caalim68

Maahanmuuttajanuoret tarvitsevat sopeutumisprosessia

Tänä aamuna näin Tilastokeskuksen tutkimuksen, jossa kerrottiin maahanmuuttajataustaisten ja kantaväestön syrjäytymisriskissä olevan hurja ero. Minä olen eri mieltä tutkijan kanssa. Hän on tehnyt tutkimuksen liberaalisesti ja me tarvitsemme reaalista tutkimusta. Maahanmuuttaneiden ensimmäisen sukupolven sopeutumisprosessi ei ole helppo. Heillä on paljon ennakkoluuloja ja nuorten saama kuva yhteiskunnasta on erilainen kuin heidän vanhempiensa kuva. Vanhemmat ovat vahvasti sidottuja kotikulttuuriinsa ja haluavat ylläpitää uskontoaan ja kotikieltään, mutta nuoret haluavat elää vapaasti. Nuoret ovat yleisesti hyvin tyytyväisiä heidän mahdollisuuksiinsa kouluttautua yleisen koulutusprosessin mukana ja saada työtä sekä perustaa perhe samoin kuin kantaväestökin ja he nauttivat yhteiskunnan tarjoamista palveluista, kuten terveydenhuollosta. Somalinuoret ovat myös suorittaneet hyvin asepalveluksensa. Minun ystäväpiirissä kaikki nuoret kouluttautuvat ainakin perusammattiin. Somalien asema työmarkkinoilla on kehittynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana. Esimerkiksi VR on työllistänyt paljon somaleja konduktööreinä ja ratatyöläisinä. Myös Postin Logistiikka on merkittävä työnantaja. Luonnollisesti myös terveydenhuolto ja rakennusala sekä muu palveluala työllistää. Jos nuoret saavat perustason ammattikoulutuksen, en usko työn löytämisen olevan kovin vaikeaa. Kielen he ovat omaksuneet hyvin kouluaikana ja ihmiset eivät enää vierasta niin paljon tummempaa ihonväriä. Suomalaiset tutkijat ovat aina pessimistejä! Olen seurannut Suomen yhteiskunnan kehitystä ja en näe asioita niin synkkinä. Me maahanmuutajat tunnemme tarvetta elää kunnolla ja saada yhteiskunnan hyväksyntä. Jos Suomen yhteiskunta ei miellytä, täältä voi vapaasti lähteä muihin maihin: Suomi on vapaa maa. Meidän ei pidä lannistua ennen tutkimuksia, vaan etsiä kunnolla loppuun saakka, niin uskon että Suomessakin löytyy uusia resursseja, jopa luonnonresursseja. Suomi ei tarvitse pessimismiä, se ei johda tätä yhteiskuntaa kehittymään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Ari Kemppainen

Unohditko liittää sen linkin kyseiseen tutkimukseen?

"Somalien asema työmarkkinoilla on kehittynyt merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana."

Niin,kö? Olisiko jotain tutkimuksia asian tiimoilta? Maassamme asuvien Somalian kansalaisten työllisyysaste on 13,2%. Koska somaleita näkee usein tulkkeina, monikulttuurikoordinaattoreina ja vastaavina, on syytä olettaa, että "oikeissa"
(ts. muitakin kuin työntekijää itseään hyödyttävissä) töissä heitä on huomattavasti vähemmän.

"Jos nuoret saavat perustason ammattikoulutuksen, en usko työn löytämisen olevan kovin vaikeaa."

Hmm..ainakaan viimeisen 20 vuodenaikana ei ole tapahtunut mitään merkittävää. Nepalilaiset työskentelevät erityisesti siivoojina, ravintolatyöntekijöinä, lähetteinä ja postinkantajina. Nämä tehtävät eivät vaadi pohjakoulutusta. Siivoaminen onnistuu tarvittaessa ilman lukutaitoakin.

Miksi siis somalien ja irakilaisten työllisyysaste on 13% mutta nepalilaisten 72%?

"Ihmiset eivät enää vierasta niin paljon tummempaa ihonväriä"

Nepalin ja Kenian kansalaiset työllistyvät kantaväestöäkin paremmin. Koska sekä nepalilaisten että kenialaisten nimistö ja pigmentti erottuvat vähintään yhtä selkeästi kuin somalien vastaavat, ensinmainittujen pärjääminen työmarkkinoilla asettaa yleisesti hyväksytyn rasismiselityksen kyseenalaiseen valoon.

Ja mitä tulee niihin sopeutumis asioihin niin on totta että riippuu niin paljon niistä ihmisistä itsestään. Tässä esimerkki:

http://www.halla-aho.com/scripta/tyollistymisesta....

Käyttäjän pekkasaarinen kuva
Pekka Saarinen

Vähän epäilen somalitaustaisten työllisyyskehitystä mm. tämän Tilastokeskuksen tietoihin perustuvan kirjoituksen valossa: http://patriootti.blogspot.de/2012/04/humanitaaris...

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Saarinen, nyt kun tuo "Mikko Mäkinen" on palannut takaisin Uuteen Suomeen ja kirjoittaa täällä jo omalla sukunimellään, niin ehkäpä voit jo ihan rauhassa lopettaa hänen kakkosbloginsa bulvaanina toimimisen.

Käyttäjän mikkottaavitsainen kuva
Mikko Taavitsainen

Nur Mohamedin optimismia varmasti tarvitaan maahanmuuttoon liittyvien vaikeuksien edessä. Mutta niiden ratkaisu kyllä vaatii tosiasioiden tunnustamista. Tilastokeskuksen epäily voi joskus olla paikallaan, mutta tässä tapauksessa siihen uskominen voisi olla se viisauden ja ratkaisujen löytämisen alku.

Käyttäjän tapio kuva
Tapio Äyräväinen

Maahanmuuttajakonsultti.

Mitä maahanmuuttajakonsultti liberaalisti tekee? Opastaa somaleita muuttamaan takaisin bilateraalisesti kotimaahansa. Jos näin on, niin silloin maahanmuuttajakonsultin virka on tarpeellinen.
Toisin päin ajatellen se ei ole tarpeellinen.

Kuka maksaa maahanmuuttajakonsultin palkan?
Somalian valtio vai Suomen valtio.
Jos Suomen valtio eli suomalaiset veronmaksajat, niin miksi he maksavat somalialaiselle maahanmuuttokonsultille palkkaa siitä, että hän opastaa ongelmatapauksia muuttamaan Suomeen, jos nämä ongelmatapaukset jäävät Suomen valtion eli suomalaisen veronmaksajan elätettäviksi.

Miten maahanmuuttajakonsultin toimi hyödyttää suomalaista yhteiskuntaa?
Minusta se vain heikentää entisestään jo ennestään hunningolla olevaa yhteiskuntamme huoltosuhdetta?

