoisia asiantuntijoita monelle alalle.

”Ehkä maahanmuuton taustalla monista maista on paljon myös rikollista toimintaa ja siitä kärsivät niin suomalaiset kuin maahan jo kotiutuneet tai täällä syntyneet maahanmuuttajaperheen jäsenet.”

Aivan oikein, afrikkalaiset ja lähi-itäläiset diktatuurit ovat rikollisia, ja niiden oman väestön tulisi pyrkiä pääsemään näistä eroon eikä aina turvautua länsimaiden apuun, eikä aina lähteä karkuun omasta maastaan vaan tehdä itse jotakin ihan paikan päällä. Näin nimittäin länsimaalaiset ovat päässeet eroon omista rikollisista diktaattoreistaan.

”Hallitsemattoman kasvun seuraukset voivat olla katastrofaaliset ja kustannukset myös ennalta arvaamattomat.”
Tästä asiasta en voisi olla enempää samaa mieltä.

”Onko Suomi oppinut jotain naapurimaiden kokemuksista?”
Kyllähän me kaikki jo tiedämme että vastaus on jyrkkä EI.

”Jos Suomessa syntyneille maahanmuuttajataustaisille ei voi järjestää riittäviä resursseja heidän kykyjensä ja työpanoksensa hyödyntämiseksi, niin miten niitä pitäisi käyttää yhä uusien maahanmuuttajien massojen kotiuttamiseen.”
Miksi aina pitäisi järjestää jotain resursseja? Ei päteville ihmisille ole ennenkään tarvinnut järjestää erikseen resursseja, nuo resurssit kun tahtovat löytää ne pätevimmät. Jos kirjoittaja viittaa noilla massoilla jälleen intialaisiin ja kiinalaisiin, niin en ole kuullut että kumpikaan ryhmä olisi vaatinut/edellyttänyt sen ihmeellisempiä resurssien järjestämisiä. Resurssien järjestämistä vaativat aivan toiset maahanmuuttajaryhmät.

”Monikulttuurisuus-sanaa käytetään myös usein oudosti.”
Tästä asiasta en voisi olla enempää samaa mieltä. Monikulttuurisuus on integraation vastakohta.

”Täällä Suomen yhteiskunnassa on oma kulttuuri, erityisesti työkulttuuri ja kieli. Emme ole luomassa tänne Chinatownia tai vesittämässä korkeaa työmoraalia ja sivistysyhteiskuntaa.”
Ensimmäisestä lauseesta olen jälleen aivan samaa mieltä. Toisen lauseen osalta teen sen varauksen, että aina ennen Chinatown tai Little Mumbai kuin Little Mogadishu.

”Ihmiset eivät halua puhua syrjäytymisestä ja slummiutumisesta, vaikka niin on jo Itä-Helsingissä nykyään tapahtumassa.”
Tällaisista asioista nimenomaan pitäisi puhua, mutta kun on se rasismi. Suomi ottaa vastaan liikaa muukalaisia, jotka eivät sopeudu ja joita ei sopeuteta maan oloihin. Sen paremmin kansan kukkaro kuin psyykekään ei kestä tätä menoa.

Toimituksen poiminnat