Eikö maahanmuuttajakonsultin viran rinnalle voisi perustaa maahanpalauttamiskonsultin virkaa? Se olisi kaikille osapuolille paras ratkaisu.

Vai ehdottaako Kokoomuksen (heh) Nur Mohamed lisää rahaa kotoutukseen, kuten tapana on?

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Niin, jos menisit (Nur Mohamed)oikeisiin töihin.

Ari Kemppainen

Timo allan Tuovinen kommentoi:

"iivari aake ! Kyllä tuo linkki on ihan kaikille katsottavaa kamaa ja hyvin toivottavaa suuntausta. Ongelmia siinäkin ajattelussa on, mutta että edes haetaan ratkaisua. Zeitgeist-liike ja noi ei vaan mitenkään vastaa kysymykseen ylikansoituksesta. Linkolaisuuskin ois huomioitava, mut sehän on selvä et natsikortti vilahtaa alta aikayksikön jos Linkolaa meet siteraa."

"Zeitgeist-liike ja noi ei vaan mitenkään vastaa kysymykseen ylikansoituksesta."

On paljon asioita mihin ei ole vastausta, ja siksipä olisikin syytä valjastaa maailman älykkäimmät ihmiset ratkaisemaan niitä ongelmia. Tämän päivän ongelma voi olla huomenna ratkaistu. Tiede ja kehitys menee jättiharppauksin eteenpäin ja kun raha ei ole este/hidaste kehityksen edessä on jo monta ongelmaa ratkaistu. Tällä hetkellä meitä ihmisiä on noin 7 miljardia ja tuotamme ruokaa 10 miljardille ihmiselle. Silti viattomia kuolee nälkään ja pelkästään suomessa heitetään joka vuosi 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa hukkaan. Toinen yksi suurimmista yli kansoituksen ongelmista on tietämättömyys ja uskonnot. Joten loppujen lopuksi kaikki ongelmat mitä me kohtaamme sivilisaationa ovat ratkaistavissa hyvin pitkälle, tavalla tai toisella jos todella haluamme niin.

Meidän täytyisi ymmärtää että meitä ennen on ollut monta sukupolvea ja meidän jälkeemmekin vielä tulee monta sukupolvea. Meidän suurin vastuu sivilisaation edustajina on taata tuleville sukupolville ja meidän lapsillemme paras mahdollinen ympäristö. Tässä hieman selvennystä siitä mikä ihminen on

http://areena.yle.fi/video/1335202913014

ja tässä lyhyt yhteiskunnallinen ja uskonnollinen näkemys:

http://www.youtube.com/watch?v=lyoAXTOaHVk

Ja tämäkin on hyvä perehtyminen ihmisen käyttäytymiseen ja ympäristöön sekä siihen missä yhteiskunnallisessa tilanteessa me olemme nyt

http://www.youtube.com/watch?v=4Z9WVZddH9w

Harri Lahtinen

"Kyllä Somalit työtä haluavat tehdä, monet koulutetut lähtevät Englantiin töihin koska eivät saa työtä Suomesta" Turvapaikanhakijoista suurin työttömyys Englannissa on Somaleilla. "Heillä on paljon ennakkoluuloja" No se on hyvä että sekin puoli joskus tunnustetaan ei vain arvostella yksipuolisesti valtaväestöä ennakkoluuloista ja suvaitsemattomuudesta. "Ihmiset eivät vierasta enään niin paljon tummenpaa ihonväriä" Somalien työttömyysprosentti on noin 13% , Kenialaiset työllistyy paremmin kuin valtaväestö Suomessa. ps. Missä oli sopeutusprosessi, sosiaaliturva, kielikurssit, sosiaalipalvelut, kotouttaminen ym ym Kuin Suomalaiset lähtivät erittäin köyhistä olosuhteista TEKEMÄÄN TYÖTÄ Kanadaan ja Yhdysvaltoihin?

Harri Lehtonen

Kantaväestön negatiivinen asenne on nähty - ainakin 'muka-suviksien' taholta - paljolti syypäänä somalien integroinnin epäonnistumiseen.

Oikaiskaa jos olen väärässä, mutta käsittääkseni samansuuntaiset tilastot löytyvät mm. Norjan ja Britannian osalta - ja ilmeisti muualtakin, minne somalit ovat levittäytyneet.

Onkohan tämän väen integrointi onnistunut missään päin Eurooppaa juurikaan sen paremmin kuin Suomessa? Ellei - ei siitä ainakaan voine suomalaista 'rasismia' syyttää.

Olisi mielenkiintoista nähdä yhteenvetoa eurooppalaisesta tilastoinnista, koskien eri maahanmuuttajaryhmien sopeutumista/työllistymistä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Maahanmuuttajanuoret tarvitsevat enemmänkin työelämään ohjaamista ja töitä kuin ns. sopeuttamista. Tietenkin harrastustoiminta voi tukea myös oman paikan löytämisessä yhteiskunnassa. Työ on se, joka aloittaa sen oikean sopeutumisenkin. Kaikki muu sopeuttaminen ilman työpaikkaa on tehotonta.

Mitä näihin sopeuttamisiin tulee niin kantasuomalaistenkin joukossa on porukkaa, jota pitäisi ns. sopeuttaa.

Käyttäjän nilsaslak kuva
Jukka Kaulanen

Eilisessä hesarissa oli erään somalimiehen haastattelu ja hän kertoi somalien suuren työttömyyden Suomessa johtuvan syrjinnästä. Ja taas kerran hän vaati voimakasta puutumista tähän syrjintään (rasismiin).

Somalien työllisyysaste on kuitenkin täsmälleen yhtä huono Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja kaikissa Euroopan maissa. Somaliedustajien lausunnot julkisuudessa ovat kuin pienten lasten ja alkoholistien puhetta: heidän täydellinen vetämättömyytensä ja sopeutumattomuutensa on aina suomalaisten vika. Ja se on rasismia.

Harri Lahtinen

Joo, Somalit sanovat että se jotuu ihonväristä mutta esim, Kenialaisten, Nepalilaisten ja Kiinalaisten työttömyysprosentti on pienempi kuin valtaväestön Suomessa.

Harri Lehtonen

Jos kyse on ihon sävyerosta, ja siten siis sävyerottelusta (= rasismin suomalainen alalaji).

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Lahtinen kirjoittaa:

"Joo, Somalit sanovat että se jotuu ihonväristä mutta esim, Kenialaisten, Nepalilaisten ja Kiinalaisten työttömyysprosentti on pienempi kuin valtaväestön Suomessa."

Lähtökohdissa on eroja. Tietyistä maista, kuten nyt vaikkapa Keniasta ja Kiinasta, tapahtuu nimenomaan aivovuotoa ja koulutetun väestön muuttoa, kun lääkärit, sairaanhoitajat ja jopa insinöörit nostavat kytkintä. Totta kai tämänkaltaisista maista saapuvat henkilöt omaavat sitten paremmat työllistymismahdollisuudet uudessa ympäristössään.

Ongelmia tietysti voi olla, ja nämäkin henkilöt voivat kokea niin ikään rasismia arkipäivässään, mutta yleensä he pääsevät koulutuksensa turvin hyvin nopeasti vihreälle oksalle. Kuvaavaa on, että uutiskynnyksen ylittäneet syrjintäjutut koskevatkin yleensä niitä sinänsä muutenkin hyvin harvinaisia tapauksia, joissa syrjinnän kohteeksi on joutunut lääkäri, juristi tai muu koulutetumpi ihminen.

Toisista maista, kuten nyt vaikkapa Somaliasta, taas häipyvät kaikki jotka kynnelle kykenevät, tavalla tai toisella, koulutukseen ja sosiaaliluokkaan katsomatta. Näiden henkilöiden lähtökohdat ja kokemukset ovat erilaiset. On typerää kuvitella, että olisi olemassa yhtä, tasalaatuista rasismia, joka kohdistuisi aina samanlaisena tasaisesti kaikkiin vastaavanlaisen pigmentin omaaviin ihmisiin.

Tosin viimeksi, kun itse todistin rasistiseksi luonnehdittavaa käytöstä katutasolla, niin kohteena oli taas kerran venäläinen.

Harri Lahtinen

Olisi kohteliasta ja mielenkiintoista kuulla Nur Muhamedin vastauksia näihin kommentteihin, jos ei niitä tule niin koen että suurin osa kommentoijista ovat oikeassa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Nur Mohamed on blogissaan oikeassa kantaessaan huolta maahanmuuttaja(nuorten) sopeutumisesta. Juuri työperäiselle maahanmuuttajalle tämä on kielitaitovaatimuksen ohella tärkeätä.

Harvemmin käsitelty aihe on se, miten turvapaikkaa hakeneiden/kiintiöpakolaisten, jotka ovat tulleet tänne esim. konfliktilta suojaan (siis alunperin lyhytaikaisesti), sopeuttaminen takaisin kotimaahan paluuta varten hoidettaisiin. Kaikki konfliktit päättyvät: osa hitaammin osa nopeammin. Suomalaisiakin oli kymmenin tuhansin konfliktia paossa mm. Ruotsissa sodan seurauksena. Suurin osa palasi.
1960-luvun lopulla täältä lähdettiin siirtolaisiksi töihin mm. Ruotsiin ja Australiaan. Meiltäkin on lähdetty sekä konfliktien vuoksi että työn perässä. Mutta myös palattu.

Mielestäni meillä on jonkin verran vastuuta myös siitä, ettemme "ryöstä" lähtömaita härskisti puhtaaksi näiden maiden potentiaalisista, kulttuuria ja kieltä osaavista uudelleenrakentajista. Tähän työhön tarvittaisiin myös konsultteja: "Autamme Sinut alkuun kotimaahasi paluuta varten". Siihen pitäisi rohkaista, sillä muuten lähtömaa ei koskaan nouse jaloilleen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

KELA:n sivulta käy ilmi, että maahanmuuttajien erityistuki on nykyisin yhdistetty takuueläkkeeseen:
http://www.kela.fi/in/internet/suomi.nsf/NET/07100....

Sen suuruus on noin 714€/kk ja mahdollistaa myös asumistuen hakemisen. Näiden kahden yhteissumma esim. pienen yksiön vuokraamiseksi on noin 1.000€/kk.
Kannattaisi pohtia, mitä 1.000 eurolla/kk voisi tehdä lähtömaassa asukkaiden hyväksi verrattuna siihen, miten se auttaa tässä tolkuttoman kalliin hinta/palkkatason maassa.

On ilmeistä, että jos lähtömaassa kulkee tieto, että Suomessa saa 714€/kk (tai noin 1.000€/kk) erityistukea, sillä on luultavasti maasta pois muuttoa edesauttavia seurauksia - vai olenko väärässä?
Keskustelu voisi näin saada uusia, todellisuutta valaisevia ulottuvuuksia.

Harri Lahtinen

Melkein kakki Suomeen opiskelemaan otetut Afrikkalaiset ovat jääneet Eurooppaan tai lähteneet Pohjois -Amerikkaan, on todella naivia itsepetosta ja hurskastelua luulla että ihmisiä menisi takaisin auttamaan kotimaataan.

Jonne Himanen

Seppo Saari: "Harvemmin käsitelty aihe on se, miten turvapaikkaa hakeneiden/kiintiöpakolaisten, jotka ovat tulleet tänne esim. konfliktilta suojaan (siis alunperin lyhytaikaisesti), sopeuttaminen takaisin kotimaahan paluuta varten hoidettaisiin."

Minusta taas kannattaa sopeuttaa tänne muuttanut henkilö asumaan Suomeen, eikä johonkin toiseen maahan.

Seppo Saari: "Kaikki konfliktit päättyvät: osa hitaammin osa nopeammin. Suomalaisiakin oli kymmenin tuhansin konfliktia paossa mm. Ruotsissa sodan seurauksena. Suurin osa palasi."

Puhut ilmeisesti sotalapsista. Isäni on sotalapsi, ja tiedän aiheesta paljon sekä hänen että muiden kokemusten kautta. En nyt äkkiseltään ymmärrä millä tavalla heidän kohtalonsa ovat relevantteja tässä, ja vilpittömästi toivon ettet käytä heitä minään retorisena keppihevosenasi.

Seppo Saari: "1960-luvun lopulla täältä lähdettiin siirtolaisiksi töihin mm. Ruotsiin ja Australiaan. Meiltäkin on lähdetty sekä konfliktien vuoksi että työn perässä. Mutta myös palattu."

Niin, Suomeen tulee myös maahanmuuttajia jotka ovat syntyneet Suomessa ja muuttavat takaisin tänne. Tiedätkö muuten kuinka moni heistä jää työelämän ulkopuolelle?

Seppo Saari: "Mielestäni meillä on jonkin verran vastuuta myös siitä, ettemme "ryöstä" lähtömaita härskisti puhtaaksi näiden maiden potentiaalisista, kulttuuria ja kieltä osaavista uudelleenrakentajista. Tähän työhön tarvittaisiin myös konsultteja: "Autamme Sinut alkuun kotimaahasi paluuta varten". Siihen pitäisi rohkaista, sillä muuten lähtömaa ei koskaan nouse jaloilleen."

Minä taas ihan mielihyvin "ryöstäisin" tuntematta erityisempää vastuuta lähtömaan kokemasta tappiosta. En käsitä miksi yhteiskunnan pitäisi erityisesti asettaa joku ihminen elämään ikään kuin kahden kotimaan välisessä tilassa ja pitää siinä - sehän olisi tappiota kaikille.

Ja jos viittaat nyt vaikkapa somaleihin, niin minusta näyttää siltä ettet taida tuntea esimerkiksi Suomi-Somalia-seuran toimintaa. Mutta toisaalta en löyhien juttujesi perusteella tiedä mistä ihan tarkkaan ottaen edes puhut.

Minä nimittäin "ryöstäisin" ihan mielihyvin ja tuosta noin vaan.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä Jonne Himanen.
On hyvä, että Sinulla omat mielipiteesi asioista, joihin viittasin. Vaikka niin tulkitset, en puhu "löyhiä juttuja" enkä halua viitata erityisesti mihinkään ryhmään tai käyttää ketään "retorisena keppihevosena" mihinkään. Siihen asia on liian vakava: herättelin vain keskustelua.

Jonne Himanen: "Niin, Suomeen tulee myös maahanmuuttajia jotka ovat syntyneet Suomessa ja muuttavat takaisin tänne. Tiedätkö muuten kuinka moni heistä jää työelämän ulkopuolelle?"

En tiedä montako, mutta sattumoisin olen itse tällainen kuvaamasi henkilö (syntynyt ja valmistunut Suomessa, mutta työskennellyt ja valmistunut yliopistosta myös ulkomailla ja palannut Suomeen), joten minulla on omakohtaista kokemusta. En toivo että Sinä koet samaa. Mielestäni liian moni heistä (meistä) jää työelämän ulkopuolelle.

Jonne Himanen: "Puhut ilmeisesti sotalapsista. Isäni on sotalapsi, ja tiedän aiheesta paljon sekä hänen että muiden kokemusten kautta."

Ehkäpä tiedän myös aiheesta, koska perheestämme 7 sisarusta oli sotalapsina Ruotsissa kahteen otteeseen. Yksi jopa syntyi siellä ja 4 kävi koulua siellä vuoden verran. Siksi koen ikäväksi viittauksesi, että "käyttäisin keppihevosena" tätä asiaa. Minun isäni näet haavoittui sodassa silloin, kun äiti ja lapset olivat sijoitettuina eri puolille Ruotsia. Ymmärrän kyllä, että ajat olivat toiset silloin. Sille, ettet näe asiassa relevanssia en voi mitään. Ehkäpä sana "ankkurilapsi", jota viranomaisetkin käyttävät, auttaa ymmärtämään relevanssin.

Mitä tähän "ryöstöilmiöön" tulle, viittaan siihen, että olin tavattoman iloinen, että esim. Leena Palotie palasi takaisin Suomeen kouluttamaan geenitutkijoita.

Niinpä kommenteistamme jää käteen se, että me vain olemme näistä asioista eri mieltä. Terveisin, SS.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Minä kyllä keskittyisin enemmän huolta tähän maamme asioiden hoitamiseen. Ensin pitää hoitaa työttömät ja vajaakuntoiset työelämään, jotta saataisiin aikaan isoja säästöjä.

Ikävä tosiasia on se, että maahanmuuttajat ovat firmojen silmissä toiseksi viimeisin kiinnostava työllistää ja kaikkein viimeisimpänä ovat suomalaiset vajaakuntoiset.

Eikö kannattaisi kouluttaa maahanmuuttajia niihin aloihin, jotka voisivat edistää omaa kotimaataan kehittymiseen ja sitä kautta tarjota työllisyyttä, ei täällä Suomessa pysyttelemällä paranneta yhtään sitä maahanmuuttajan kotimaata? Samalla Suomi saisi sitten sieltä maalta vientitilauksia ja tässä tilanteessa kaikki voittaisivat.

Jos tänne Suomeen tulee se todellinen työvoimapula eikä työttömiä ole, niin sitten työperäiset maahanmuuttajat ovat tervetulleita. Nyt tilanne on se, että Suomi velkaantuu vauhdilla ja on pakko katsoa leikkauskohteita. Maahanmuuttajia lisää tänne ei nyt ole enää järkevää tämän videon perusteella:

http://www.youtube.com/watch?v=H-CqJYzDSI8

Harri Lehtonen

Olipa havainnollistava esitys. Toivottavasti mahdollisimman moni maahanmuuttaja-fani katsoo.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Olisi toivottavaa, että youtube-linkkiä voisi levittää muuallekin herättämään huomiota. Tämä video muutti käsityksiäni toisenlaisiksi eli toisin sanoen, pitää oppia tekemistämme virheistä tekemään korjauksia kestävämpään suuntaan. Ummistamalla silmiämme näistä asioista emme voi edistää asioita vaan lisäämme ongelmiamme enemmän.

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

En ymmärrä, mitä tekemistä tuolla jo kuluneella videolla on Suomen maahanmuuton kanssa. On päivänselvää, että ratkaisu maailman köyhyyteen ei ole ihmisten muuttaminen köyhistä maista rikkaampiin.

Ihmisillä on kuitenkin oikeus etsiä parempaa elämää. Tätä oikeutta ei voida täysin kieltää, vaikka sitä on hyvä käytännön syistä joskus rajottaa.

Sama oikeus on suomalaisilla ja se kuuluu myös muiden maiden asukkaille.

Jonne Himanen

Topi Rantakivi: "Olisi toivottavaa, että youtube-linkkiä voisi levittää muuallekin herättämään huomiota. Tämä video muutti käsityksiäni toisenlaisiksi eli toisin sanoen, pitää oppia tekemistämme virheistä tekemään korjauksia kestävämpään suuntaan. Ummistamalla silmiämme näistä asioista emme voi edistää asioita vaan lisäämme ongelmiamme enemmän."

Jos pohtisit kyseistä videota, sen olettamuksia ja sen johtopäätöksiä kriittisesti, niin mitä vikoja siitä löytäisit?

Pari esimerkkiä virheellisistä oletuksista:
1. Ihmiset eivät ole purkkapalloja, eivätkä tahdottomia passiivisia maahantulijoita kuten videon purkkapallot. Ihmiset ovat toimijoita, myös maahanmuuttajat. He osaltaan tuottavat taloudellista toimeliaisuutta ja työpaikkoja. Jostain syystä tämmöistä ei videon ukkeli ole tullut ottaneeksi huomioon, vaan esittää maahanmuuttajat purkkapalloina joiden ainoa rooli hänen fiktiossaan on muka viedä muiden työpaikat. Sellainen oletus ei ole todellisuutta, vaan ukkelin henkilökohtaista kuvitelmaa.

2. Maahanmuutossa ei ole kysymys kehitysavusta, joten on harhaanjohtavaa yrittää kumota toista toisella. Maahanmuutossa on kysymys siitä että länsimaissa tarvitaan työvoimaa mm. väestön ikääntymisen vuoksi (varsinkin Suomessa).

Topi Rantakivi: "Minä kyllä keskittyisin enemmän huolta tähän maamme asioiden hoitamiseen. Ensin pitää hoitaa työttömät ja vajaakuntoiset työelämään, jotta saataisiin aikaan isoja säästöjä."

Maahanmuutto on tämän maan asioiden hoitamista. Ja mitä työttömiin ja vajaakuntoisiin tulee onko sinulla esittää jokin mullistava taikakeino joilla heidät tosiaan saataisiin takaisin työelämään? Kaikenlaistahan sitä on jo mietitty ja kokeiltukin, mutta millä magialla muutettaisiin vähän koulutettu keski-ikäinen pitkäaikaistyötön koulutetuksi nuoreksi työnhakijaksi?

Topi Rantakivi: "Ikävä tosiasia on se, että maahanmuuttajat ovat firmojen silmissä toiseksi viimeisin kiinnostava työllistää ja kaikkein viimeisimpänä ovat suomalaiset vajaakuntoiset."

Olisikohan väittämäsi tosiasia ala- tai yrityskohtaista joten täsmentäisitkö mitä nimenomaisia aloja tai firmoja tarkoitat?

Voin vakuuttaa että esimerkiksi ICT-aloilla maahanmuuttajat ovat haluttua työvoimaa. Olen itsekin vuosien varrella kouluttanut lukuisia maahanmuuttajia alalle ja he ovat työllistyneet todella hyvin. Tunnen jopa monia alan firmoja joissa suurin osa työvoimasta on maahanmuuttajia. Monet firmat pitävät sitä vahvuutena koska tuotteiden markkinatkin ovat kansainväliset.

Usarissa olikin juuri juttua siitä: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/122022-huippuosaaj...
Olen samaa mieltä Paanasen kanssa. Suomella on paljon vahvuuksia houkutella tänne lisää maahanmuuttajia, mutta ikävää ettei ole vahvuuksiensa osalta riittävän tunnettu maailmalla. Nytkin olisi ollut loistava tilaisuus markkinoida Suomea mm. espanjalaisille, portugalilaisille ja kreikkalaisille kuolutetuille nuorille, joita on joukoittain lähtenyt kotimaistaan talouskriisin seurauksena. Mutta valitettavasti ovat suunnanneet mieluummin mm. Kanadaan, Australiaan, Uuteen Seelantiin, Yhdysvaltoihin ja Brasiliaan.

Kun lueskelee maailmalla maanvaihtoon liittyviä nettikeskusteluja niin Suomi nousee vain harvoin esiin haluttuna maahanmuuton kohteena. Silloinkin tätä maata vaihtoehtona harkitsevalla näyttää usein olevan virheellinen (ja päätökseen negatiivisesti vaikuttava) kuva Suomesta maana jossa on kylmää, ihmiset tylyjä (jopa rasistisia) ja kieli mahdoton oppia. Joten ei ihme että ihmiset helpommin suuntaavat muualle.

Suomella olisikin tässä suhteessa paljon petrattavaa. Mitä olen eri foorumeilla nettikeskusteluja seurannut niin parasta mainosta ovat olleet muut Suomessa asuvat maahanmuuttajat jotka osaavat rehellisesti kehua Suomen vahvuuksia maana johon kannattaa tulla: mm. infrastruktuuri, palvelut, koulutuksen laatu, turvallisuus, elintaso, kielitaitoisuus jne. Talven pimeys, koetut rasistiset asenteet ja suomalaisten tietynlainen sosiaalinen umpimielisyys näkyvät silloin tällöin negatiivisina mainintoina.

Nykyisessä kilpailutilanteessa Migrin kannattaisikin ehkä satsata eräänlaiseen markkinatutkimukseen jossa kartoitettaisiin potentiaalisten maahanmuuttajien mielikuvia ja asenteita, ja sitten mietittäisiin miten Suomea tehokkaimmin markkinoitaisiin maana johon kannattaa muuttaa. Puskaradio on toki eräs markkinointikanava, mutta ei sen varaan kannata laskea.

On Suomen kannalta valitettavaa että täällä kouluttautuneita suomalaisia ja maahanmuuttajia lähtee lopulta ulkomaille töihin (ja joidenkin kannattaisi ehkä harkita tuntemattomille ihmisille esittämiään "painu kotiin"-kehotuksia). Nuoret ovat liikkuvaista sorttia ja maanvaihtokin helppoa koulutetulle ihmiselle. Silti mielestäni eräs vahvan potentiaalin maahanmuuttajien ryhmä ovat ulkomailla asuvat eri alojen jatko-opiskelijat. Suomessa on korkeatasoinen koulutus, jolla heitä kannattaisi enemmänkin houkutella tulemaan tänne Suomeen suorittamaan jatko-opintonsa. Vaikka heidän lukumääränsä ei ole suuri verrattuna tarpeeseen ja kaikki eivät tietenkään jäisi, on sekin että osa jää tänne työelämään plussaa.

Esimerkki Suomeen opiskelemaan muuttavan amerikkalaisen kysymyksistä ja erinomaisista vastauksista: http://www.reddit.com/r/Finland/comments/rqjja/dea...

Topi Rantakivi: "Eikö kannattaisi kouluttaa maahanmuuttajia niihin aloihin, jotka voisivat edistää omaa kotimaataan kehittymiseen ja sitä kautta tarjota työllisyyttä, ei täällä Suomessa pysyttelemällä paranneta yhtään sitä maahanmuuttajan kotimaata? Samalla Suomi saisi sitten sieltä maalta vientitilauksia ja tässä tilanteessa kaikki voittaisivat."

Sekoitat nyt asioita keskenään purkkapallovideosi hupsuilu-hengessä. Maahanmuutto ei ole sama kuin kehitysapu.

Maahanmuutto on sitä että Suomeen muuttaa ihmisiä ulkomailta.

Ulkomaita ovat kaikki muut maat paitsi Suomi. Maailman kaikki muut maat eivät ole kehittyviä maita, eikä Suomi ole maailman maista absoluuttisesti kehittynein. Maahanmuutto on maahamuuttoa ja kehittyviä maita koskeva kehitysapu ja kehitysyhteistyö ovat sitten asia erikseen.

Suomi tulee tarvitsemaan maahanmuuttoa. Tai sitten täällä on mietittävä mitä nykyisille eläkeläisille ja tulevaisuudessa eläköityville keski-ikäisille tehdään, kun joidenkin heistä pitäisi huolehtia tulevat vuosikymmenet. Vaikka Suomen naiset nyt saataisiin joukkohypnotisoitua synnyttämään lähivuosina 500 000 lasta, ei se meitä tässä tilanteessa auttaisi sillä ne lapset olisivat työelämässä vasta joskus vuosina 2030-40 ja olisivat sitä ennen rumasti sanottuna kustannus kansantaloudelle. Suomeen tarvitaan lisää työikäisiä ihmisiä, ja mieluiten nuoria joilla on edessä pitkä työura ja koulutus tai halu kouluttautua työvoimaa tarvitseville aloille. Ja koska heitä ei omasta takaa riittävästi ole eikä tule, on ainoa realistinen vaihtoehto maahanmuutto. Tai suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan alasajo.

Suomeen tulevat koulutusta vailla olevat maahanmuuttajat kannattaa kouluttaa niille aloille joista *heille* on Suomessa eniten hyötyä (koska samalla Suomelle), ei suinkaan niille joista entisessä kotimaassaan olisi. Tottakai niin voitaisiin tehdä, mutta en näe siinä juurikaan järkeä maahanmuuttajan tai Suomen kansantalouden kannalta.

Ei esimerkiksi olisi mitään järkeä kouluttaa vaikkapa uusiseelantilaista maahanmuuttajaa kalmarinpyytäjäksi täällä, vaikka se hänen kotimaassaan voisi hyödyllinen ammatti ollakin. Sellaista voitaisiin tehdä esimerkiksi kehitysyhteistyöhön liittyvissä kehittyviä maita koskevissa projekteissa (sellaista yhteistyötä on tehtykin esim. Somalimaan kanssa), mutta maahanmuuton yhteydessä se ei ole kannattavaa koska se heikentäisi maahanmuuttajien työllistymistä Suomessa.

Jos oikeasti murehdit kehittyvien maiden kohtaloa, ei sitä kannata yrittää tehdä tuon yksisilmäisen purkkapallovideon avulla. Toisin kuin videon ukkeli yrittää teeskennellä, maahanmuutolla vauraisiin länsimaihin on kehittyvien maiden kannalta sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia.

Huono puoli on mm. aivovienti, jossa koulutetut ihmiset muuttavat pois helpommin. Toisaalta parhaastakaan koulutuksesta ei ole kotimaassa mitään hyötyä jollei ole tarjolla sellaisia investointeja joissa sitä voisi hyödyntää. Onhan aika turhaa olla vaikkapa automaatioinsinööri maassa jossa ei sellaista teollisuutta ole, eikä investointien puuttumisen vuoksi tule. Tällaisesta koulutetusta ihmisestä onkin todennäköisesti enemmän hyötyä ulkomailla kuin kotimassaan, sillä muualla hän käyttää kykyjään tehokkaammin omaksi ja muiden hyödyksi - myös entisen kotimaansa.

Toinen huono puoli on varsinkin nuorten muuttotappio. Toisaalta työtä ulkomailla tekevästä nuoresta on entiselle kotimaalle enemmän hyötyä kuin kotimaassa työttömänä olevasta, joka voi pahimmillaan olla jopa turvallisuusriski (nuorten miesten joukkotyöttömyys).

Ja mitä investointeihin tulee ansaitsee vauraaseen länsimaahan muuttanut moninkertaisesti sen minkä kotimaassaan olisi voinut ansaita samalla työpanoksella. Lähettämällä näistä moninkertaisista ansioistaan murto-osan sukulaisilleen on hän kuitannut oman poissaolevan osuutensa kotimaansa kansantaloudessa mikäli hänellä olisi ollut siellä työtä. Tätä investointia ei olisi tapahtunut mikäli hän olisi jäänyt työttömänä kotimaahansa. Ja samalla hän on työpanoksellaan tuottanut lisäarvoa uudessakin kotimaassaan. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Lisäksi nämä lukuisat pienet investoinnit entisen kotimaan kansantalouteen kasvavat puroiksi ja virroiksi, ja ne voivat olla kehittyvälle maalle merkittävä hyöty (esim. Filippiinit).

Topi Rantakivi: "Jos tänne Suomeen tulee se todellinen työvoimapula eikä työttömiä ole, niin sitten työperäiset maahanmuuttajat ovat tervetulleita. Nyt tilanne on se, että Suomi velkaantuu vauhdilla ja on pakko katsoa leikkauskohteita. Maahanmuuttajia lisää tänne ei nyt ole enää järkevää tämän videon perusteella:"

Ensinnäkin tuolla videolla on hyvin vähän tekemistä todellisuuden kanssa. Sen analogia purkkapalloista on yksisilmäinen ja harhaanjohtava. Ihmiset eivät ole passiivisia purkkapalloja, vaan aktiivisia toimijoita. Toiseksi työvoimapula on alakohtainen asia. Suomessa on todellista työvoimapulaa monilla aloilla ja monille odotettavissa.

Esimerkkejä sellaisista aloista:
http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/ekn-asi...
http://yle.fi/alueet/helsinki/2011/09/rekkakuskeis...

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Jonne Himanen. Olen saanut työministeriöltä n. 30-sivuisen raportin yrityksien kiinnostuksista eri ihmisryhmistä. Valitettavasti en vaan löydä sitä omilta (3) tietokoneiltani enkä saa sitä raporttia sähköpostitilistäni (3, nyt 2 kpl), koska tämä vastuuton sähköpostioperaattori on päättänyt sulkea tilin, jos en ole käyttänyt 3 kuukauteen ja edelleenkään oma sähköpostitili ei ole avoinna, vaikka olen vaatinut tärkeiden asioiden palauttamista itselleni.

Minun pitää pyytää jälleen kerran työministeriöltä ja monelta muilta asiat toisella sähköpostilla lähetettäväksi.

Oma kirjoituksesi paljastaa epäluuloa tässä kohtaa: "Voin vakuuttaa että esimerkiksi ICT-aloilla maahanmuuttajat ovat haluttua työvoimaa. Olen itsekin vuosien varrella kouluttanut lukuisia maahanmuuttajia alalle ja he ovat työllistyneet todella hyvin."

Ei minulla tämän enempää kommentoitavaa ole.

Pekka Heliste

Pitää muistaa,että kulttuureissa on suhtautumiseroja työhön.Afrikan sarvessa ja arabimaissa elää vielä vahvana kulttuuri, johon kuuluu ettei vapaa mies tee töitä.
Työn tekeminen kuluu orjille .(ja naisille,mutta vain ns lähityöt, koti , karja, maanviljelys)

Käyttäjän kolhi kuva
Jaakko Kölhi

Olen samaa mieltä, että emme tarvitse pessimismiä emmekä kyynisyyttä.

En kuitenkaan usko, että tutkimus on tehty "pessimistisestä näkökulmasta". Tilastojen mukaan maahanmuuttajanuorten syrjäytymisriski nyt vaan on suurempi kuin ns. kantaväestön, mikä on toisaalta varsin loogista ja ymmärrettävää.

Tutkimus antaa syyn panostaa lisää maahanmuuttajataustaisten nuorten opinto-ohjaukseen, jotta kukaan ei jäisi ilman toisen asteen koulutuspaikkaa.

Keijo Räävi

Somalit ovat 'taiteilijasieluja' ja tämä selittänee heidän muita korkeamman syrjäytymisen.

Toisaalta, somaleilla on kantaväestöä parempi koulutus joten työllistyminen voi olla vaikeaa koska moniin pääkaupunkiseudun työpaikkoihin he ovat 'ylikoulutettuja'.

Nythän tiedetään, että nämä hyvän koulutuspohjan omaavat somalitaustaiset suomalaiset hakevat töihin Britanniaan ja muualle Eurooppaan.

Tänne jääkin sitten nämä 'taiteilijasielut' jotka eivät eroa kantavestön 'taiteilijasieluista', jotka hekään eivät kovin suurella innolla töihin halua tai kykene.

Ja on päivän selvää, että kyllähän somalit kohtaavat ksenofobiaa tai peräti rasismia töitä etsiessään. Tämän nyt tajuaa jokainen.

Ari Kemppainen

Jaakko Kölhi kommentoi:
"En ymmärrä, mitä tekemistä tuolla jo kuluneella videolla on Suomen maahanmuuton kanssa. On päivänselvää, että ratkaisu maailman köyhyyteen ei ole ihmisten muuttaminen köyhistä maista rikkaampiin.

Ihmisillä on kuitenkin oikeus etsiä parempaa elämää. Tätä oikeutta ei voida täysin kieltää, vaikka sitä on hyvä käytännön syistä joskus rajottaa.

Sama oikeus on suomalaisilla ja se kuuluu myös muiden maiden asukkaille."

Videolla esiintyvä henkilö havainnollistaa sen tosiasian että tämä "eliitti" haluaa perustella maahanmuuttoa humaanilla asioilla kuten "Ihmisillä on kuitenkin oikeus etsiä parempaa elämää." mutta kun keskustelu siirretään maailman laajuiseksi he haluavat sulkea silmänsä tosiasioiden edessä.

Kuten tästä videosta: http://www.youtube.com/watch?v=H-CqJYzDSI8

On helppo nähdä SE tosiasia että 5,6 miljardia ihmistä elää alle 2 dollarilla päivässä. Joten oletko vielä sitä mieltä että et ymmärrä mitä tekemistä tällä asialla on SEN (haluan auttaa) maahanmuuton kanssa?

Jos todella haluamme auttaa kaikkia maapallon ihmisiä ja tarjota heille samanarvoisen elämisen mahdollisuuden, meidän tulisi keskittyä sellaisen yhteiskunnan rakentamiseen eikä näsä-viisastella ja hurskastella muka muka auttamis projektien parissa.

Tässä http://www.youtube.com/watch?v=lyoAXTOaHVk

Jaakko Kölhi =

(Etelä-Karjalasta ponnistava helsinkiläistynyt sosiaaliliberaali.)

OMG! aina vaan paranee :)

Jonne Himanen

IA: "Videolla esiintyvä henkilö havainnollistaa sen tosiasian että tämä "eliitti" haluaa perustella maahanmuuttoa humaanilla asioilla kuten "Ihmisillä on kuitenkin oikeus etsiä parempaa elämää." mutta kun keskustelu siirretään maailman laajuiseksi he haluavat sulkea silmänsä tosiasioiden edessä."

On Suomen kannalta ihan sama millä tavalla videon heppu johtaa yleisöään harhaan. Hän voi pöllyttää olkiukkoja purkkapalloillaan youtubessa loputtomiin, mutta eipä sillä ole mitään tekemistä Suomen haasteiden kanssa.

Maahanmuutto ei ole yhtä kuin kehitysapu. Videon heppu voi väittää sellaista loputtomiin mutta eipä se siitä muutu. Maahanmuutto ei vaan ole yhtä kuin kehitysapu. En viitsi enää tuhannetta kertaa käydä läpi pointti kerrallaan ukkelin hupsuuksien olkiukkoisaa harhaanjohtavuutta, joten tarkastelenpa asiaa tällä kertaa 100% itsekkäästi onnekkaana vauraaseen hyvinvointivaltioon syntyneenä etuoikeutettuna:

Suomi tarvitsee ja tulee tarvitsemaan maahanmuuttoa. Väestömme ikääntyy, eikä syntyvyys enää tule siinä auttamaan vaikka kuviteltaisiin käyttöön joukkohypnoosi, scifi-kloonaus tai systemaattinen sarjasynnyttäminen. Mikään syntymisen kasvu ei enää ratkaisisi itse ongelmaa. Syntyvyys-juna meni jo parisen vuosikymmentä sitten. Vaikka tänään kuinka paljon lapsia syntyisikin olisivat he tuottavassa työelämässä vasta 20-25 vuoden kuluttua joskus 2030-luvulla. Liian myöhään, sillä samaan aikaan väestö ikääntyy ja jää pois työelämästä, joten sitä työvoimaa todellakin tarvitaan jostakin.

Ainoa realistinen vaihtoehto on maahanmuutto. Tai sitten suomalainen hyvinvointivaltio on ajettava alas.

Kannatan edellistä.

Olen itse 44-vuotias. "Koko ikäni" tehnyt töitä. En ole rikas. Jään eläkkeelle reilun parinkymmenen vuoden kuluttua joskus 2030-luvulla riippuen silloisesta eläkeiästä. Olisi hienoa saada elää vaikkapa 95-vuotiaaksi. Se olisi aivan mahdollistakin elintapojeni, biologian ja lääketieteen kehityksen puolesta.

Valitettavasti pitkä ikä ei vaikuta osaltani todennäköiseltä, sillä näyttää ettei Suomella tule olemaan varaa siihen. Minähän tulen eläkkeineni olemaan rasite tulevaisuuden Suomelle. Ja jos vaikkapa sairastuisin vakavaan mutta parannettavissa olevaan sairauteen 75-vuotiaana, on todennäköistä että säästösyistä en saisikaan sairauteni edellyttämää (mahdollisesti kallista) hoitoa vaan menehtyisin priorisointisyistä.

Joten paitsi käytännön kansantaloudellisista syistä, myös ihan vaan puhtaasti itsekkäistä henkilökohtaisistakin syistä kannatan maahanmuuttoa. Siksi mielelläni promotoinkin netissä muuttoa harkitseville ulkomaalaisille Suomea hyvänä maahanmuuton kohdemaana. Suomihan on hiton hyvä maa elää, tehdä töitä ja muuttaa asumaan. Tänne oikeasti on hiton hyvä muuttaa.

Ja kun olen vanha minulle on ihan samantekevää mistä maasta minua hoitavat kädet ovat tänne Suomeen tulleet.
Ja minulle on ihan samantekevää minkä väriset ne kädet ovat.
Ja minulle on ihan samantekevää mitä jumalaa niillä käsillä on rukoiltu vai onko mitään.
Ja minulle on ihan samantekevää missä kulttuurissa ne kädet ovat kasvaneet.
Kunhan ne kädet ovat olemassa.
Täällä Suomessa.
Minua hoitamassa sitten kun olen vanha.

Niin simppeliä se on.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Positiivinen kirjoitus.

Ihmettelen seuraavaa: Suomessa ei tietääkseni ole ensimmäistäkään somalialaista ravintolaa (korjatkaa jos olen väärässä). Tämä kummastuttaa monestakin syystä.

Somalialainen ruoka on, voisi hyvin sanoa, kevyttä ja terveellistä, löytyy kanapataa ym. ja reseptit vaikuttavat varsin herkullisilta.

Miksi somalialaiset eivät perusta ravintoloita ja tarjoa herkkuhetkiä suomalaisille? Olen useinkin ihmetellyt asiaa kun vertaa muiden ulkomaalaisryhmien aktiivisuuteen perustaa ravintoloita. Yli 10000 somalin populaatiosta kuvittelisi ravintola alalle helposti yrittäjiä löytyvän.

Sakari Lehtonen

Ei kannata, tuet loppuu ja töitä on tehtävä. Steissillä hengailu ja lomamatkat somaliaan vaarantuisivat. Tasainen kassavirta Kelan ja yhteiskunnan tukien muodossa pankkitilille turvaa leppoisan elämän "rassistien" suomessa.

Ari Kemppainen

Jonne himanen, ajattelitko hukuttaa meidät tiedon tulvaan? Noin, uskomattoman viisas ihminen tarvitsee ylistys laulun tässä ole hyvä:

http://www.youtube.com/watch?v=WDXQJTgJMPw&feature...

Jonne Himanen

Trolli se on kehnokin trolli. Tsemiä.

Ari Lotvonen

Ei sopeutuskursseja ja prosesseja. Aikuiset ihmiset osaa ja nuoretkin, jos näytetään esimerkkiä ja monessa tapauksessa ei edes tarvitse näyttää.

Toisten tienaamien rahojen jako ja päänsilitys ei ole esimerkki. Se hyödyttää vain sossuntyöntekijää.

Koko hyysäys on bissnestä, siitä hyötyy vain hyysäystyöntekijät.

Se on ihan varma, että kun kuka tahansa Suomeen tulee ei näläkään ja pakkaseen kuole. Senkun vain halakoja hakkaamaan ettei kylymään kuole. Mutta auta armias, kun tullaan niin passaajat on passaamaassa ja oikein hoivamassa pientä tallaajaa.

Se on suomalaisten sairaaloisen holhoamisvietin omaavien ihmisten takia, miksi ongelmat syntyy. Ne on nykyään vallassa, se kuuluu ajan kuvaan ja kehitykseen.

Suomalainen systeemi on sairas, se ruokkii itse itseään, se on bisness, ne haluaa lisää holhottajia. Holjoaja jäisi tarpeettomaksi ellei olisi holhottavia.

Suomalaiset ei kestä, jos joku tulee toimeen omillaan - kateus on kansan synti.

Eihän kukaan ketään vastusta eikä vihaa eikä ole rassisti.

Tyhmyyttä ja sen varjolla harrastettua bissnestä ei kukaan täysijärkinen kestä. Jos se tehtäis omalla kustannuksella, mutta ei, suomalainen tapa on maksattaa se työtätekevällä, sille voi olla kateellinen, koska se tienaa enemmän kuin minä. Se sen pitää maksaa...

Sinä päivänä, kun yksikin suomalainen maksaa itse tienaamillaan rahoilla maahanmuuttajan elämän ja ihan oikeasti haluaa auttaa omasta tahdosta ja omin voimin ja ainostaan omasta rahapussista - minä veistän kirveellä pilkan tallin seinään.

Jonne Himanen

Ari Lotvonen: "Suomalainen systeemi on sairas, se ruokkii itse itseään, se on bisness, ne haluaa lisää holhottajia. Holjoaja jäisi tarpeettomaksi ellei olisi holhottavia."

No eikö silloin suomalaisen kannattaisi mennä ulkomaille, hukata paperinsa ja tulla takaisin Suomeen turvapaikanhakijana?
Silloinhan kaikki tämä hyysäys- ja holhoamisbisnes jonka kohteeksi hän pääsisi kohdistuisi suomalaiseen maanmieheen eikä ulkomaalaiseen oikeasti avun tarpeessa olevaan. Kuulemma sillä tavoin saisi vaikka mitä etuja muuten niin puutteellisessa hyljeksityn ja alati päähänpotkitun suomalaisen elämässä. Saisi sosiaaliturvaa ja asuntoa ja koulutusta ja terveydenhoitoa ja kaikkea. Eihän sellaisia luksuksia kukaan suomalainen muuten mitenkään saa, kun systeemi on sairas ja kaikki vaan ulkomaalaisille.

Probleema on vähän kuin tämä kieli Suomessa. Kun täällä kuulemma saa valtaisia etuja olemalla ruotsinkielinen niin miksi miksi miksi ei kuka vaan nyt heti ryntää maistraatin webbisivulle muuttamaan kieltään ruotsiksi? Ottaisi ja ryhtyisi tosiaan sellaiseksi kadehtituksi ruotsinkieliseksi. Kun senhän voi tehdä ihan tosta noin vaan oman ilmoituksen perusteella. Ihan kuka vaan. Ja heti saisi kaikki ne mahtavat edut mitä siitä kuulemma on tarjolla. Kaikki. Käden ulottuvilla. Uskomattoman hyvä tarjous ja tost vaan ruksi laittamalla.

Mut ku ei.

Lottovoittajien maa totta tosiaan.

Äänekkäiden lottohäviäjien.

Toimituksen poiminnat